fbpx

Nižje plače? Ne, hvala! Obiščite portal blaginjazavse.si in pomagajte preprečiti uveljavitev novele

Foto: zajetje zaslona

V vlogi predstavnikov civilne družbe in davkoplačevalcev je ekipa Inštituta 8. februar danes lansirala portal blaginjazavse.si, kjer lahko državljani in državljanke izrazijo svoje nezadovoljstvo z novelo ZDoh-2 ter apelirajo na državne svetnike in poslance, da preprečijo uveljavitev novele v zakon.

Državni zbor je 28. novembra prejel novelo zakona o dohodnini, ki vsem davkoplačevalcem zvišuje davčno obremenitev in s tem vsem efektivno znižuje plačo oziroma neto prihodke. Ta zakon torej vse davkoplačevalce v Republiki Sloveniji postavlja v slabši položaj, državni svet in vsaj deset poslancev lahko te spremembe ustavi. Ekipa Inštituta 8. februar je danes lansirala portal blaginjazavse.si, kjer lahko državljani in državljanke izrazijo svoje nezadovoljstvo z novelo ZDoh-2 ter apelirajo na državne svetnike in poslance, da preprečijo uveljavitev novele v zakon.

Novela zakona o dohodnini med drugim ukinja postopno zvišanje davčne olajšave in s tem davčno razbremenitev plače do leta 2025. Vlada je z novelo odstopila od uskladitve olajšav z inflacijo. To pomeni, da se v času izredno visoke inflacije vsako dobronamerno zvišanje plače z namenom kljubovanja inflaciji dodatno obremeni z davki. To pa še dodatno znižuje že tako zdesetkano kupno moč v Sloveniji. Normiranci v davčno blagajno prispevajo občutno več kot ostale pravne osebe, ki ugotavljajo davčno osnovo po dejanskih prihodkih in odhodkih. Višja obdavčitev normirancev bo rezultirala v manj pobranega davka in vodila v več sive ekonomije. Vladna novela poleg vsega ostalega ponovno obuja tudi najvišji, 50-odstotni razred obdavčitve. S tem naše najuspešnejše kadre in svetovne inovatorje odvrača od tega, da bi ostali doma, in jih sili v beg možganov, so pojasnili na portalu.

Sara Bertoncelj