fbpx

Nova zaušnica Cerarju: Državni svet izglasoval veto na zakon o drugem tiru

(Foto: iStock)

Na izredni seji so državni svetniki s 23 glasovi za in le dvema proti izglasovali odložilni veto na zakon o drugem tiru, ki ga je prejšnji četrtek potrdil državni zbor. Med razlogi, zakaj so se odločili za veto, so navedli financiranje in preveliko število neznank, ki se v zakonu pojavljajo. 

Na podlagi predloga interesne skupine lokalnih interesov je Državni svet RS izglasoval veto. Branko Šumenjak, podpredsednik državnega sveta, je v imenu predlagateljev poudaril, da se svetniki sicer zavzemajo za to, da se železniška povezava med Divačo in Koprom čim prej vzpostavi in pri tem dodal, da bi bila nujna večja transparentnost in pa gradnja po bistveni nižji ceni kot je predvidena.

Pred začetkom izredne seje sveta je o vetu razpravljala tudi Komisija za lokalno samoupravo državnega sveta, ki je sprejetje veta prav tako podprla z 11 glasovi za in samo enim proti. Kot najbolj problematično je tudi ta izpostavila financiranje in potek sprejemanja zakona, saj je razprava potekala zgolj nekaj dni pred sprejemom na vladi.

Foto: iStock

Gašperšič verjame v uspeh projekta
Na seji je svetnike nagovoril minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je na začetku dejal, da verjame, da si prav vsi želijo izvedbo projekta, saj bo ta imel pozitivni vpliv tako na domače gospodarstvo kot tudi na gospodarstva zalednih držav, ki so povezana z Luko Koper. Med drugim je dejal, da v pričetku mandata ni upal napovedati gradnje in dodal, da v podani projekt verjame, zato je svetnike tudi pozval, naj ga podprejo. Kakorkoli, očitno svetnikov Gašperšič s svojim govorom ni uspel prepričati, zato bo moral Državni zbor RS o zakonu ponovno odločati in ga potrditi na podlagi absolutne večine.

Foto: STA

N. Ž., STA