fbpx

[Ekskluzivno] Smodejeva družba polna spolnih predatorjev, ki so novačili mlada dekleta po kulturnih dogodkih

Foto: Montaža Demokracija, STA, iStock

V zadnjih dneh pretresajo umetniško sceno pričevanja žrtev o domnevnih spolnih zlorabah in finančnih manipulacijah vidnega predstavnika umetniške scene mlajše generacije Dušana Josipa Smodeja, prijatelja tistih, ki tako goreče zagovarjajo moralne vrednote, človekove pravice in enakopravnost. Govorimo o družbeni eliti tipa Nika Kovač, Jaša Jenull … Kot kaže vse poti najhujše izprijenosti vodijo v kulturno in civilnodružbeno srenjo, ki se združuje v radikalni Levici.

Afera z Dušanom Smodejem, vidnim predstavnikom umetniške scene, je marsikoga presenetila in marsikoga šokirala, hkrati pa pričevanja o njegovi spolni izprijenosti niti ne presenečajo toliko, če poznamo ozadje njegovih socialnih interakcij, njegove družbe in navsezadnje, njegovih tako imenovanih “umetniških podvigov” iz preteklosti, ki so vse prej kot okusni in estetski. Za začetek lahko omenimo nedavno smrt oziroma samomor Smodejevega prijatelja, prav tako kulturnika, Romana Uranjeka, ki je bil po nekaterih virih ravno zdaj pod hudim pritiskom zaradi Smodejeve afere, da je bilo lažje storiti samomor, kot pa se soočiti s posledicami. Domnevno spolno nasilje ne bo nikogar presenetilo, ko izvemo, kdo se je pravzaprav gibal v Smodejevih krogih.

Smodej stoji za umetnostjo “žvečenja živega netopirja” pred državnim zborom
Če doslej niso vsi slišali za Dušana Josipa Smodeja, vam bodo naslednje vrstice osvežile spomin. Smodej je namreč direktor Fotopuba, društva, ki promovira kontroverzno umetnost in točno tistega društva, ki je leta 2020 iz Rusije pripeljal še enega “umetnika” Petra Davidčenka, ki je pred državnim zborom v Ljubljani uprizoril predstavo, kjer je pojedel živega netopirja. Glede na dejstvo, da so netopirji pri nas zaščiteni in da je hranjenje s še živečimi živalmi očitno mučenje, sta bila tako Davidčenko in Smodej vzeta pod drobnogled zaradi mučenja živali, začuda pa se takrat na to ni odzval Inštitut 8. marec, saj jim zaščita netopirjev očitno ni bila v interesu, kot jim je bila zaščita bobrov in ukinitev financiranja Inštituta Lutra, ko so našli še eden razlog več za pljuvanje po nekdanjemu ministru za okolje Andreju Vizjaku. Takrat so na Facebook strani napisali, da to “Vizjak počne iz maščevanja do vseh, ki so se postavili za naravo..”. Zanimivo, da se za pravice živali niso postavili, ko je človek pojedel živega netopirja.

Smodej naj bi imel opravka tudi z belgijsko policijo zaradi mučenja živali. (Foto: Facebook)

Smodej je takrat v eni od izjav povedal, da je bila očitno “njegova ideja performansa spregledana” in da bi morali razmišljati, da v nekaterih primerih “cilj upravičuje sredstva”. Mar res? Se bo morda tudi po današnjih obtožbah zagovarjal enako? Ali je njegova samozavest pri početju izvirala iz ozadja, kjer je imel tudi pravno podporo?

Varovala ga je tudi Pravna mreža
Lani aprila so namreč pod Smodejevim vodstvom v izložbenem oknu galerije Fotopub umetniki in umetnice stali goli z vrečkami na glavah. Njihova golota je mimoidoče vznemirila, zato so o tem obvestili policijo, ki je umetnikom zaradi nedostojnega vedenja izdala plačilne naloge. Tukaj pa jim je v bran v imenu Pravne mreže za varstvo demokracije stopila Anuška Podvršič, češ da namen predstave ni bilo vznemirjanje ampak osnovna človekova pravica do obstoja.

Smodeja je varovala tudi Pravna mreža. (Foto: Twitter)

Kaj poreče na pravico do besede “ne” mladih deklet, ki so bile izpostavljene spolnemu nasilju s strani Smodeja, ni znano, vemo pa, da je Podvršičeva ena tistih, ki je kritizirala policijo, ko je skrbela za mir med nasilnimi lanskimi protesti, češ da se je v času epidemije policijska represija povečala. Mahanje z upravičeno izdanimi plačilnimi nalogi in zagovarjanje skrajnežev in spolnih iztirjencev je očitno pomoč iz ozadja levičarjem, da počnejo vse, kar počnejo.

