fbpx

Morda bi bilo bolje, če bi Goloba poznali zgolj po frizuri in ne po nerodnih izjavah

Robert Golob (Foto: EPA)

Seth Frantzman, izraelski strokovnjak za mednarodna varnostna vprašanja in avtor knjige Drone Wars, je na Twitterju spraševal, kdo sta voditelja na fotografiji, ki so jo posneli na Natovem vrhu v Madridu. Glede na to, da imamo v Sloveniji dokaj pogosto na čelu vlade “nove obraze”, neprepoznavnost niti ni tako nenavadna, lahko jo vzamemo celo kot prednost. A če smo imeli doslej to srečo, da Roberta Goloba v tujini niso prepoznali kot slovenskega predsednika vlade, se lahko to po njegovih nerodnih izjavah kaj hitro spremeni. Na koncu bomo lahko še veseli, če se ga bodo spominjali zgolj po frizuri.

Predsednik vlade Robert Golob se je ta teden mudil v Madridu, kjer je potekal vrh Nata, tja je prispelo 30 voditeljev držav. Golob je po poročanju Dela na novinarski konferenci med drugim poudaril, da je neformalna srečanja v zadnjih dneh zaznamovalo zadovoljstvo evropskih voditeljev, da je v Beli hiši predsednik, ki se zaveda pomembnosti dobrih odnosov z Evropo. “Danes se govori o poglobitvi strateškega partnerstva med EU na eni strani in Natom na drugi,” je še dejal po vrhu in dodal, da nobeno varnostno tveganje ni lokalno, vsa so globalna, in tudi strateško partnerstvo je edina pot, ki lahko pripelje do tega, da bomo z ZDA ustrezno obravnavali globalne izzive. Mediji so tudi poročali, da je Golob za BBC povedal, da je “večina ljudi na Zahodnem Balkanu na strani Rusije, še posebej Slovani,” kar je povzročilo kar nekaj zgražanja tudi v tujini.

Golob je v nadaljevanju še dejal, da je naklonjenost prebivalcev regije do Rusije po njegovem mnenju treba upoštevati, ne pa ignorirati, ter sklenil, da je narativa zelo pomembna. Je pa tudi rekel – sicer v kontekstu Kitajske – da morda ne bi prišlo do trenutne situacije v Ukrajini, če bi pred desetimi leti sodelovali z Rusijo, in da bi se iz tega morali kaj naučiti. “Pa kaj mu je tega treba bilo? Komu bi bil rad všečen? Še Balkan se mu bo odrekal in odrekel … Aja, plešejo, ker je Svoboda,” je komentiral Jelko Kacin, Miro Haček pa je Golobovo izjavo označil za bedasto in vprašal, ali Ukrajinci morda niso Slovani. Golobovi zagovorniki sicer opozarjajo, da je s svojo izjavo ciljal na rusko ljudstvo in ne vlado, ampak škoda je že storjena – srečo imamo edino pri tem, da Golob nima neke večje prepoznavnosti. Seth Frantzman, izraelski strokovnjak za mednarodna varnostna vprašanja in avtor knjige Drone Wars tako ni vedel, da gre za slovenskega premierja, prav tako pa na fotografiji ni prepoznal albanskega.

Sara Kovač