fbpx

Kešeljević po Cerarjevih navodilih zdaj agresivno kadruje tudi na Petrolu

Foto: Nova24TV

Zloglasni svetovalec iz kabineta aktualnega predsednika vlade Mira Cerarja, ekonomist Aleksandar Kešeljević, znova grozi z agresivnimi kadrovskimi rošadami, tokrat v nadzornem svetu Petrola, piše Bojan Požar na svojem blogu o političnem zakulisju v Sloveniji. Če gre verjeti navedbam požareporta, skuša Kešeljević v nadzorni svet spraviti »svojega« Marka Garbajsa, ki bi zamenjal dosedanjega člana Iga Grudna. Za kaj takšnega bi morala Lidia Glavina, predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), za skupščino Petrola pripraviti t. i. »protipredlog« sestave kandidatov. Kešeljevićev in Cerarjev kandidat Marko Garbajs sicer trenutno opravlja službo poslovnega analitika v Slovenski industriji jekla (SIJ).     

Če bi Aleksandarju Kešeljeviću res uspelo spraviti Marka Garbajsa v nadzorni svet Petrola, bi to lahko pomenilo celo dvojni konflikt interesov, saj je Garbajs tudi predsednik nadzornega sveta Abanke. Kot namreč poroča požareport, je Petrol eden večjih dobaviteljev Slovenske industrije jekla, medtem ko Abanka družbo Petrol izdatno kreditira. Ne bi bilo prvič, da bi se Garbajs znašel v aferi zaradi navzkrižja interesov, saj je leta 2011 delal na državni Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN), hkrati pa je bil tudi direktor zasebnega podjetja MAG Projekti.

Požareport piše, da se je proti takšni kadrovski rošadi v nadzornem svetu Petrola že izrekla članica uprave SDH Nada Drobne Popovič, ki sicer kandidira za članico nadzornega sveta SDH, a bo verjetno težko vzdržala vse pritiske, ki v njeno smer letijo z vlade. Za to, da bi načrti Mira Cerarja propadli, bi se morala proti imenovanju Marka Garbajsa izreči vsaj dva člana nadzornega sveta SDH.

Po virih Bojana Požarja gre za skrbno načrtovano politiko stranke SMC, ki se očitno pripravlja tudi na čas po volitvah, ko bo verjetno ostala brez oblasti, zato skuša levica še povečati svojo politično moč v državnih gospodarskih družbah, skladih in agencijah. Aleksandar Kešeljević tako deluje po striktnih navodilih aktualnega premierja, ki z miniranjem drugih kandidatov v upravo SDH (Matevž Marc) skuša nastavljati svoje ljudi na najpomembnejša mesta.

Ekonomist Kešeljević je sicer slovenski javnosti znan kot eden glavnih tvorcev gospodarskega programa Stranke Mira Cerarja, sprva je bil kandidat za ministrsko funkcijo, potem pa je zaradi spornega članstva v nadzornem svetu Infond Holdinga ter afere Groff odpadel od kandidature. Kešeljević naj bi bil sicer že nekaj časa zaposlen tako na fakulteti kot tudi na vladi.

L. S.