fbpx

Nova vlada bi v Kijev poslala veleposlanika, ki je od tam dezertiral in za seboj pustil kaos

Veleposlanik v Ukrajini Tomaž Mencin (foto: STA)

“Mene odpoklicati ne morejo, saj imam jaz pogodbo do 31. maja, takrat mi poteče in jaz se takrat vračam nazaj v Slovenijo. Jaz sem imel pogodbo za določen čas dveh mesecev, oni me sploh ne morejo odpoklicat, meni enostavno poteče pogodba in to je to,” je trditev, da ga bo nova vlada odpoklicala, zanikal odpravnik poslov v Kijevu, Boštjan Lesjak. Sicer uradnih in potrjenih informacij, koga bo Robert Golob postavil k sebi ob bok, za zdaj še ni, se pa pojavljajo že določena imena, ki naj bi zasedla posamične funkcije. Med ostalim pa naj bi vlada tudi opravila odpoklic odpravnika poslov Boštjana Lesjaka iz Ukrajine in v Kijev vrnila veleposlanika Tomaža Mencina.

Potem ko je Tomaž Mencin dobesedno zbežal iz veleposlaništva v Ukrajini, kar je mogoče sklepati iz besed odpravnika poslov v Ukrajini Boštjana Lesjaka, naj bi se v bližnji prihodnosti pripravljala tudi njegova vrnitev v Kijev. Veleposlanik Republike Slovenije v Ukrajini Tomaž Mencin je doslej svoje delo namreč opravljal v mestu Rzeszów blizu poljsko-ukrajinske meje. Nekateri so Lesjaku očitali odhod v Kijev, vendar so se hudo zmotili, saj je bil on tisti, ki se je za to prostovoljno javil, in tisti, ki je zdaj “postlal posteljo” Mencinu, da se lahko vrne nazaj, od koder je zbežal.

Tja smo odšli, da smo ohrabrili tudi ostale
“Mene odpoklicati ne morejo, saj imam jaz pogodbo do 31. maja, takrat mi poteče in jaz se takrat vračam nazaj v Slovenijo. Jaz sem imel pogodbo za določen čas dveh mesecev, oni me sploh ne morejo odpoklicat, meni enostavno poteče pogodba in to je to,”
je dejal Boštjan Lesjak, ki je bil iz ministrstva za obrambo (MORS) prestavljen na MZZ in dodal, da je v Kijevu opravil svoje delo, po izteku pogodbe pa se vrača nazaj na MORS, kjer bo opravljal delo, ki ga je opravljal pred odpravo v Kijev.

Začasni odpravnik poslov Slovenije v Ukrajini Boštjan Lesjak pred prostori slovenskega veleposlaništva v Kijevu (Foto: STA)

“Jaz tako nisem bil sem poslan za stalno ampak le za obdobje, da smo nazaj vzpostavili veleposlaništvo, odigrali svojo vlogo, da smo ohrabrili še ostale države, da se vrnejo nazaj,” je dejal Lesjak, ki je v nadaljevanju povedal, da je danes v Kijevu nazaj že 39 držav. Lesjak je med svojim delom v Kijevu vzpostavil stike z ukrajinskimi oblastmi, z ostalimi veleposlaništvi, kjer so si predvsem delili podatke o varnostnih razmerah v ukrajinskih mestih, in pomagal pri tem, da so se ostali veleposlaniki vrnili nazaj, “tako, kot sem dobil usmeritve, tako sem naredil”.

“Kolikor vem je veleposlanik Mencin na dopustu od 3. junija, in vem, da se pripravlja njegova vrnitev, vendar o tem nisem bil obveščen,” je povedal Lesjak in dodal, da so to njegove neuradne informacije in da predvideva, da se bo veleposlanik nazaj vrnil z varovanjem. Z veleposlanikom je bil Lesjak bolj malo v stikih, le za najbolj nujne zadeve, povedal pa je, da se mu je zdelo, da je bil Mencin “malo užaljen”.

Mencin je zbežal in za seboj pustil kaos
Trditev, da je bil umik veleposlanika Mencina iz Kijeva za mnoge “pobeg”, je komentiral tudi Lesjak, ki meni, da na to lahko najbolje odgovori minister za obrambo Matej Tonin, vendar se je Mencin z ekipo po neuradnih informacijah “kar k nekomu priključil in odšel, po domače so dezertirali”, je to po vojaško ubesedil Lesjak. Sicer pravi, da celotne zgodbe ne pozna, je pa povedal, da je bil ob njegovem prihodu “živi kaos” na slovenski ambasadi, da je bilo vse razmetano in neurejeno, “celo zastavo so pustili izobešeno, saj vsi vemo, da v kolikor zapuščaš ambasado, moraš vse simbole sneti in jih vzeti s sabo, tako kot so ostale ambasade naredile”. Lesjak je rekel, da so bili nad njegovim prihodom vsi presenečeni, saj je prišel v vojnem stanju, vendar je bilo pomembno, da se “poleg nas zaščiti tudi naše premoženje”. V nadaljevanju je Lesjak zatrdil, da je vzpostavil vse pogoje, da se veleposlaništvo lahko vrne nazaj in opravlja svoje delo iz Kijeva.

