fbpx

Novič na sojenju zmerjal izvedenca, saj ta ne verjame zgodbici o “športnem” streljanju

Milko Novič (foto: STA).

Balistični izvedenec Franc Sablič ne verjame, da pri domnevnem morilcu direktorja Kemijskega inštituta Milku Noviču sledi smodnika, ki so jih pri njem našli policisti, izvirajo iz obdobja, ko se je ta ukvarjal s športnim streljanjem. Novič po drugi strani dvomi v strokovno usposobljenost izvedenca, na sodišču je bil do priče celo tako žaljiv, da je morala posredovati sodnica.

Franc Sablič resnično dvomi, da se je Milko Novič, ki se brani obtožbe o umoru Janka Jamnika, z delci smodnika kontaminiral, ko je med obiskom policijske postaje po umoru dal roke v žep plašča, s katerim je obiskoval strelišče. Ne izključuje sicer možnosti kontaminacije plašča, odloženega na polico. A kot je poudaril, se delci ob streljanju razpršijo naravnost, levo in desno, nazaj pa precej manj. Delci smodnika tudi hitro odpadajo, polovica jih odpade že v pol ure po streljanju.

Na jakni pa je bilo delcev veliko, toliko jih ne bi moglo ostati več kot leto dni, meni Sablič. Hkrati pa je bilo malo delcev v žepih plašča, kamor naj bi Novič segel ob odhodu na policijsko postajo dan po umoru.

Novič nazadnje streljal leta 2013
Novič vztraja, da se je njegov plašč z delci smodnika kontaminiral, ko je na strelišču, ki ga je obiskoval, plašč odložil na polico za prostorom za streljanje. Nazadnje pa je streljal poleti leta 2013. Tudi lastnik strelskega kluba, ki ga je Novič obiskoval, ni izključil možnosti, da se police med streljanjem kontaminirajo z delci smodnika.

Morda vas zanima tudi: “Novič včasih provokativen, vendar nikoli agresiven”

Kako so se delci torej znašli na Novičevem čelu in laseh?
Sablič je poudaril, da so sledi s plašča popolnoma enake sestave kot sledi iz tulcev dokaj redkega streliva, najdenih na kraju dejanja. Novič je na strelišču streljal z različnim strelivom, vendar so forenziki na Novičevi jakni našli le štiri kovine, ki so bile tudi v tulcu s kraja umora, in nobenih drugih, je še poudaril Sablič.

Vseh sedem delcev smodnika, ki so jih našli na Novičevih rokah, pa so našli na delu, kjer je značilno, da po streljanju ostanejo delci. Nekaj delcev so policisti našli tudi na Novičevem čelu in laseh, obtoženi domneva, da se je po kontaminaciji rok verjetno dotaknil tudi obraza in s tem prenesel delce. Sablič pa je dejal, da so sledi na laseh značilne pri strelcih.

Obramba dvomi v Sabličevo nepristranskost
Sablič meni, da Novičeva pojasnila niso možna, nasprotno pa si je obramba neuspešno prizadevala za izločitev Sabličevega izvedeniškega mnenja, saj dvomi v Sabličevo nepristranskost, želi pa si tudi zaslišanja tujih izvedencev. Noviča, ki je Sabliču danes postavil številna vprašanja, je pričanje izvedenca večkrat razburilo. Pri tem je morala – tudi s pozivom obtoženemu, naj ne bo žaljiv do priče – večkrat posredovati sodnica.

 

Novič je obtožen, da je 16. decembra lani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala in se tudi ni mogla braniti.

N. K., STA