fbpx

O ponovni uvedbi naborništva: V LMŠ niso sposobni formulacije argumentov, SD ima raje partizane, NSi pa ignorira lastnega strokovnjaka

Valentin Hajdinjak, Aleš Hojs, Jerca Korče in Samo Bevk v Odmevih na temo Slovenske vojske (Foto: posnetek zaslona)

O predlogu SDS za ponovno uvedbo naborniškega sistema v Slovenski vojski, ki je pravzaprav edini konkreten predlog glede obrambe v zadnjem času, so razpravljali tudi v Odmevih, kjer je predlog povzel predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleš Hojs. Stališče NSi do predloga je predstavil Valentin Hajdinjak, ki je izrazil nasprotovanje predlogu SDS in se zavzel, da bi dali priložnost stroki. Katerim strokovnjakom, ni pojasnil, a dejstvo je, da so ignorirali stališče varnostnega strokovnjaka Boštjana Perneta, ki je tudi član strateškega sveta NSi. Predstavnica LMŠ Jerca Korče, ki pri skoraj 30 letih še ni uspela niti diplomirati je dokazala, da v njeni stranki niso sposobni niti formulirati stališč, še hujši pa je bil predstavnik SD Samo Bevk. Ne glede na to, da prihaja iz stranke, ki je epitom preteklosti in pravna naslednica ZKS, je predlogu SDS očital zastarelost.

O predlogu Slovenske demokratske stranke za uvedbo naborniškega sistema so v ponedeljek razpravljali tudi v Odmevih na TV Slovenija, kjer je predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleš Hojs uvodoma poudaril, da to ni prvi predlog stranke, s katerim skušajo reševati situacijo v vojski: “Od leta 2012, ko je bila sprejeta doktrina o strateški rezervi smo poskusili tako z izvzemom vojakov iz javnega sistema plačnih uslužbencev, predlagali smo ustanovitev nacionalne garde, predlagali smo, da se tisti vojaki, ki se upokojujejo, zaposlijo v neke državne službe, ki bi varovale objekte, stavbe itn. Danes pa smo se odločili, da je skrajni čas, da poskusimo to, kar smo sprejeli leta 2012, tj. Doktrina o strateški vojaški rezervi, uresničiti z naborništvom. Naš predlog je, da se reaktivirajo tisti členi v Zakonu o vojaški obveznosti, ki uvajajo ponovni nabor s 17. letom, s služenjem v 18. letu, v kolikor fant, ali dekle – ki bi želelo služiti, študira, je ta možnost služenja omogočena do 26. leta starosti. Čas trajanja naborništva je 6 mesecev. Civilno služenje je daljše, po vzoru Avstrije smo si vzeli ta rok 12 mesecev, torej enkrat daljši. In, nenazadnje je treba povedati, da smo v strani predlagali, da je ta del obveznosti naborništva tudi ustrezno financiran in plačan, torej z nagrado in z uvrstitvijo tega časa življenja v pokojninsko dobo.”

NSi ignorira mnenje svojih strokovnjakov
Valentin Hajdinjak iz NSi je povedal: “Nekdanji načelnik generalštaba generalmajor Alan Geder je pred časom dejal, da v takem trendu, leta 2021, v prihodnjem letu, Slovenske vojske ne bo več, oz. bo neoperativna. Zato je potrebno najti ustrezne ukrepe, da bomo Slovensko vojsko polnili. En od ukrepov je zagotovo tudi ponovno naborništvo. Mi smo se v stranki s tem že nekaj časa ukvarjali in ga prepoznali kot enega možnih ukrepov, tako, da ga ne zavračamo in bi ga bili pripravljeni podpreti. Če pa me vprašate, ali bi konkretni zakon, ki je bil vložen, podprli ali ne, pa bi rekel, da ga ne bi podprli, iz treh razlogov. Prvi razlog je, da je treba hkrati z uvedbo sistema naborništva izvesti tudi temeljito reorganizacijo slovenskega obrambnega sistema, kajti samo uvedba naborništva ne bi prinesla učinkov, ki jih želimo. Drugič, potrebno se je vprašati in imeti podatke, ali razpolagamo z ustrezno infrastrukturo, govorim o stavbah, o posteljah, kjer bi potekalo usposabljanje, ali imamo dovolj podčastnikov, ki bi usposabljanje izvajali in, ali imamo program, po katerem bi to potekalo. Tretji razlog je to, da gre za fundamentalno spremembo našega obrambnega sistema, kjer bi morali iskati čim večji konsenz med političnimi strankami, predvsem pa dati priložnost stroki, da pove, kaj je tisto kar potrebujemo in na kakšen način. Ne pa, da se gremo preigravanja in pa da iščemo politične točne na eni ali drugi strani političnega spektra.” Katere strokovnjake bodo poslušali, ni pojasnil, a dejstvo je, da so prezrli stališče priznanega strokovnjaka za varnost Boštjana Perneta, ki je pripadnik strateškega sveta NSi. Najverjetneje se tudi tako pomikajo v “sredino”.

