fbpx

“Novoletno darilo”: Slovenija Hrvaški plačala 42 milijonov evrov

Foto: STA

Slovenija je hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda (HEP) že plačala 42 milijonov evrov za nedobavljeno električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK) v obdobju od 1. julija 2002 do 18. aprila 2003. Država želi del odškodnine, o kateri je ta mesec razsodilo arbitražno sodišče iz Washingtona, izterjati od elektropodjetij.

Kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, so plačilo izvedli hitro iz več razlogov. Prvi je ta, da se je arbitražni spor vlekel deset let, dosojena odškodnina pa se obrestuje, zato je bilo izplačilo smiselno izvesti čim prej in s tem preprečiti nadaljnje seštevanje obresti.

Sredstva so delno zagotovili s proračunskih postavk ministrstva za infrastrukturo, preostanek pa s prerazporeditvijo neporabljenih proračunskih sredstev ostalih uporabnikov proračuna ob koncu leta.

Ukrepi za povračilo plačanega zneska od elektropodjetij
Država bo vzpostavila tudi regresni zahtevek do slovenskih elektropodjetij, ki so imela v obdobju, na katerega se nanaša arbitražna razsodba, ekonomske koristi od prodaje elektrike, proizvedene v NEK-u, in ekonomske koristi iz naslova obračuna finančnih neravnovesij med Slovenijo in Hrvaško v času sklepanja meddržavne pogodbe o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v NEK, njegovim izkoriščanjem in razgradnjo.

Vlada je na sredini dopisni seji ministrstvoma za finance in infrastrukturo zato že naložila, naj do 29. februarja izvedeta vse potrebne ukrepe za povračilo plačanega zneska od elektropodjetij.

Ne bo šlo tako gladko
Nasprotovanje temu bo, kot kaže, veliko. Časnik Dnevnik namreč poroča, da podjetja o tem, da bi namesto države prispevala 26 milijonov evrov, ne želijo niti slišati.

B. O., STA