O ponovni uvedbi naborništva: V LMŠ niso sposobni formulacije argumentov, SD ima raje partizane, NSi pa ignorira lastnega strokovnjaka

Valentin Hajdinjak, Aleš Hojs, Jerca Korče in Samo Bevk v Odmevih na temo Slovenske vojske (Foto: posnetek zaslona)

O predlogu SDS za ponovno uvedbo naborniškega sistema v Slovenski vojski, ki je pravzaprav edini konkreten predlog glede obrambe v zadnjem času, so razpravljali tudi v Odmevih, kjer je predlog povzel predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleš Hojs. Stališče NSi do predloga je predstavil Valentin Hajdinjak, ki je izrazil nasprotovanje predlogu SDS in se zavzel, da bi dali priložnost stroki. Katerim strokovnjakom, ni pojasnil, a dejstvo je, da so ignorirali stališče varnostnega strokovnjaka Boštjana Perneta, ki je tudi član strateškega sveta NSi. Predstavnica LMŠ Jerca Korče, ki pri skoraj 30 letih še ni uspela niti diplomirati je dokazala, da v njeni stranki niso sposobni niti formulirati stališč, še hujši pa je bil predstavnik SD Samo Bevk. Ne glede na to, da prihaja iz stranke, ki je epitom preteklosti in pravna naslednica ZKS, je predlogu SDS očital zastarelost.

O predlogu Slovenske demokratske stranke za uvedbo naborniškega sistema so v ponedeljek razpravljali tudi v Odmevih na TV Slovenija, kjer je predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleš Hojs uvodoma poudaril, da to ni prvi predlog stranke, s katerim skušajo reševati situacijo v vojski: “Od leta 2012, ko je bila sprejeta doktrina o strateški rezervi smo poskusili tako z izvzemom vojakov iz javnega sistema plačnih uslužbencev, predlagali smo ustanovitev nacionalne garde, predlagali smo, da se tisti vojaki, ki se upokojujejo, zaposlijo v neke državne službe, ki bi varovale objekte, stavbe itn. Danes pa smo se odločili, da je skrajni čas, da poskusimo to, kar smo sprejeli leta 2012, tj. Doktrina o strateški vojaški rezervi, uresničiti z naborništvom. Naš predlog je, da se reaktivirajo tisti členi v Zakonu o vojaški obveznosti, ki uvajajo ponovni nabor s 17. letom, s služenjem v 18. letu, v kolikor fant, ali dekle – ki bi želelo služiti, študira, je ta možnost služenja omogočena do 26. leta starosti. Čas trajanja naborništva je 6 mesecev. Civilno služenje je daljše, po vzoru Avstrije smo si vzeli ta rok 12 mesecev, torej enkrat daljši. In, nenazadnje je treba povedati, da smo v strani predlagali, da je ta del obveznosti naborništva tudi ustrezno financiran in plačan, torej z nagrado in z uvrstitvijo tega časa življenja v pokojninsko dobo.”

