fbpx

Novo kadrovanje globoke države? Borut Jamnik skuša v SDH poriniti ubogljivega prijatelja Borisa Medico – Ta je pred tem že poskrbel za sporno združitev zavarovalnic

Boris Medica (foto: STA)

Stric iz ozadja, Borut Jamnik, ki že skoraj dve desetletji spretno izčrpava državna podjetja in bogati na račun davkoplačevalskega denarja, naj bi želel v Slovenski državni holding spraviti Borisa Medico. Medica nima potrebnih izkušenj, a namesto tega naj bi osebno prijateljeval z ministrom Mirom Cerarjem, kar je dovolj dobra kompetenca v času Vlade Marjana Šarca. Boris Medica, ki je dolga leta delal za mednarodno korporacijo Johnson&Johnson, je nato prešel pod Jamnikovo okrilje. Bil je glavni akter združite Zavarovalnice Tilija in Slovenika. Če je Jamnik preko predsednika uprave družbe hit Branka Tomažiča vodil združitev, je bil ravno Medica zadolžen za operativni del združitve.

Kadrovanje na sončni strani Alp se nikoli ne ustavi. Najnovejše ime, za katero se šušlja, da bo postalo del vodstva SDH, je tako Boris Medica. Ko je z vodilnega položaja v Zavarovalnici SAVA Re odletel Zvonko Ivanušič, sta imela Jamnik in Tomažič za njegovega naslednika v mislih ravno Medico, a je ta moral Zavarovalnico v kratkem zapustiti, od tam pa je odšel na agencijo za zavarovalniški nadzor. Zdaj sta mu očitno našla novo primerno službo, pravijo naši zanesljivi viri.

Kot je znano, je Medica na razpisu zamolčal, da je bila zoper njena odločena pravnomočna sodba, ko pa ga je Agencija za nadzor zavarovalnic pozvala k dopolnitvi svoje vloge, pa tega ni storil, zaradi česar tudi ni dobil potrebne licence. Omenjena agencija ga tako ni prepoznala kot primernega kandidata za vodenje zavarovalnice.

Nečak iz ozadja Borut Jamnik. (Foto: STA)

Trenutno ima Medica sicer svoje lastno podjetje Dictum Factum d.o.o., ki se ukvarja s svetovanjem. A za vstop v SDH naj bi poleg močnega zaledja pri Jamniku imel tudi v podpori predsednika uprave Triglava Andreju Slaparju.

LMŠjev sekretar Kralj ni osamljen primer: Tako prikrito kadruje globoka država

Gre seveda za še en poskus kadrovanja globoke države. Ni namreč važno, ali ima Medica potrebne izkušnje in kompetence za omenjeno delovno mesto, temveč zgolj to, da je povezan s pravimi ljudmi. Tako je pričakovati, da bo dve leti porabil za “spoznavanje z načinom dela,” preden bo “dojel” kako se stvarem streže.

Predsednik uprave Triglav Andrej Slapar (foto: STA)

Naš vir, ki je želel ostati neimenovan, mu ravno tako očita pomanjkanje korporativnega znanja in pomanjkanje empatije. Po drugi strani pa naj bi Medici ravno tak primanjkovalo odločnosti, “kar je pri takem delu nujno.” Medica tudi nima potrebnega znanja za upravljanje z državnim premoženjem. V primeru, da ne pride v SDH, pa naj bi ga vseeno čakala služba pri Jamniku.

Rihard Orel