fbpx

Nova sramota za slovensko vlado! Celo ameriško zunanje ministrstvo z vsemi topovi nad globoko državo – komu je v interesu blokirati prevzem POP TV?

Foto: sta

Zasebni interesi članov globoke države in osebne politične preference vodilnih levih politikov so Slovenijo pripeljali tudi na rob ugleda v mednarodni skupnosti. Vprašamo se lahko, zakaj toliko časa traja prevzem Pro Plusa (POP TV, Kanal A, 24ur.com) in komu je to v interesu. Celo ameriško zunanje ministrstvo gre z vsemi topovi nad globoko državo v Sloveniji, Agencija za varstvo konkurence (AVK) z njenim direktorjem Andrejem Matvozom na čelu (po čigavem nareku?) pa blokira prevzem Pro Plusa (okoli katerega se vrti nešteto interesov) s strani ameriškega investitorja, ki sta ga pred več kot enim letom napovedala ameriški sklad KKR in poslovnež Dragan Šolak.

Kot je znano, POP TV in Kanal A že nekaj časa čakata na novega lastnika, saj je poslovna naveza ameriškega sklada KKR in srbskega poslovneža Dragana Šolaka že julija lani podpisala pogodbo o nakupu največje komercialne televizije v lasti družbe Central Media Enterprises (CME). A kljub temu novi lastnik še zmeraj ni dobil soglasja Agencije za varstvo konkurence (AVK) in tako že več kot 400 dni čaka na soglasje državnega organa pod vodstvom Andreja Matvoza.

Andrej Matvoz (Foto: Twitter)

Ali je AVK sposobna pravočasnega odločanja o zapletenih primerih
Celo na spletni strani ameriškega ministrstva za zunanje zadeve so zapisali: “Predstavniki zasebnega sektorja so izrazili zaskrbljenost zaradi ‘občutljivosti’ Agencije za varstvo konkurence na zunanje posege in se sprašujejo, ali je sposobna pravočasnega odločanja o zapletenih primerih … V pomembnih primerih, kot je prevzem medijske družbe s strani ameriškega sklada, proučuje, ali bi prevzem vzpostavil prevladujoč položaj na trgu ali omejil dostop do televizijskih kanalov. AVK mora sprejeti odločitev do konca tega leta.” Poleg tega so zapisali, da nudijo svetovanje, kako širiti gospodarstvo z odprtostjo za naložbe in investicije in kako izboljšati transparentnost. “To ima ključno nalogo za gospodarsko rast in konkurenčnost.” Hkrati pa izpostavljajo različne izzive in ovire, “kot so pomanjkanje transparentnosti, korupcija in zaprtost do tujih investicij”.

Ameriški sklad že nestrpen
Že ameriški investicijski sklad KKR, ki želi prevzeti družbo Pro Plus, postaja nestrpen. “V zadnjih osmih mesecih so bile vse zahteve po podatkih AVK v celoti izpolnjene, predlagali smo sklop ukrepov, povezanih z združevanjem v skladu s standardi EU,” so sporočili iz družbe in pozvali slovenske institucije, zlasti Agencijo za varstvo konkurence (AVK), naj hitro odločijo v prid nakupu Pro Plusa.

Foto: Nova24TV

Blokiranje ameriških investicij, ki bi ogrozile globoko državo v medijih
Kot kaže, nasprotniki prodaje POP TV želijo z medijskega prostora nagnati novega ameriškega investitorja, ki politično očitno ni uglašen s slovensko globoko državo v rokah trde levice in ki bi utegnil vplivati na normalizacijo in uravnoteženost medijskih vsebin. Zakaj torej blokada prodaje komercialne POP TV in tolikšen odpor do spremembe lastništva? Problem je, da sprememba lastnika očitno pomeni tudi spremembo vodstva POP TV, to pa bi vsekakor lahko ogrozilo obstoječo uredniško politiko, ki je izrazito politično pristranska, navijaška in povsem neprofesionalna.

A. B.