NSi ignorira mnenje svojih strokovnjakov
Valentin Hajdinjak iz NSi je povedal: “Nekdanji načelnik generalštaba generalmajor Alan Geder je pred časom dejal, da v takem trendu, leta 2021, v prihodnjem letu, Slovenske vojske ne bo več, oz. bo neoperativna. Zato je potrebno najti ustrezne ukrepe, da bomo Slovensko vojsko polnili. En od ukrepov je zagotovo tudi ponovno naborništvo. Mi smo se v stranki s tem že nekaj časa ukvarjali in ga prepoznali kot enega možnih ukrepov, tako, da ga ne zavračamo in bi ga bili pripravljeni podpreti. Če pa me vprašate, ali bi konkretni zakon, ki je bil vložen, podprli ali ne, pa bi rekel, da ga ne bi podprli, iz treh razlogov. Prvi razlog je, da je treba hkrati z uvedbo sistema naborništva izvesti tudi temeljito reorganizacijo slovenskega obrambnega sistema, kajti samo uvedba naborništva ne bi prinesla učinkov, ki jih želimo. Drugič, potrebno se je vprašati in imeti podatke, ali razpolagamo z ustrezno infrastrukturo, govorim o stavbah, o posteljah, kjer bi potekalo usposabljanje, ali imamo dovolj podčastnikov, ki bi usposabljanje izvajali in, ali imamo program, po katerem bi to potekalo. Tretji razlog je to, da gre za fundamentalno spremembo našega obrambnega sistema, kjer bi morali iskati čim večji konsenz med političnimi strankami, predvsem pa dati priložnost stroki, da pove, kaj je tisto kar potrebujemo in na kakšen način. Ne pa, da se gremo preigravanja in pa da iščemo politične točne na eni ali drugi strani političnega spektra.” Katere strokovnjake bodo poslušali, ni pojasnil, a dejstvo je, da so prezrli stališče priznanega strokovnjaka za varnost Boštjana Perneta, ki je pripadnik strateškega sveta NSi. Najverjetneje se tudi tako pomikajo v “sredino”.

V LMŠ niso sposobni niti formulirati stališč
Stališče LMŠ je predstavila poslanka Jerca Korče, ki pri skoraj 30 letih še kar ni uspela niti diplomirati, pričakovano pa je napovedala, da njena stranka predloga SDS ne bi podprla, bi pa kljub temu bili po njenih besedah pripravljeni razmisliti o ponovni uvedbi naborništva: “Smo pa naklonjeni javni diskusiji in iskanju širšega družbenega konsenza, kako bomo postopali v prihodnje, ta predlog pa za nas trenutno ni sprejemljiv.” Seveda v LMŠ niso uspeli ponuditi nikakršne konkretne alternative predlogu SDS, le predstavljamo pa si lahko, kako bi izpadla “javna diskusija” po meri LMŠ, kjer bi vsako nasprotno stališče nemudoma označili za “sovražni govor”, medtem ko sami ne bi bili sposobni ponuditi niti ene rešitve.

Jerca Korče (vir Facebook)

Jerca Korče (vir Facebook)

Socialni demokrati imajo svojo paravojsko
Še bolj aroganten je bil v svojem nastopu predstavnik Socialnih demokratov Samo Bevk: “Po mnenju socialnih demokratov gre za anahronistični predlog, ki je zastarel, ki je preživel. Danes, ko govorimo o novih grožnjah, o hibridni vojni, o asimetrični vojni, niti ponovno na naborniški sistem … je zastarelo in preživeto! To me spominja na neke pretekle čase, ko je bilo celotno ljudstvo oboroženo!” Precej bizarno je, da prav predstavnik pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije očita zastarelost in preživetost, ko pa še kar niso preboleli propada komunističnega sistema, kar izkazujejo s pogostimi partizanskimi prireditvami, kjer radikalni prosto mahajo z orožjem. O katerih preteklih časih, ko je bilo “celotno ljudstvo oboroženo” je govoril, ni pojasnil, a dejstvo je, da komunisti v primeru oboroženega celotnega ljudstva ne bi mogli med in po drugi svetovni vojni pomoriti toliko žrtev, prav tako pa bi bilo hitreje konec tudi komunističnega sistema.

Pravosodna ministrica in članica SD Andreja Katič v spremstvu paravojaških enot s katerimi v SD nimajo težav (vir: twitter)

Koaliciji sploh ne gre za to, da bi uredili razmere v SV, pač pa za nabiranje političnih točk
V svojem odzivu na besede nasprotnikov je Hojs izrazil mnenje, da je več kot očitno dejstvo, da vsem trem sogovornikom ne gre za to, da bi se nekaj uredilo v Slovenski vojski ampak tako, kot so povedali sami, nabirajo politične točke: “Če začnem pri gospodu Bevku, na začetku ste videli, katere države to naborništvo imajo in jaz bi težko rekel, da je Švica neka zastarela država, ali pa Avstirja zastarela država.”

