fbpx

SDS in NSi v podporo kmetov: Minister Židan je popolnoma neodziven

Foto: M.P.

“Položaj kmeta je čedalje težji. Včasih je državi dajal desetino, danes mu še komaj kaj ostane,” je slabo stanje v kmetijstvu grajala poslanka Iva Dimic.

Predsednica odbora za kmetijstvo Iva Dimic je na tiskovni konferenci podprla napovedan protestni shod kmetov po osmih slovenskih krajih in opozorila na tiste težave v kmetijstvu, ki jih na Kmetijsko gozdarski zbornici niso podrobno omenili.

Čedalje slabši položaj slovenskega kmeta
Položaj kmeta je težak in se čedalje bolj poslabšuje zaradi naravnih nesreč in nizkih odkupnih cen. “Minister Židan je na tem področju popolnoma neodziven, saj ne pripravi sanacijskega načrta po naravnih nesrečah, prav tako ne zagotovi dovolj sredstev v proračunu.” Ministrstvo za kmetijstvo ni ublažilo niti padca cen mlečnih kvot, hkrati pa so ukinili plačilo za krave dojilje, kar med drugim še dodatno poslabšuje kmetov položaj.

Za enotno obdavčenje
Razdrobljenost kmetij je v Sloveniji velik problem, zato so na njihovo zahtevo predlagali razdelitev razpisov za velike in manjše kmetije. V NSi podpirajo enotno obdavčevanje po katastrskem dohodku, “da bi ena kmetija dobila eno položnico letno o plačilu davka, saj je trenutni sistem nepregleden.”

Opozorili so še na absurdno področje dopolnilne dejavnosti, pri kateri bi moral kmet za prodajo 30 kilogramov zelja registrirati dopolnilno dejavnost in plačati od 600 do 700 evrov prispevkov in stroškov na leto.

Foto: arhiv SDS

Foto: arhiv SDS

SDS podpira shod kmetov in opozarja na neodzivnost
O problematiki slovenskih kmetov sta na novinarski konferenci spregovorila tudi poslanec SDS Zvone Lah in podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Marjan Golavšek.

Lah je dejal, da v SDS že leta opozarjajo, kaj se bo zgodilo, ko ne bo več mlečnih kvot. “Spraševali smo kmetijskega ministra, kakšno rešitev ima za takrat, minister pa je zagotavljal, da ministrstvo dela na tem. Zdaj vidimo, da ni bilo narejenega nič. Še več, mlekarno, ki odkupuje največ mleka od slovenskih kmetov, so kupili tujci in ker ni v slovenskih rokah, je tudi zelo zmanjšana možnost ukrepov na področju odkupnih cen,” je dejal Lah.

Situacija na področju kmetijstva je torej zelo slaba, zato shod podpiramo,” je še poudaril Lah in dodal, da ima Slovenija do kmetov preveč mačehovski odnos.

Podporo sobotnemu shodu kmetov je napovedal tudi podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Marjan Golavšek. Kot je dejal, tudi v zbornici že dalj časa opozarjajo na nizke odkupne cene izdelkov ter odnose v verigi med pridelovalci, proizvajalci in trgovino, a s strani države še ni bilo pravega odziva.

Marko Puš