“Ni dovolj hodit po operah, banketih in umetniških predstavah, moraš tudi kaj drugega narediti za svojo varnost, na to, da bi bilo treba bolj poskrbeti za tamkajšnjo varnost smo opozarjali že v času misije v letih 2015 – 2019, da bi moral biti tam vojaški ataše, ki bi skrbel za varnost,” je prepričan Lesjak, ki je med drugim v svojem poklicu delal tudi v Ukrajini kot opazovalec na misiji.

“Tukaj se ne gre zame, tukaj se gre za Republiko Slovenijo, ki jo predstavljam. Meni je vseeno katera vlada je na oblasti, prva je Republika Slovenija. Jaz sem tukaj v službi domovine in če jutri rečejo, da moram v Kongo, bom pač odšel v Kongo,” je med drugim tudi dejal Boštjan Lesjak, ki je sicer vojni veteran in podpolkovnik v slovenski vojski, ki je predan svojemu delu in varovanju Slovenije.

Pojasnilo Ministrstva za zunanje zadeve:
Zaradi vse večjega kopičenja ruske vojske ob ukrajinski meji in s tem poslabšanih varnostnih razmer so predstavništva tujih držav v Ukrajini postopoma zmanjševala svoje osebje v Kijevu oziroma jih premeščala na začasne lokacije na zahod Ukrajine. Tekom februarja so iz Kijeva odšli veleposlaniki 12 držav članic Evropske unije, veleposlanik EU delegacije v Kijevu ter veleposlaniki ZDA, Kanade, Velike Britanije, Avstralije in Izraela. Večina se je začasno preselila v Lvov. Slovensko veleposlaništvo v Kijevu je bilo eno redkih, ki je ostalo v polni sestavi do samega začetka vojne, ker je urejalo obisk takratnega predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše, ki je svoj bilateralni obisk načrtoval 24. februarja.

Veleposlanik Mencin in njegova ekipa je tako Kijev zapustila, ko so po državi že odmevale eksplozije in je divjalo nasilje. Pri tem se ni “kar k nekomu priključil in odšel”, kot to zavaja prispevek, pač pa je bila s strani resorjev in služb Vlade Republike Slovenije izvedena profesionalna, varna in med državami članicami EU usklajena evakuacija veleposlanika in vseh zaposlenih na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Kijevu.

Neresnična je tudi trditev, da je veleposlanik Mencin v prostorih veleposlaništva pustil “živi kaos, vse razmetano in neurejeno”. Veleposlanik je ob odhodu iz Kijeva izvedel vse potrebne postopke v skladu z načrtom evakuacije, ki jih je odobrila prestolnica in upošteval tudi navodila ukrajinskih varnostnih organov. Zastava Republike Slovenije je ob njegovem odhodu ostala izobešena na drogu pred veleposlaništvom, saj Republika Slovenija ni zaprla veleposlaništva v Kijevu, ampak so bili zaposleni samo začasno evakuirani.

Ukrajinski organi so iz varnostnih razlogov zastavo 21. marca 2022 umaknili vse do prihoda začasnega odpravnika poslov Boštjana Lesjaka, ki je ponovno dvignil slovensko zastavo kot simbolno gesto. Slednji je bil v Kijev napoten iz Ministrstva za obrambo še v času vojnega stanja v Ukrajini in predvsem z namenom simbolne geste, da se Ukrajini izkaže podporo. Pri tem so veleposlanik Republike Slovenije v Ukrajini Tomaž Mencin in njegovi sodelavci še naprej opravljali svoje redno delo iz mesta Rzeszów blizu poljsko-ukrajinske meje, kjer je začasno delovala tudi EU delegacija in več drugih veleposlaništev. Veleposlanik Mencin se je redno udeleževal srečanj vodij misij EU in bil v stiku z ukrajinskimi predstavniki (tudi fizično z viceguvernerjem Nacionalne banke Ukrajine, s posebno odposlanko za humanitarne zadeve Ukrajine, predstavniki Krimske platforme itd.).

Glede na izboljšane varnostne razmere je veleposlanik Mencin v začetku maja podal pobudo za vrnitev in se s svojo ekipo v kratkem vrača v Kijev. Glede na zahtevnost razmer v Ukrajini so tam potrebni karierni diplomati z izkušnjami in znanjem, da bodo varovali in ohranjali spoštljiv ugled slovenske diplomacije.”

Ana Horvat