fbpx

“Hvala Slovenija” – Makedonci se zahvaljujejo za podporo, Janez Janša se je na delovnem obisku srečal s predsednikom demokratične stranke Hristijanom Mickoskim

Makedonci protestirajo na Kongresnem trgu. Pravice do imena Makedonija jim ne more in ne sme vzeti nihče. (foto: Nova24TV).

Na Trgu republike v Ljubljani se je v nedeljo opoldne zbralo med 400 in 500 ljudi, ki so protestirali proti spremembi imena države Makedonija. Gre seveda za večinoma v Sloveniji živeče Makedonce, veliko pa je bilo tudi slovenskih patriotov s slovenskimi zastavami, ki so na shod prišli v podporo makedonskim domoljubom in jih podprli v njihovem boju za ohranitev nacionalne identitete. Sočasno se je na delovnem nedeljskem srečanju v Ljubljani mudil tudi Hristijan Mickoski, predsednik največje makedonske demokratične stranke VMRO-DPMNE, ki se je srečal tudi s predsednikom Slovenske demokratske stranke, Janezom Janšo. Voditelja sta se strinjala, da si Makedonija zasluži mesto v Evropski uniji in zvezi Nato brez pogojevanja tega članstva z imenom države.

Kot smo v zadnjih dneh na Novi24TV že poročali, poskušajo t. i. bruseljski plačanci s pomočjo novega makedonskega predsednika vlade Zorana Zaeva očitno izbrisati makedonsko nacionalno identiteto. Pri tej nameri sta mu še kako pripravljena priskočiti na pomoč tudi Tanja Fajon, ki se z vso silo otepa oznak, da je na plačilni listi Georgea Sorosa, pa tudi Samuel Žbogar, kateremu so makedonski protestniki v nedeljo na shodu namenili kar nekaj transparentov s pomenljivo vsebino.

Ena izmed protestnic je Žbogarja nagovorila: “Samuel Žbogar, pa vi spremenite svoje ime v Salamon Žabar!” Spet drugi protestnik je Fajonovo, članico stranke Socialni demokrati, označil za grobarko svobodne države Makedonije, ki je Soroseva poslanka na Balkanu. Protestniki so sicer opozarjali tudi na veliko število političnih zapornikov, ki so jih tamkajšnje oblasti aretirale v odzivu na makedonsko politično krizo, ko je Zaev s pučem v Sobranju prevzel oblast od demokratov, ki jih je tedaj vodil Nikola Gruevski. “Njihova edina napaka je ljubezen do Makedonije,” je pisalo na enem izmed transparentov. Spet drugi so podprli tudi svobodno Katalonijo in izrazili željo, da bi se lahko obe državi svobodno odločali o svoji prihodnosti.

Janez Janša na nedeljskem delovnem srečanju s svojim makedonskim kolegom. (foto: Nova24TV)

Sporočilo shoda jasno: Pravice do uporabe imena Makedoniji ne more in ne sme vzeti nihče!
V Civilni pobudi slovensko-makedonskega prijateljstva, ki je shod organizirala, so med drugim povedali, da Makedonija ni od včeraj. Makedonci niso od včeraj. Čeprav si zgodovino in ime Makedonija želijo lastiti mnogi, ta pripada makedonskemu narodu. “Te pravice nam ne more in ne sme vzeti nihče,” so bili glasni njeni predstavniki na ljubljanskem Kongresnem trgu. Sicer pa so se s transparenti, na katerih je bilo zapisano “Hvala Slovenija”, delu slovenskega naroda, ki podpira njihova prizadevanja za ohranitev makedonske identitete, zahvalili za podporo.

Makedonska skupnost v Sloveniji ima sicer že dolgo zgodovino. Zapisi o davnih povezavah med Slovenci in Makedonci obstajajo še iz časov Cirila in Metoda. V prvi polovici 20. stoletja so Makedonci živeli v Sloveniji, prav tako tudi Slovenci v Makedoniji, vendar o njihovem številu ni točnih podatkov. Z zanesljivostjo pa lahko trdimo, da je bilo v Sloveniji v drugi polovici prejšnjega stoletja (popis 1992 in tudi 2002) okoli 4.500 oseb, ki so se izrekli za Makedonce ali Makedonke. Verjetno je številka še večja, saj se nekateri niso opredelili za Makedonce ali enostavno niso bili zajeti s popisom. V omenjeni številki so zajeti le državljani Republike Slovenije. Poleg njih v Sloveniji živi in deluje še vsaj toliko priseljencev in študentov.

Spor z Grčijo traja že od razpada Jugoslavije
Makedonija je sporu z Grčijo zaradi imena že dolga leta. Za Grčijo predstavlja ime Makedonija del njene kulturne dediščine, saj je Makedonija (grško Makedonikos) tudi ime pokrajine na severu Grčije, ki naj bi bila središče antičnega imperija Aleksandra Velikega. Grška vlada zato rabi te besede pri poimenovanju makedonske države nasprotuje, na njihovo zahtevo pa se v mednarodni skupnosti pri uradnem zapisu države Makedonije dodaja še kratica FYRO (nekdanja jugoslovanska republika).

Zaradi spora uradne Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in zvezi Nato, Makedonija pa si je pod zgoraj omenjenimi pogoji uspela izboriti le članstvo v Evropski uniji. V zadnjem času pa je prišlo več namigov od makedonskih oblasti, da so Zaevi plačanci pripravljeni na spremembo imena. Opozicija pa vztraja, da je Grčija tista, ki je prekršila dogovor z blokado včlanitve Makedonije v Nato leta 2008, kar je ne nazadnje potrdilo tudi Meddržavno sodišče v Haagu leta 2011.

Luka Svetina