fbpx

Politično motiviran kazenski pregon zoper tožilko Kotnikovo, ki se bori proti svetim kravam, zastaral

Foto: Nova24TV/iStock

Le kdo se ne spomni afere desetletja, od katere je minilo več kot 7 let, ko so bulmastifi v garaži na Oražnovi v Ljubljani do smrti pogrizli znanega ljubljanskega zdravnika Saša Baričeviča. Namesto, da bi odgovorni v aferi epskih razsežnosti odgovarjali, je postala grešen kozel tožilka Dragica Kotnik, ki si je prizadevala, da bi zadevi prišli do dna. Od takrat je Kotnikova v nemilosti, saj jo preganja celoten sistem. Vendar je Kotnikova v ponedeljek prek družbenega omrežja Facebook sporočila, da je postopek zoper njo ustavljen in suspenz preklican, kar v praksi pomeni, da se bo lahko ob pravnomočnosti sklepa vrnila k opravljanju svoje službe na vrhovnem državnem tožilstvu. 

Tudi v uradu generalnega državnega tožilca so po navedbah STA potrdili, da je bil kazenski postopek, v katerem se je Kotnikova znašla zaradi suma dveh zlorab uradnega položaja, ustavljen. Spomnimo. Kotnikova je bila obtožena, da naj bi novinarju Mitji Lomovšku poslala nepravnomočno obtožbo v zadevi SCT. Ko pa so v javnost in medije v zvezi z afero Baričevič začele prihajati nekatere občutljive informacije z državnega tožilstva, so takoj našli grešnega kozla: višjo državno tožilko Dragico Kotnik, ki naj bi domnevno izročila tožilske dokumente raziskovalnemu novinarju Lomovšku, ta pa jih je kasneje objavil v enem izmed slovenskih medijev. Obtožili so ju izdaje tajnih podatkov. Ta naj bi se nanašala na objavo uradnega zaznamka, v katerem tožilstvu znana priča zatrjuje, da je z Oražnove ulice v Ljubljani, kjer se je zgodil napad bulmastifov na lastnika Saša Baričeviča, videla v terenskem vozilu bežati odvetnika Mira Senico.

Državna tožilka Dragica Kotnik. (Foto: STA)

Tožilski oddelek je vodila Branka Zobec Hrastar
Dokaz, da je bila Kotnikova moteč element za marsikoga, je, da je kot takratna vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili s svojim vztrajanjem dosegla, da so ob naknadni preiskavi hiše groze na Oražnovi našli sledove krvi takrat neznane tretje osebe. Teh krvnih sledov prej sploh niso želeli preiskati, kar ni čudno glede na to, da je pred tem isti oddelek vodila Branka Zobec Hrastar, ki je znana po tožilskem konstruktu iz zadeve Patria. Nova farsa v isti zadevi se je začela po tem, ko so krvave sledove na stikalu za luč v prvem nadstropju hiše povezali s cigaretnim ogorkom nekega policista, ki pa sploh ni bil kadilec. Omenjeni policist tudi nikoli ni pojasnil, na kakšen način naj bi bil okrvavljen in če je sploh bil v prvem nadstropju hiše, saj naj bi bil ves čas v zloglasni garaži.

Foto: iStock

21. junija je bil sprejet sklep o ustavitvi postopka
Kotnikova se marca lani ni odzvala na razpisani predobravnavni narok, saj ji s sodišča niso uspeli vročiti vabila. Nato je na sodišče zaradi zdravstvenih težav poslala zdravniško opravičilo, a to po prepričanju izvedenca ni bilo upravičeno in sledila je saga neuspešnih vročitev vabil. Pred štirimi meseci so se koprski policisti oglasili pred stanovanjem Kotnikove in jo privedli na naslov ljubljanskega sodišča, kjer so ji vročili vabilo. Kljub temu, da je šlo za absolutno zastaranje, saj je od očitanega kaznivega dejanja minilo že šest let, so na tožilstvu trmasto vztrajali, da zastaranje še ni napočilo. Odvetnika Kotnikove Radovan Cerjak in Milan Krstić sta poleg vročitve novega zdravniškega opravičila predložila sklep o zastaranju, ki je bil očitno sprejet. Sodišče je namreč 21. junija po navedbah urada generalnega državnega tožilca sprejelo sklep o ustavitvi postopka. Kotnikova je sicer ves čas trajanja postopka poudarjala, da zakonsko utemeljeni razlogi za preiskavo ne obstajajo in da je Zvonko Fišer suspenz uvedel na nezakonit način, kar kaže na politično motiviranost.

Foto: Facebook

Drezanje v popolno imuniteto prinese kazen
Kotnikova je v preteklosti že poudarila, da se je sistem zarotil proti njej, ker je pri svojem delu naletela na nekatere osebe v slovenski državi, ki so nedotakljive. “Prepričana sem, da zato, ker vodilnim osebam na policiji in tožilstvu ni bilo všeč moje delo v nekaterih primerih. To je nujno pripeljalo do odkritja vpletenosti oseb, ki se jih v Sloveniji ne preganja.” V naši državi pač niso zaželeni tisti, ki poskušajo drezati v gnezdo ljudi, ki imajo popolno imuniteto. Kotnikova je ena izmed redkih, ki si pogumno prizadeva plavati proti toku, ki ga usmerjajo vplivneži, ki v svojih rokah držijo policijo, sodišča in tožilstvo. Kdaj bo temu konec in kdaj bo minister Klemenčič odnesel svojo glavo, če jo ta zahteva od odgovornih le za selektivne sodne primere?

N. Ž.