Posebej je čudno tako stališče SD, glede na to, da so pred tem, preden so vložili ta predlog, v SDS po Hojsovih besedah računali tudi na podporo SD: “Ker je nenazadnje vaš forum, ne vem če je vaš, ampak je dejansko z vašo stranko zelo povezan, to je Forum 21, podprl uvedbo naborništva. To, kar je povedal g. Hajdinjak je seveda deloma res. Govorimo o neustreznih kapacitetah vojašnic, govorimo o tem, da je treba stvari prilagoditi. Ampak, če bomo čakali, da bo vse to urejeno, ne bomo nikoli Slovenske vojske spravili v red. Spomnil bi na leto 1991, verjetno se bo g. Bevk še spomnil.”

Hojs je spomnil tudi na bistveno težje razmere, v katerih se je v preteklosti vzpostavljala Slovenska vojska: “Torej l. 1991 je bil proračun sprejet z enim ali dvema glasovoma v mesecu marcu, v mesecu aprilu so bili pozvani prvi naborniki in v mesecu maju je 300 prvih nabornikov leta 1991 začelo služiti tako v Pekrah, kot na Igu. Leta 2020 me boste težko prepričali, da takega projekta, tega predloga, ni mogoče speljati v enem letu, v enem letu samostojne države, ko o vsem odločamo sami, medtem, ko smo leta 1991 bili v marsičem vezani še na tedanjo SFRJ.”

Foto: STA

Za konec je Hojs še poudaril, da “ta naborniški sistem, ta del, ki ga predlagamo ne pomeni nadomestila profesionalne vojske, pomeni pa tisti del, ki smo ga uvedli leta 2012, strateško rezervo, ki je nikoli nismo izpostavili in tako, kot je dr. Prebilič, on je stroka, povedal, gre samo za dopolnilo obstoječe sestave slovenske profesionalne vojske. Tudi v tem našem predlogu Slovenska vojska ostaja, ostaja v profesionalni sestavi, z ustreznim številom, nenazadnje tako s prvo kot drugo brigado.”

Rok Krajnc

 • Antonius

  Kakšna koalicijska beda vodi državo se vidi tudi po tem, da sta varnost in z njo slovenska vojska odvisni samo od političnih točk.
  Človeku se zares zastavlja vprašanje, kako so vladni gumpci sploh čez osemletko prišli.
  Očitno vsi, ki volijo koalicijsko smetano, niso niš boljši od vladnih osemletkarjev.

  • crniocar

   to pa velja za čisto vse politike

  • alan12

   Mene pa zanima, zakaj naj bi vojsko služili samo moški, ženske pa ne. Ženska je lahko načelnica generalštaba, lahko je obrambna ministrica – navadna vojakinja na vpoklic pa ne. Sicer pa ni treba, da ženske služijo ravno v vojski. Lahko bi tistih šest mesecev odslužile v bolnicah ali domovih za starejše, kjer zelo primanjkuje delovne sile. V Sloveniji sta spola po vseh zakonih enakopravna, mar ni tako? Seveda ni – ženske imajo povsod privilegije in ni ga junaka, ki bi si drznil karkoli pisniti v zvezi s tem. Tu ni razlik med levimi in desnimi strankami. Vsi se ponižno klanjajo in prilizujejo pobesnelim feministkam. Meni gre na bruhanje!

   • Vera

    Rek,da ženske podpiramo 3 ogale pri hiši četrtega pa tudi pomagamo,še vedno drži.Zato smo dovolj zaposlene. Pametni ljudje se “pobesnelim feministkam” ne klanjajo,še najmanj desni.Veliko neumnosti ste napisal,da bi dekleta pomagala v bolnicah ali v DO,saj brez določene izobrazbe ne gre .

