fbpx

Novoletne želje: Kaj pogreša Pahor in na kaj opozarja Brglez

Foto: epa

Pahor je v poslanici dejal, da je vesel, saj med državljani po dolgem času spet čuti več optimizma in upanja. “Vsi smo seveda še zelo previdni. Seveda je še veliko stisk in problemov. Vendar je manj strahu in več poguma. Je manj malodušja in več odločnosti. Je manj sebičnosti in več srčnosti,” ocenjuje Pahor. Brglez pa je dejal, da je na prehojeni poti Slovenije prišlo do nekaj napak, ki hromijo razvoj domovine, vendar smo zaradi tega krepkejša in odgovornejša država.

Novoletne poslanice sta državljanom voščila že dva predstavnika oblasti: predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Borut Pahor: Pogrešam občutek za večjo povezovalnost
“Ne govorim o statistiki in gospodarskih kazalcih okrevanja. Govorim o nekem splošnem vzdušju. O naših občutkih. Seveda so tudi ti odsev stvarnih razmer, ki gredo na bolje. Vendar so še veliko več od tega. So izraz naše volje. So odraz naše zmagovalne miselnosti,” je poudaril.

Prav to je po njegovih besedah odločilno. “Veste, osebno nisem nikoli povezoval konca krize samo z boljšimi statističnimi kazalci. Še bolj pomembna se mi je zdela neka druga sprememba. Miselna. In ta se dogaja. Vse manj ljudi se sprašuje, zakaj nečesa ni mogoče storiti, in vse več se vas sprašuje, kako je to mogoče storiti. To pa je znak. To je nekaj novega. In nekaj zelo spodbudnega.”

V novem letu vsem državljanom želi, da bi bili ti občutki še bolj močni. “Mogoče malce pogrešam občutek za našo večjo povezanost. Zavedanje, da nam lahko uspe le skupaj. Ampak, tudi to bo. To bo pomenilo, da spet gradimo skupaj prihodnost. Zdaj ne smemo odnehati, gremo naprej,” so Pahorjeve besede še navedli v njegovem uradu.

Milan Brglez: Dosežki nas ne smejo uspavati
V letih, ki so sledila razglasitvi rezultatov plebiscita o samostojnosti Slovenije, je po Brglezovih besedah Slovenija rasla in se razvijala, predvsem pa je z vsakim korakom postajala vse bolj polnopravna članica mednarodne skupnosti, Brglezovo voščilo navajajo na spletnih straneh SMC. “Pot, ki smo jo prehodili v zadnjih 25 letih, je bila strma in marsikdaj smo naleteli tudi na ovire, ki smo jih morali preskočiti, a smo zmogli. In to zato, ker smo delali skupaj in za skupen cilj,” je poudaril Brglez.

Po njegovih besedah bi bilo nepošteno reči, da na prehojeni poti ni prišlo do napak. “Bile so. In nekatere od teh hromijo razvoj naše domovine še danes. Ne glede na to je Slovenija petindvajset let po usodnih odločitvah krepkejša in odgovornejša, predvsem pa je država, na katero smo lahko tudi ponosni.”

Ob tem je poudaril, da nas dosedanji dosežki ne smejo uspavati, saj so časi zahtevni tako doma kot tudi v širšem mednarodnem okolju. Izrazil je tudi upanje, da je vsem državljanom in državljankam Slovenije dovolj razprtij. “Zato ponovno poudarjam, da namesto delitev poiščemo povezovalne točke oziroma tako, kot je rekel naš največji pesnik: Edinost, sreča, sprava, k nam naj nazaj se vrnejo. – Le tako bomo v vsej naši različnosti kot država in družba srečni in zadovoljni ter uspešni,” je državljane nagovoril Brglez.

Decembrski dnevi so po njegovih besedah kot nalašč za to, kajti običajno si prav decembra vzamemo čas za svoje bližnje, morda tudi za tiste, ki jih sicer redko srečamo. “Zatorej, spoštovane državljanke in državljani, s ponosom v srcu, da naša Slovenija vstopa v svoje 25. leto, stopimo do svojih bližnjih in jim podarimo nekaj svojega časa. To bo gotovo najdragocenejše darilo.

M. P., STA