Nika Kovač tudi sodelovala s Smodejem
Nehumano ravnanje do deklet, spolna izprijenost in nerazumevanje besede “ne” so danes karakteristike, pri katerih dobimo asociacije na Smodeja, človeka, ki je sodeloval tudi z Inštitutom 8. marec in njihovo predstavnico, Niko Kovač namreč, borko za pravice žensk in  zagovornico žrtev spolnega nasilja, ki je potrebovala kar celih 11 dni, da se je odzvala na profilu na Instagramu, ki je dobesedno preplavljen s hudimi obtožbami. Sama je včeraj po 11 dneh na Instagramu v videu v živo poskušala pojasniti oziroma opravičiti razlog, zakaj je potrebovala toliko časa. Češ, da je želela najprej govoriti z ustvarjalci profila in da “nihče ni zares kriv dokler se mu ne dokaže tako”. Nika Kovač je le delček točno te elite, v kateri se je gibal Smodej in težko se je ob tem ne vprašati, kako, da doslej o tem nihče ni nič slišal. Sama je povedala, da se pred časom v enem od projektov s Smodejem sodelovala tudi oseba iz njene ekipe, torej se je verjetno tudi ona udeleževala dogodkov, ki so jih organizirali.

Nika Kovač in Maiken Kores, ki je nekoč delala za Fotopub (foto: Twitter)

Sodeč po objavah na Twitterju gre najbrž za nekdanjo programsko koordinatorko pri Inštitutu 8. marec, Maiken Kores, ki je po informacijah njenega LinkedIn profila v letih od 2018 do 2020 delala kot samostojni prevajalec za Društvo Fotopub. Še posebej zanimivo se zdi dejstvo, da je bil Dušan Smodej med kulturniki vidna osebnost, kar naenkrat pa vsi zanikajo, da so se z njim ali družili ali celo, da ga niso poznali. Tako sta to zanikala tudi Miha Kordiš in Luka Mesec, ki sta nedavno prekinila svoj molk in zanikala poznanstvo.

Po kulturnih dogodkih naj bi dekleta pod vplivom substanc peljali v Smodejevo stanovanje ali v klet Fotopuba. (Foto: družbena omrežja)

Novačenje mladih deklet na kulturnih dogodkih
In prav na takih dogodkih naj bi Smodej s svojo družbo novačil mlada dekleta. Odprtja razstav in kulturni dogodki so bili po naših virih idealna priložnost za novačenje mladih deklet, sploh po tem, ko se je v druženje vključilo še alkohol in razne druge prepovedane substance. Smodej naj bi jih imel namreč kar precej na voljo. Po dogodku naj bi tako sledil “afterparty”, ki naj bi se navadno odvijal v Smodejevem najemniškem stanovanju v pritličju na Tivolski 36 ali pa v kleti Fotopuba na Tivolski 44. Govorimo o dogodkih, ki so bili prirejeni le za “posebne” in niso bile za vsakogar, primer ene takih je spodnja objava oziroma napovednik.

Eden od “kulturnih” dogodkov, pri katerem je sodeloval Smodej. (Foto: Twitter)

Ali bo Policija pravočasno ukrepala?
Teh zabav naj bi se po naših virih aktivno udeleževal tudi pokojni Roman Uranjek. Spodnjo fotografijo je ob smrti Uranjeka objavil eden od njegovih kolegov na Twitterju, ki je poleg zapisa, da ga “žalosti vest o nenadni smrti Romana Uranjeka, ustanovnega člana umetniške skupine ‘IRWIN’ v Ljubljani leta 1983 in Neue Slowenische Kunst. Roman je bil prijatelj. Tukaj je na Silbi na Hrvaškem, ko smo bili lansko poletje na dopustu.” Smodej naj bi bil v nedeljo opažen v Ljubljani, bolj natančno v Kavarni Sem, na Metelkovi ulici 2, kjer se zbira t.i. “kulturniška elita”. Očitno se Smodej sprehaja po Ljubljani, medtem, ko naj bi policija “intenzivno preverjala informacije o sumih kaznivega dejanja”. Glede na to, da se v tem primeru domnevnega storilca preganja po uradni dolžnosti, nas je zanimalo, kako intenzivno poteka preverjanje. S temi vprašanji smo se obrnili kar neposredno na Policijo, kjer smo jih povprašali o poteku preiskave, ali imajo namen opraviti tudi kakšno hišno preiskavo in ali se lahko zgodi, da bi domnevni storilec v tem vmesnem času lahko zakril/zabrisal dokaze. Predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija nam je na to odgovoril: “na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovorov” in dodal, da policija poziva vse žrtve k prijavi.

