NSi od Katičeve zahteva pojasnila o političnem vmešavanju v HSE

Andreja Katič. STA

NSi od ministrice za obrambo Andreje Katič zahteva pojasnila glede njenega domnevnega političnega vmešavanja v delovanje HSE.  Vložili so zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter komisije za nadzor javnih financ, na kateri Katičevo pozivajo, da se izjasni glede sumljivih sestankovanj z vodstvom SDH in prvim nadzornikom HSE konec lanskega leta.

NSi po besedah Jerneja Vrtovca odboru in komisiji v sprejem predlaga sklep, po katerem naj DZ na naslednji redni seji Katičevi naloži, da mu v roku 14 dni pisno poroča o vsebini in zaključkih sestanka s predstavniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Iz takšnega sestankovanja na ministrstvu za obrambo lahko izhaja želja po političnem kadrovanju ali vmešavanju, lahko pa tudi sum koruptivnih dejanj, saj ministrica prihaja iz Šaleške doline, bila pa je tudi direktorica občinske uprave v Velenju, je v današnji izjavi za javnost povedal Vrtovec.

Na sestanku konec minulega leta so bili poleg Katičeve državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja, predsednik uprave SDH Marko Jazbec, članica uprave SDH Nada Drobne Popovič in prvi nadzornik HSE Miloš Pantoš. Na njem naj bi se dobili na predlog državnega sekretarja.

Katičeva zagotavlja, da se ni vmešavala
Kot je sredi januarja pojasnila ministrica, je bil povod za sestanek razprava na seji vlade sredi decembra, med katero je le-ta podala soglasje k načrtu upravljanja kapitalskih naložb SDH za letos. Takrat je sama izpostavila, da med kriteriji pogreša način, s katerim se bo presojala uspešnost SDH pri imenovanju “kompetentnih kadrov na odgovorna delovna mesta”.

Že takrat je pojasnila, da na sestanku niso govorili o konkretnih primerih niti da niso sprejeli nobenega sklepa ter da so ji v SDH in HSE zgolj predstavili svoja stališča. To je ponovila tudi danes v Postojni ter zagotovila, da se v poslovanje in kadriranje HSE ni vmešavala.

Tudi Cerar jo podpira
Pojasnilo glede sestanka so sredi januarja poslali tudi iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja. Navedli so, da na tej seji vlade ni bilo mogoče odgovoriti na vsa vprašanja ministrice, zato je bilo na Dragonjevo pobudo organizirano srečanje na obrambnem ministrstvu.

Na njem so izmenjali poglede na vodenje HSE in Termoelektrarne Šoštanj. Dodali so še, da je bila ministrici s tem dana možnost, da je najbolj odgovornim za izboljšanje korporativnega upravljanja podala svoje mnenje.

A. D., STA