fbpx

Na morišču Macesnovec pri Kamniku odkopali okostja žrtev povojnega komunističnega nasilja

Foto: Screenshot

Pri Kamniški Bistrici se nahaja komunistično morišče Macesnovec, kjer je sredi gozda s križi označeno morišče. To je znano že dolgo, nihče pa ne ve, čigavi posmrtni ostanki se pod zemljo nahajajo. Kamniški podžupan domneva, da lahko najdejo do 20 okostij.

Pred nekaj dnevi se je na grobišču Macesnovec začelo izkopavanje posmrtnih ostankov žrtev povojnega nasilja. Doslej so na grobišču, označenem s križi, našli 13 okostij, predvidevajo pa, da naj bi jih bilo 20, pravi kamniški podžupan Igor Žavbi.  Po njegovih besedah naj bi bilo to edino grobišče v dolini Kamniške Bistrice, kjer naj bi bili pokopani Slovenci. Ti so domnevno prišli iz zaporov v Šentvidu.

V petek bodo z izkopavanjem končali, svojci pa lahko žrtve pokopljejo
Z izkopavanjem bodo končali v petek. Po Žavbijevih besedah bodo žrtve lahko pokopali svojci, če jih nimajo, pa bodo njihove posmrtne ostanke prepeljali v kostnico v Mariboru. S konkretnim delom so začeli v torek, 18. julija, in najprej odstranili drevesa, je za STA povedal Marko Sarič iz podjetja Magelan, ki opravlja dela.

Ko smo o grobiščih in ostankih vprašali domačine, tudi oni niso poznali identitete pokopanih. Na Kopiščih, kjer se prav tako nahaja eno od grobišč v okolici Kamniške Bistrice, so pred dvema letoma že postavili spominsko obeležje žrtvam povojnega nasilja.

A. L.