fbpx

Poslanci pričakovano podprli novelo zakona o medijih

Nika Zorjan, Raay, Tinkara Kovač in Manca Špik (foto: STA).

Kot je bilo pričakovano je novela zakona o medijih ponovno dobila podporo. Državni zbor je danes namreč ponovno odločal o predlogu novele po tem, ko je državni svet na besedilo zakona izglasoval odložilni veto. Zato je za sprejem novele potrebna podpora 46 poslancev.

Z 49 glasovi za in dvema proti je državni zbor ponovno potrdil novelo zakona o medijih. Koalicijske poslanske skupine so že prej napovedale, da bodo predlog novele podprle, a nameravajo zakon po sprejemu znova novelirati. Kot je, denimo, dejal Matjaž Han (SD), bi podpora vetu pomenila vnovičen korak nazaj. Podpora zakonu je podpora slovenski glasbi, je prepričan. Zato bodo predlog novele vnovič podprli.

Tomićeva ni niti proti niti za
Predlogu zakona so manj naklonjeni opozicijski poslanci. Violeta Tomić iz Združene levice je dejala, da predlogu novele ne bodo niti nasprotovali niti ga ne bodo podprli. Opozorila je, da predlog novele na področju kvot govori le o slovenski glasbi, ne prinaša pa nobenega zagotovila za predvajanje kakovostne in raznovrstne glasbe.

Novakova predloga novele ne bo podprla
Ljudmila Novak je povedala, da si v NSi prizadevajo za čim bolj svobodno ekonomsko pobudo. Predlog novele gre po njenem mnenju v smer prenormiranja, s predpisanimi kvotami pa se ne rešuje pravih težav, zato predloga novele ne bodo podprli.

Državni svet je 4. februarja s 24 glasovi za in 4 proti sprejel odložilni veto na novelo zakona o medijih. Ocenil je, da novela posega v svobodo izražanja in svobodno gospodarsko pobudo, omejuje pa tudi avtonomijo glasbenih urednikov.

Če bo novela uveljavljena, bo moral radio med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

N. K., M. G. STA