fbpx

Novakova ZA bolj odločno reševanje migrantske politike in PROTI zakonski zvezi “dveh oseb”

(Foto: JF)

Ljudmila Novak iz NSi je danes spregovorila o dveh pomembnih temah. O migrantski politiki, ki bi jo bilo treba nujno spremeniti, in o prihajajočem družinskem referendumu, na katerem se bodo v stranki zavzeli za zakon enega moža in ene žene ter dobrobit otroka, ki živi z očetom in mamo.

Romanje preko različnih držav do vedno istega cilja je za predsednico NSi Ljudmilo Novak nedopustno. EU mora od svetovnih velesil, zlasti ZDA in Rusije, zahtevati ukrepe, so prepričani v NSi. “Vrh EU bi moral pozvati Rusijo in ZDA, da pri tem reševanju krize delujeta v isti smeri. Nekateri se razgašajo za zaveznike EU, potem pričakujemo, da bosta obe velesili skupaj in učinkovito ukrepali,” je povedala Ljudmila Novak. V NSi pričakujejo, da bodo navodila vrha EU upoštevale vse države.

“Vsaka država ima pravico do svoje migrantske politike,” je bila odločna Novakova in nadaljevala: “Slovenija ima vso pravico, da se sama odloča, v kolikšni meri je pripravljena, predvsem pa zmožna, sprejeti begunce in jih normalno vključiti v življenje.”

Treba je zaščititi lokalno prebivalstvo
»Zaščitila bi lokalno prebivalstvo in čim bolj zakonito izvajala ukrepe. Kaos in množica nam še ne dovoljujeta, da lahko delujemo nezakonito. Najbolj lahko zavarujemo lokalno prebivalstvo in tudi begunce, če delujemo zakonito in po predpisih,« je povedala Novakova.

Težave je treba reševati pri izvoru
Od vrha EU bi predsednica NSi zahtevala boljše ukrepanje in uspešnejše dogovarjanje s Turčijo in Grčijo. »Kriza se mora začeti reševati na izvoru, ne pa da smo priča dolgemu romanju beguncev preko številnih držav do vedno istega cilja. To je nerazumno, toliko postankov pa povzroča velike stoške in težave. Tisti, ki nimajo statusa begunca, bi jih bilo treba zavrniti. Če bo prišlo do vračanja migrantov, bo to pomenilo še dodaten strošek in težave. Ljudje morajo vedeti, da takšna pot ne bo uspešna, zato mora EU od velesil zahtevati, da ukrepajo,« je bila jasna Novakova.

NSi za družini, kjer otrok ima oz. pozna očeta in mamo
Ljudmila Novak pa je spregovorila tudi o prihajajočem referendumu, ki bo k oddaji glasu vabil na določeno nedeljo v decembru. »Prepričani smo, da bo refrendum uspešen,« zatrjuje Novakova. V NSi obžalujejo, da v zakonodaji nimamo postopka, da bi lahko skupaj s predlagatelji zakon umaknili in se izognili referendumu. S tem bi preprečili nepotrebne stroške, saj je ljudstvo po besedah Novakove svoje mnenje že izrazilo na zadnjem refrendumu na temo družinskega zakonika.

»Obžaljujemo, da vlada ni upoštevala prvotnega osnutka zakona o istospolni partnerski skupnosti, ki je že bil v obravnavi. Državljani so enkrat izenačevanje zakonske zveze in istospolne zveze že zavrnili na referendomu. Nedopustno je, da smo se tega problema ponovno lotili na enak način. Morali bi spoštovati voljo ljudi in iskati druge ustrezne rešitve,« je dejala Novakova.

NSi se bo kampanje udeležila, nastopili bodo samostojno in v sodelovanju z drugimi. 

J. F.