Naslednje informacije pa so ključne za razumevanje vprašanja: kdo je pravzaprav Smodej?

Roman Uranjek v sredini, desno pa Dušan Smodej. (Foto: Twitter)

V družbi že znanih spolnih predatorjev
Roman Uranjek, Smodejev prijatelj, naj bi se namreč sodeč po naših virih aktivno družil z Igorjem Pribacem in Matjažem Tribušonom. Ali sta bila tudi ona prisotna na zabavah, sicer ni znano, sta pa oba znana “kulturnika”, ki jima “spolno nadlegovanje” niti malo ni tuje. Nekdanji profesor na Filozofski fakulteti Igor Pribac, ki si s pripadniki zgoraj omenjene elite deli goreče zagovarjanje protestnikov, si z nekaterimi od njih deli tudi “ljubezen do mladih deklet”. V času njegovega dela kot profesorja na Filozofski fakulteti so namreč prejeli številne izjave o fizičnem in verbalnem spolnem nadlegovanju. “Študentki, ki sta podali anonimizirani izjavi, opisujeta, da je profesor na ustnih izpitih spraševal o njunem spolnem življenju in s tem ni nehal, kljub jasno izraženi nelagodnosti z njune strani,” so zapisali v takratni negativni oceni Pribaca na FF, naziv izrednega profesorja pa mu je bil seveda odvzet.

dr. Igor Pribac

Pribac pa ni edini spolni predator, ki se je gibal v krogih Smodeja, tukaj je tudi igralec in nekdanji profesor na AGRFT, Matjaž Tribušon, ki so ga lani kriminalisti zaradi spolnega nasilja in šikaniranja kazensko ovadili ter ovadbo podali na okrožno državno tožilstvo. Naj spomnimo, da je o spolnem nasilju med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo lani v oddaji Tednik prvič spregovorila 26-letna igralka Mia Skrbinac. Povedala je, da jo je med letoma 2014 in 2016 spolno nadlegoval eden izmed profesorjev, februarja pa je vložila uradno prijavo spolnega nadlegovanja zoper Tribušona.

Afera sega do samega jedra “civilnodružbenikov”
Kljub temu, da Smodejevi znanci in prijatelji iz privilegirane elite in Levice še vedno molčijo in skušajo pozornost javnosti preusmeriti drugam, je resnica le ena in dejstva ne lažejo. Med petkovimi kolesarji in “civilnodružbeniki” vlada panika, saj afera sega vse do njihovega jedra. Zanikanja pa se kar vrstijo in nihče kar naenkrat ne pozna več nikogar. Jaša Jenull je celo skušal pozornost preusmeriti na Bojana Požarja in Luko Perša, ki sta med prvimi opozorila na spolno nadlegovanje, češ da lažeta in to izkoriščata v politične namene.

Odziv Jaše Jenulla. (Foto: Facebooka)

Jenull sicer zanika prijateljevanje s Smodejem, vendar je to izredno težko verjeti, glede na to, da sta skupaj sodelovala na protestih in da se v Sloveniji skoraj vsi poznajo, sploh pa, ko gre za ljudi skupine “priviligirane elite in kulturnike”.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je bila ujeta v objektiv tako s Smodejem kot pokojnim Uranjekom. (Foto: Twitter)

Ana Jud dobila Uranjekovo nespodobno povabilo
Po vseh izjavah o Smodejevem početju, pa na dan prihajajo vedno nove, ne le o početju Smodeja, ampak tudi o početju Uranjeka. Glede na spodnje trditve novinarke Ane Jud, so vse trditve o njihovem početju zelo verjetne. Tako je opisala njeno izkušnjo: “Roman je Smodeja oboževal, oba sta bila obsedena s seksom, noben pa ni bil imun na alkohol in druge substance.” Ana Jud je še dodala, da jo je Roman nekoč povabil k sebi domov in “da bi rad gledal, kako jo Smodej f**a”“. Povabilo je seveda zavrnila, medtem, ko naj ga mnoge ne bi. Sama pravi, da za omamljanje in zlorabe ni vedela in da bo o tem v nadaljnje molčala.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Tanja Brkić