fbpx

Nova zmaga za Janšo: Propadel še en bizaren poskus šikaniranja voditelja opozicije s strani Klemenčiča

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: Urban Cerjak)

Sodišče je ugodilo pritožbi Janeza Janše glede sodnega varstva v primeru odločbe o prekršku Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) z dne 13. novembra 2013. Prekršek, ki ga je prijavila KPK, pa se ustavi. Na odločbo sodišča se je na Twitterju odzval tudi Janez Janša, ki je zapisal: “Na koncu po 4 letih sodno propadel še en bizaren poskus šikaniranja #drugorazredni (167-ti) #murgle #hikKlemenčič“.

Spomnimo, da je Goran Klemenčič v tistem času, ko je njegova KPK kobajagi prišla na sled prvaku SDS Janezu Janši in potencialni zaznavi obremenjenosti s korupcijskimi tveganji, naokrog hodil kot pav, prav tako prepotentne so bile tudi njegove izjave. V poročilu KPK, ki ji je takrat predsedoval Klemenčič, je zapisano, da je komisija “v primeru Ivana Janeza Janše ugotovila razpolaganje z znatnimi sredstvi neznanega in nepojasnjenega izvora in netransparentno sofinanciranje nakupa nepremičnine (stanovanja v Ljubljani) v okoliščinah, obremenjenih s korupcijskimi tveganji, sumom zlorabe položaja in tveganji nasprotja interesov v širšem smislu”. Po objavi tega pa je za TV Dnevnik Klemenčič dejal: “Zavedamo se, da lahko to povzroči politično krizo, vendar zanjo nismo krivi mi, ampak tisti, ki so zakon sistematično kršili.” Obenem je še dodal, da je kot predsednik KPK-ja ponosen na poročilo in delo, ki so ga opravili njegovi sodelavci, vendar pa je obenem “ob ugotovitvah kot državljan žalosten”. Očitno je, da je igral na čustveno noto državljanov, hkrati pa je bil prav on tisti, ki je pomagal pri rušenju Janševe vlade.

Po objavi poročila KPK se je oglasil tudi Janša, ki je na Twitterju zapisal, da je vse njegovo premoženje popolnoma v skladu z njegovimi dohodki v 30 letih dela. 

Takrat naj bi KPK pri Janezu Janši ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev, pa je poročal spletni portal rtvslo.si. Njegovo premoženje naj bi se v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov. V poročilu pa je med drugim zapisano tudi: “O gotovini zavezanca komisiji nista poročala, niti na poziv komisije s pričakovano prepričljivostjo nista odpravila dvoma v zakonitost in transparentnost pridobitve teh sredstev.” Vrhovno sodišče je nato odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju Janše, ki je povzročilo padec Janševe vlade v začetku leta 2015. Med drugim je vrhovno sodišče ugotovilo, da je KPK z izdajo omenjenega poročila posegel v Janševe ustavne pravice, Klemenčičeve velike besede o tem, da za morebitno politično krizo ni kriv on, “ampak tisti, ki so zakon sistematično kršili”, pa so se izkazale le za mlatenje prazne slame, saj je sodišče njegovo famozno poročilo odpravilo. Kljub vsemu pa niti tako hud kiks očitno ni dovolj, da bi Klemenčič odletel z ministrskega stolčka.

Postopek o prekršku ustavljen, KPK šel nad Janšo brez dokazov
Zdaj pa je Janez Janša na Twitterju objavil še eno razsodbo sodišča in ob njej pripis: “Na koncu po 4 letih sodno propadel še en bizaren poskus šikaniranja #drugorazredni (167-ti) #murgle #hikKlemenčič“. V prvi točki je zapisano, da se pritožbi ugodi in da se izpodbijana sodba prvostopenjskega sodišča spremeni tako, da se zahtevi za sodno varstvo storilca Ivana Janeza Janše zoper odločbo o prekršku Komisije za preprečevanje korupcije z dne 13. 11. 2013 in popravljeni 25. 5. 2016 ugodi, postopek o prekršku pa se ustavi. KPK je Janši v tem prekršku očital, da “komisiji ni sporočil podatkov iz 42. člena  ZLntPK, o svojem premoženjskem stanju”.

Iz razsodbe je razvidno, da se je postopek o prekršku ustavil iz razloga po 5. točki prvega odstavka 136. člena Zakona o prekrških. To je, “če ni dokazano, da je prekršek storil obdolženec”.

Foto: printscreen 136. člena Zakona o prekrških

Vendar pa se zgodovina ponavlja. Potem, ko se je na glas začelo govoriti, da se bližajo predčasne volitve, na plano pa so prišle informacije o razkolu znotraj koalicijskih strank, ki niso skregane le ena med drugo, temveč škriplje tudi znotraj njih samih, se je tokrat vpletlo Specializirano državno tožilstvo, ki je na sodišče vložilo tožbo zoper Janšo, s katero zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora. Tokrat so vsoto skoraj podvojili, omenjajo 395.388,48 evra. A Slovenci so že navajeni takšnih zrežiranih scenarijev, ki Janši vsiljujejo glavno vlogo, zato so tudi tovrstne napade že spregledali.

Marjanca Scheicher