fbpx

Novi Družinski zakonik je zmazek: Gre za ponovno vsiljevanje homoseksualnih posvojitev otrok!

Anja Kopač Mrak (foto: STA).

Socialni delavec Franci Donko opozarja, da je novi predlog Družinskega zakonika obupno slabo pripravljen, saj gre za ponovno vsiljevanje homoseksualnih in lezbičnih posvojitev otrok. “Ministrica Anja Kopač Mrak je le prekopirala zmazek Družinskega zakonika iz leta 2012.” 

Pred dnevi je bil javnosti predstavljen rezultat dela Cerar–Židan–Erjavčeve vlade in njenih strokovnjakov, novi Družinski zakonik Anje Kopač Mrak.

Ponovno vsiljevanje homoseksualnih in lezbičnih posvojitev otrok!
Vladni predlog Družinskega zakonika je obupno slabo pripravljen. Jasno je treba povedati, da ne gre za nikakršno posodobitev družinske zakonodaje, ampak za nekoliko “sfrizirano” kopijo Družinskega zakonika iz leta 2012. Tudi novi predlog Družinskega zakonika je poln skrajno levičarskih ideoloških rešitev, ki nimajo dosti zveze z resničnimi potrebami ljudi. Tako Družinski zakonik Anje Kopač Mrak v navezi z Möderndorferjevim Zakonom o partnerski zvezi ponovno omogoča posvojitve otrok homoseksualcem in lezbijkam, kljub informacijskem času, v katerem živimo, pa spočetim z biomedicinsko pomočjo odreka možnost, da bi poznali svoje starše.

Socialni delavci v očeh Anje Kopač Mrak nesposobni? Bodo naše delo prevzeli sodniki?!
Družinski zakonik Anje Kopač Mrak je popoln polom tudi za socialne delavce. Anja Kopač Mrak kot največjo novost Družinskega zakonika predstavlja prenos pristojnosti odločanja iz CSD na sodišča. To pomeni, da bi morali sodniki opravljati še delo socialnih delavcev in namesto njih odločati v zahtevnih družinskih postopkih.

To seveda ni rešitev za situacije, kot jo vidimo v primeru koroških dečkov in podobnih zavoženih primerih na centrih za socialno delo. Rešitev je najprej v vzgoji socialnih delavcev, ki v okviru Fakultete za socialno delo, kjer ima velik vpliv tudi Gabi Čačinovič Vogrinčič, ne dobijo več ustrezne podlage za zahtevno in plemenito delo, ki ga želijo opravljati, ampak jih silijo, da postajajo izvrševalci socialnega inženiringa v rokah SD in skrajno levičarskih organizacij. Nujno bo torej treba uvesti novi program vzgoje socialnih delavcev, kjer se bodo izobraževali empatični strokovnjaki za medčloveške odnose. Socialnim delavcem je treba odvzeti breme birokracije, ne pa poklicnega dostojanstva in kompetenc, za katere so se usposobili. Posvečanje osebni in družinski pomoči konkretnemu človeku in družini v stiski je naloga socialnih delavcev, ne pa sodnikov.

V torek na Priklovem odboru o novem dosežku Anje Kopač Mrak
O slabo pripravljenem družinskem zakoniku priča tudi veliko število amandmajev, ki so jih vložile resne opozicijske stranke in civilnodružbena gibanja. Tako sta na primer samo iniciativni odbor za ustanovitev stranke Glas za otroke in družine ter Gibanje za otroke in družine.si vložila 50 predlogov členov k vladnemu predlogu Družinskega zakonika.

V torek, 7. marca, bo v parlamentu potekala 36. redna seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki bo obravnavala “novi” Družinski zakonik.

Se v torek, 7. marca v veliki dvorani T na Šubičevi obeta še ena vroča razprava o družini? Morda, a le pod pogojem da se bodo poslanci Cerar–Židan–Erjavčeve koalicije o družinski problematiki kaj bolj poučili. Doslej so na večini razprav in komisij pokazali tolikšno mero nevednosti in arogance, da me je strah, če bomo sploh imeli o čem razpravljati. Zato je res že skrajni čas, da v Sloveniji zmaga pomladna stran, ki ji je mar za prihodnost naroda, dosedanje vladne poslance pa v parlamentu nadomestimo ljudje, ki se na stvari spoznamo in nam je mar za malega slovenskega človeka.

Franci Donko

Izjava krščanskega foruma SDS: “V normalni demokratični državi bi pričakovali, da vlada in z njo vladna koalicija v parlamentu ne bo vsiljevala določb, ki so bile zavrnjene na referendumu leta 2012, posredno pa tudi decembra 2015, ko je bila na referendumu zavrnjena novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij. Novi predlog znova širi definicijo družine v smer, da bi lahko dokončno legalizirali homoseksualne poroke in tudi posvojitev otrok, v šolske programe pa vsilili razvpito teorijo spola. Zato se lahko strinjamo s stališčem Gibanja za otroke in družine, da je tudi tokratni predlog “zelo nestrokovno pripravljen in ne prinaša rešitev za mnoge pomembne težave, s katerimi se srečujejo slovenske družine”.
Krščanski forum SDS poziva k čim širši javni razpravi o predlogu novega družinskega zakonika, predvsem pa poziva vladno koalicijo, naj ne ponavlja napake iz preteklih poskusov, ko so bili vsi predlogi in mnenja s strani družinskih civilnodružbenih pobud zavrnjeni in preglasovani, kar je v končni fazi pripeljalo do referenduma, na katerem je vladna stran izgubila. Kljub porazom na referendumu ter številnim aferam na področju družinske politike – še zlasti v primeru t. i. koroških dečkov – pa nihče ni prevzel odgovornosti za to. Pristojna ministrica Anja Kopač Mrak še naprej ostaja na svojem položaju in sedaj znova tlakuje pot spremembam družinske zakonodaje v nepravo smer. Nesprejemljivo je tudi ravnanje predsednika parlamentarnega odbora za družino Uroša Prikla, ki želi iz javne razprave izključiti civilno družbo. Vse to kaže na to, da se na področju sprejemanja novega družinskega zakonika dogaja “že videno”. Če bo ponovno prišlo do referenduma, pričakujemo, da bo vladajoča tranzicijska levica prevzela tudi vse finančne posledice za njegovo izvedbo.
Ni naključje, da je predlog družinskega zakonika prišel v DZ ravno v času, ko je prišlo do prvih sklenitev t. i. istospolnih zakonskih zvez. Takšna sočasnost dogodkov ne preseneča, saj očitno želi vladajoča elita slovensko javnost na perfiden način »psihološko pripraviti« na “nujne” spremembe. Prav tako ni naključje, da se je odvetnica centrov za socialno delo v Slovenj Gradcu in Velenju Simona Marko odločila tožiti Francija Donka zaradi njegovih javnih opozoril napačnega ravnanja centrov za socialno delo v primeru koroških dečkov. Vse to pa kaže na to, da želi določena skupina preko političnih ter sodnih institucij popolnoma obvladovati družba ter svoja načela družinske politike vsiliti vsem državljanom. Tudi zato Krščanski forum SDS vabi vse državljane k čim večji budnosti ter zavzetemu sodelovanju v javni razpravi, da se prepreči ponovno zlorabo, ki se kaže v spremembi družinskega zakonika. Če bo potrebno, bomo podprli tudi nov razpis referenduma.”