V LMŠ niso sposobni niti formulirati stališč
Stališče LMŠ je predstavila poslanka Jerca Korče, ki pri skoraj 30 letih še kar ni uspela niti diplomirati, pričakovano pa je napovedala, da njena stranka predloga SDS ne bi podprla, bi pa kljub temu bili po njenih besedah pripravljeni razmisliti o ponovni uvedbi naborništva: “Smo pa naklonjeni javni diskusiji in iskanju širšega družbenega konsenza, kako bomo postopali v prihodnje, ta predlog pa za nas trenutno ni sprejemljiv.” Seveda v LMŠ niso uspeli ponuditi nikakršne konkretne alternative predlogu SDS, le predstavljamo pa si lahko, kako bi izpadla “javna diskusija” po meri LMŠ, kjer bi vsako nasprotno stališče nemudoma označili za “sovražni govor”, medtem ko sami ne bi bili sposobni ponuditi niti ene rešitve.

Jerca Korče (vir Facebook)

Jerca Korče (vir Facebook)

Socialni demokrati imajo svojo paravojsko
Še bolj aroganten je bil v svojem nastopu predstavnik Socialnih demokratov Samo Bevk: “Po mnenju socialnih demokratov gre za anahronistični predlog, ki je zastarel, ki je preživel. Danes, ko govorimo o novih grožnjah, o hibridni vojni, o asimetrični vojni, niti ponovno na naborniški sistem … je zastarelo in preživeto! To me spominja na neke pretekle čase, ko je bilo celotno ljudstvo oboroženo!” Precej bizarno je, da prav predstavnik pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije očita zastarelost in preživetost, ko pa še kar niso preboleli propada komunističnega sistema, kar izkazujejo s pogostimi partizanskimi prireditvami, kjer radikalni prosto mahajo z orožjem. O katerih preteklih časih, ko je bilo “celotno ljudstvo oboroženo” je govoril, ni pojasnil, a dejstvo je, da komunisti v primeru oboroženega celotnega ljudstva ne bi mogli med in po drugi svetovni vojni pomoriti toliko žrtev, prav tako pa bi bilo hitreje konec tudi komunističnega sistema.

Pravosodna ministrica in članica SD Andreja Katič v spremstvu paravojaških enot s katerimi v SD nimajo težav (vir: twitter)

Koaliciji sploh ne gre za to, da bi uredili razmere v SV, pač pa za nabiranje političnih točk
V svojem odzivu na besede nasprotnikov je Hojs izrazil mnenje, da je več kot očitno dejstvo, da vsem trem sogovornikom ne gre za to, da bi se nekaj uredilo v Slovenski vojski ampak tako, kot so povedali sami, nabirajo politične točke: “Če začnem pri gospodu Bevku, na začetku ste videli, katere države to naborništvo imajo in jaz bi težko rekel, da je Švica neka zastarela država, ali pa Avstirja zastarela država.”

Posebej je čudno tako stališče SD, glede na to, da so pred tem, preden so vložili ta predlog, v SDS po Hojsovih besedah računali tudi na podporo SD: “Ker je nenazadnje vaš forum, ne vem če je vaš, ampak je dejansko z vašo stranko zelo povezan, to je Forum 21, podprl uvedbo naborništva. To, kar je povedal g. Hajdinjak je seveda deloma res. Govorimo o neustreznih kapacitetah vojašnic, govorimo o tem, da je treba stvari prilagoditi. Ampak, če bomo čakali, da bo vse to urejeno, ne bomo nikoli Slovenske vojske spravili v red. Spomnil bi na leto 1991, verjetno se bo g. Bevk še spomnil.”

Hojs je spomnil tudi na bistveno težje razmere, v katerih se je v preteklosti vzpostavljala Slovenska vojska: “Torej l. 1991 je bil proračun sprejet z enim ali dvema glasovoma v mesecu marcu, v mesecu aprilu so bili pozvani prvi naborniki in v mesecu maju je 300 prvih nabornikov leta 1991 začelo služiti tako v Pekrah, kot na Igu. Leta 2020 me boste težko prepričali, da takega projekta, tega predloga, ni mogoče speljati v enem letu, v enem letu samostojne države, ko o vsem odločamo sami, medtem, ko smo leta 1991 bili v marsičem vezani še na tedanjo SFRJ.”

Foto: STA

Za konec je Hojs še poudaril, da “ta naborniški sistem, ta del, ki ga predlagamo ne pomeni nadomestila profesionalne vojske, pomeni pa tisti del, ki smo ga uvedli leta 2012, strateško rezervo, ki je nikoli nismo izpostavili in tako, kot je dr. Prebilič, on je stroka, povedal, gre samo za dopolnilo obstoječe sestave slovenske profesionalne vojske. Tudi v tem našem predlogu Slovenska vojska ostaja, ostaja v profesionalni sestavi, z ustreznim številom, nenazadnje tako s prvo kot drugo brigado.”

Rok Krajnc