Člani društva Združeni ob Lipi sprave so prizadeti in zgroženi nad brutalnim napadom Rusije na demokratično in neodvisno Ukrajino

Teolog in filozof dr. Janez Juhant (Foto: STA)

Predsednik in člani društva Združeni ob lipi sprave so v pismu pozvali k spoštovanju demokracije, ki je sredstvo in pot za reševanje izzivov. Prepričani so bili, da so totalitarni propagandni slogani iz časov druge svetovne vojne preseženi in obžalujejo, da se uporabljajo tudi danes. Opozarjajo na uničevanje človeških življenj v Ukrajini, kjer ni prizaneseno niti otrokom in starejšim, medtem ko gre za vojno med bratskima narodoma. “Čim prej bo prišlo do prekinitve sovražnosti, tem lažje bo najti  dogovor o mirnem sožitju med narodoma,” so dejali in pozvali mednarodne dejavnike, da spodbudijo čimprejšnji mirovni proces.

Člani društva Združeni ob Lipi sprave so skupaj z njihovim predsednikom Janezom Juhantom prizadeti in zgroženi nad brutalnim napadom Rusije na demokratično in neodvisno Ukrajino. “Napad je grobo kršenje mednarodnih pravnih in političnih pogodb, še posebej budipeštanske konvencije, s katero so svetovne velesile vključno z Rusijo zagotovile Ukrajini varnost in suverenost, ker se je odrekla atomskemu orožju,” so dejali.

Pridobitve demokracije v svetu razumejo kot napredek k človečnosti, zato pozivajo k njihovemu spoštovanju. Pravijo, da je demokracija sredstvo in pot, da se izzive, ki nastajajo med posamezniki in narodi, rešuje z dialogom, ne z napadom in uničevanjem domnevnih ali dejanskih nasprotnikov. “Upali smo, da so totalitarni propagandni slogani druge svetovne vojne preseženi in obžalujemo, da se z njimi še vedno lažno in lahkotno operira in tako poskuša zamegliti dejanske probleme,” so izpostavili.

Foto: Društvo Združeni ob lipi sprave

Opozarjajo, da je napad na Ukrajino uničenje človeških življenj na obeh straneh. Še posebej tragično je ubijanje civilistov, predvsem otrok, žena in starcev. Posledice vojne pa bodo tudi uničenje kulturnih in gospodarskih pridobitev samostojne države in opustošenje naravnega okolja. “Nerazumno stopnjevanje  sovraštva in  poglabljanje prepada med bratskima narodoma ter dolgoročno medijsko-propagandno zastrupljenje medsebojnih odnosov le otežuje odnose med njima in tudi ostalimi partnerji svetovne skupnosti,” so opozorili.

Pozivajo k prenehanju napadov in k mirovnim pogajanjem
Pozivajo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ostale odgovorne, da prenehajo z napadi in z vodstvom napadene države Ukrajine pristopijo k mirovnim pogajanjem  za dosego miru in odpiranja poti sprave. “Čim prej bo prišlo do prekinitve sovražnosti, tem lažje bo najti  dogovor o mirnem sožitju med narodoma,” so dejali in pozvali mednarodne dejavnike, da  po svojih možnostih spodbujajo, da bo do mirovnega procesa prišlo čimprej. Želijo si, da bodo zagotovili trajni mir ukrajinskemu narodu in ruskim prebivalcem tako v njihovi domovini kot v diaspori in da bo možno sožitje med z vojno sprtima narodoma po končanju sovražnosti.

Foto: epa

V društvu so še hvaležni za vsa prizadevanja vodstva naše in drugih držav za podporo in pomoč Ukrajini, posebej vsem, ki pri nas in v svetu pomagajo beguncem. Obsojajo lažno ali celo krivično pristopanje in presojanje vojne s strani tistih slovenskih ali drugih skrajnih levičarskih krogov, ki dopuščajo širjenje osebnega sovraštva do Ukrajine ali celo opravičujejo vojno do nje, kot ga izraža propagandno in vojaško delovanje Putina in njegovih sodelavcev. Iz takih stališč odseva miselnost, za katero so upali, da je s padcem bivšega režima presežena. “Žal nekateri še vedno ne sprejemajo dejstva, da demokracija za dosego oblasti nikoli ne dovoljuje nasilja, terorja ali celo iztrebljanja drugih. Kličemo vsem, da vsakdo in vsi skupaj po svojih močeh delujemo za spravo in mir!” so sklenili.

Sara Rančigaj