Sodišče vrnilo GEN-EL Ribiču in Golobu v roke

Andrej Ribič (Foto: STA)

Potem ko je Gen energija pred časom izkoristila predkupno pravico in od Elektra Ljubljana odkupila 25 odstotkov družbe Gen-EL, solastnice dobavitelja elektrike Gen-I, je ljubljansko vrhovno sodišče zdaj ta isti delež vrnilo Elektru. Ugotovilo je, da pogoji za uveljavljanje predkupne pravice niso bili izpolnjeni, je poročala POP TV. Za isti medij je predsednik uprave Gen Energija Blaž Košorok povedal, da je bil dogovor podpisan že nekaj let nazaj, potem pa amandmiran oziroma aneksiran. “Govorimo o pogodbi, ki je za našo stran veljavna. Bomo videli, kaj bo sodišče na koncu povedalo,” je dejal. Gre torej za to, da je sodišče zadevo vrnilo na začetno točko, ko bo nova oblast ponovno imela v svojih rokah Elektro Ljubljana, pa bodo lahko s tem deležem mahinirali po mili volji. 

Pop TV je v torek poročala, da je Gen energija želela z odkupom povečati svoj vpliv v našem največjem dobavitelju elektrike Gen-I – tako naj bi bil vsaj prepričan odstavljeni direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki je domnevno politični prodaji nasprotoval. Poznavalci področja energetike sicer pravijo, da je bilo prej obratno. Gre za to, da sta se, ko je Gen energija želela uveljavljati kol oz. call opcijo, družbi dogovorili brez vsakega problema – tako za ceno, kot za sklenitev enostavne kupoprodajne pogodbe. Zataknilo se je, ko je Ribič spoznal, da ga bodo razrešili in da se bo spremenila vodstvena struktura. Takrat naj bi Ribič in Martin Novšak namenoma podpisala še dva aneksa, ki sta zadevo nekoliko zakomplicirala -zavedala sta se namreč svojega prihodnjega položaja. Če niso na svojih položajih, bi bilo za druščino Roberta Goloba seveda ugodneje, da se izognejo državni Gen energiji in da 25-odstotni delež podjetja Gen-EL na trgu prodajo zasebniku, s katerim imajo dobre odnose. Ko je delež enkrat v državni Gen Energiji, ga je toliko težje spraviti drugam.

Ta 25-odstotni delež je ključen v nadaljnjih postopkih lastniške konsolidacije družbe Gen-EL in posledično tudi družbe Gen-I. Kot že rečeno, je Elektru Ljubljana po vsej verjetnosti v interesu dati omenjeni delež na trg in lahko sklepamo, da bi imeli v ozadju tudi že pripravljenega kupca, seveda prijateljskega z družbo Gen-I. Težko bi bilo sicer dokazati, da sodišče deluje v interesu Goloba in njegove druščine, ki jim je v interesu privatizacija – a kot je enkrat v preteklosti izjavil za Primorske novice sam Golob: “Kdor verjame v naključja, ta je, no, ta je Slovenec”. Tu bi se lahko tudi vprašali, čigave interese pravzaprav zastopa Odvetniška pisarna Čeferin, ko zastopa Elektro Ljubljana. Poteza sodišča je torej za Goloba in Ribiča vsekakor ugodna, saj bodo po vsej verjetnosti na novi skupščini Elektra Ljubljana zamenjali vodstvo in nastavili svoje. Tako se bo lahko ta 25- odstotni delež spet pojavil na trgu, kjer ga bo kupil kontrolirani kupec, kar pa posledično pomeni še večje obvladovanje družbe Gen-I.

Robert Golob in Andrej Ribič v družbi Golobovega ministra za energetiko Bojana Kumra (Foto: STA)

Dokler je predsednik uprave Gen Energije Blaž Košorok, je seveda jasno, da Ribiču ni v interesu, da bi omenjeni delež prevzela Gen-Energija. Da so četrtinske deleže predajali v prijateljske roke, se je dogajalo že v preteklosti, spomnimo se na primer na Gorenjsko banko, ki je za dve leti postala “parkirišče” družbe Gen-I. Če imaš lastništvo pod kontrolo, niti ni treba, da si lastnik. Sodišče je torej sedaj zadevo vrnilo na štartno pozicijo, ki sta si jo nastavila Golob in Ribič – sedaj ko imajo oblast, pa bodo od te točke naprej – sploh pa po menjavi vodstva Elektra Ljubljana – lahko počeli, kar bodo hoteli. “Počakajmo, kaj bo sodišče povedalo, pa bomo videli potem naprej. V interesu Gen Energije pa je, da ta delež pridobi,” je za POP TV še dodal Košorok. “Sodišče je sedaj preklicalo vpis, to pomeni, da je ponovni lastnik deleža Elektro Ljubljana. In sedaj smo na začetku, zdaj se bodo morali v družbi odločiti, ali gredo v prodajo po pošteni ceni, seveda,” pa je ocenil Ribič, ki je bil pred kratkim tudi vodja Golobovega volilnega štaba.

Sara Bertoncelj