fbpx

Neverjetno! Novinarji ne smejo do žice, migranti pa lahko

Na slovenski strani se jim ni uspelo približati, na hrvaški strani pa so se naši novinarji prebili skoraj do žičnate ograje in fotografirali delo vojakov. Bodečo žico so opazovali z iste perspektive, kot jo bodo migranti, ki prihajajo. Oglejte si galerijo fotografij med mejnim prehodom Rakovec in Rigonce. 

Ograjo naj bi postavljala vojska, pomagali pa ji bodo gasilci in civilna zaščita. Policija naj bi poskrbela predvsem za varovanje tistih, ki bodo ovire postavljali. Vlada pa je pozvala tudi rezerviste in nekdanje vojake, naj pomagajo varovati vitalne nacionalne interese.

Ob 7:20 se gradnja v Zavrču še ni začela
V Zavrču ob 6. uri – kljub napovedi – ni bilo nikogar. Ob pol osmih, ko bi moralo biti postavljanje ograje v polnem teku, se v občini ob meji s Hrvaško ni dogajalo še nič. Tudi domačini niso bili obveščeni, kdaj in kje točno bi naj bila meja postavljena, saj trdijo, da so o vsem obveščeni zadnji. Zavrč tako ostaja “idilična vasica brez ograje”.

Ograjo so že postavili neposredno ob Sotli
Na posameznih odsekih meje s Hrvaško so začeli postavljati ovire, ki naj bi služile nadzorovanemu prehodu migrantov v državo. Ograjo so že postavili neposredno ob Sotli pri Velikemu Obrežu v občini Brežice. Postavljajo jo tudi na obeh straneh mejnega prehoda Gibina v občini Razkrižje.

Vojska je zjutraj začela razprostirati sodobnejšo različico bodeče žice, pri kateri na kolut žice niso nameščene klasične bodice, temveč ostre ploščice, podobne britvicam.

Nekaj sto metrov bodeče žice je vojska postavila tudi okoli mejnega prehoda Gibina.

Naša ekipa do bodeče žice po hrvaški strani kot migranti

Postavljanje bodeče žice med mejnima prehodoma Rakovec in Rigonci je v polnem pogonu. Dostop do prizorišča s slovenske stran ni mogoč, zato pa se je ekipi Nove24TV do kraja dogajanja uspelo prebiti preko hrvaške strani. Ekipa je ubrala isto pot kot migranti, ki so mejo med državama prečkali preko reke Sotle.

Novinarskim ekipam naj bi bili omogočeni vodeni ogledi prizorišča
Na vprašanje zakaj novinarjem onemogočajo dostop do ograje nam je predstavnica policije za odnose z javnostmi Vesna Drole odgovorila: “Po naših podatkih, je bilo vsem novinarskim ekipam, ki so počakale na vodene oglede, omogočeno snemanje in fotografiranje tudi znotraj območja začasne omejitve gibanja, ob državni meji, kjer se postavlja ograja.”

Vendar naši ekipi za vodene oglede novinarjev ni povedal nihče.

Dodala je še, da je to odločitev na podlagi zakona in po sklepu Vlade RS sprejela
ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar.

Vlada zopet deluje reaktivno in ne proaktivno
Stranke in njihovi poslanci so se na odločitev o postavitvi tehničnih sredstev odzvali zelo različno. V SDS opozarjajo, da je odločitev prišla prepozno, v NSi menijo, da je postavitev ograje šele polovica ukrepa. V ZL so prepričani, da je to neprimeren in protihumanitaren ukrep. Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa je pripomnil, da vlada zopet deluje reaktivno in ne proaktivno.

Kje je meja?
Ograjo bodo najprej postavili na najbolj izpostavljenih območjih. Eno izmed takšnih je zelena meja med Obrežjem in Rigoncami. Problematično je tudi območje od Dobove do Zavrča, kjer meja s Hrvaško ni jasna. Premier vlade Cerar je zagotovil, da bo tam, kjer meja s Hrvaško ni določena, država pazila, da ne bi prejudicirala meje. Hrvati pa bodo lahko migrante z vlakom še vedno pripeljali do meje.

Morda vas zanima tudi: Iz diplomatskih virov: Cerar, postavite ograjo ali pa letite ven iz schengna

Šest tisoč migrantov dnevno v Slovenijo, Avstrijo in Nemčijo
Slovenija na schengenski poti ne more sprejeti neomejenega števila migrantov. Avstrija in Nemčija sta že napovedali, da jih bosta vsak dan v svojo državo spustili le še 6000. Slovenija naj bi temu sledila. Do sedaj smo jih dnevno sprejeli nekoliko več, skoraj 7000.

V Slovenijo je od sredine oktobra vstopilo že okrog 170 tisoč migrantov, kar je več kot 8 odstotkov vseh prebivalcev, je povedala ministrica Vesna Györkös Žnidar.

V. V., STA