    • alan12

     Kje je torej enakopravnost? Moški smo vedno in povsod drugorazredni državljani. Ko grem v pokoj, dobimo 57% od osnove, ženske pa 63. Če hoče ženska odpreti podjetje, ji država podari 5.000 eur nepovratnih sredstev, moški ne dobi nič. Seznam ženskih privilegijev se nadaljuje v neskončnost, a noben politik o tem nima poguma spregovoriti. Zdaj naj bi fante spet uporabili za topovsko hrano, punce pa si bodo doma lakirale nohte…. Pri vsem tem pa vsi mediji bruhajo sovraštvo do moških in povsod poveličujejo ženske. Mi pa naj se žrtvujemo za tako družbo in tako državo? Hvala lepa!

  • FUCK OFF COMMUNISM

   KUČAN, JANŠA VSI SO ISTI KOMUNISTI

 • Jan Kovalski

  predstavnik Socialnih demokratov Samo Bevk: “Po mnenju socialnih demokratov gre za anahronistični predlog, ki je zastarel, ki je preživel. Danes, ko govorimo o novih grožnjah, o hibridni vojni, o asimetrični vojni, niti ponovno na naborniški sistem … je zastarelo in preživeto! To me spominja na neke pretekle čase, ko je bilo celotno ljudstvo oboroženo!”
  ============================

  V Švici imajo naborništvo, po koncu vsak odnese domov orožje, in to ne navadno puško ampak avtomatsko skupaj z municijo. Vsako leto do 55 leta starosti pa imajo vsakoletne vežbe in vaje na steliščih.
  Samo Bevk je očitno bolj napreden, on hodi v Dražgoše skupaj z druščino z orožjem iz 2. svetovne vojne.

 • Srbe na vrbe

  Katere strokovnjake bodo poslušali, ni pojasnil, a dejstvo je, da so prezrli stališče priznanega strokovnjaka za varnost Boštjana Perneta, ki je pripadnik strateškega sveta NSi. Najverjetneje se tudi tako pomikajo v “sredino”.

  Itak da “strokovnjaka” poslušajo. Berite vse njegove tvite, ne samo enega.

  https://twitter.com/bostjanperne/status/1219635147596816385

 • Anton

  Povsem logično da se komunisti bojijo Slovenske vojske tako kot katoliških šol.

 • VERZIFIKATOR

  Lenča Jermenc – Petko Četič

  PETA KOLONA

  Naša četica je šla v kolone,
  vsako vodi drugi kolovodja,
  ni orožja, so samo orodja,
  vedno globlje četica nam tone.

  Se pogreza v blatu vsakodnevno,
  škornji mnogim notri so ostali,
  drugi invalidni so postali,
  tretji se pogreznili pohlevno.

  So po gobe šle kolone štiri,
  vsaka jih košaro je nabrala,
  mušnico strupeno zraven dala,
  da okužba se hitreje širi.

  Zdaj na čelo četice so naše
  deklico postavili obrito,
  da očem ne bo nič več prikrito,
  kam, v katero vojsko punca paše.

  Štiri so kolone potonile,
  ker so škilile preveč zahodno,
  je bilo za četico usodno,
  niso več iz blata se vrnile.

  Tam na vzhodu vendar sonce vzhaja,
  so dejali novi četovodje,
  bo dovolj za četico orodje,
  peta le kolona ji ostaja.

 • ker vidim, da zelo radi operirate z besedo “strokovnjak” v kontekstu nekih funkcionarjev nekih političnih aberveznikov, vam moram sporočiti, da po mnenju večine prebivalcev (ki se volitev tudi ne udeležujejo) v slovenski politiki z leve in desne strokovnjakov ni….so samo polpismeni ćobanćki, ki sebe niso sposobni preživeti na prostem trgu s prodajo izdelkov ali storitev, ki jih proizvajajo, ker nihče ne konzumira teh polpismenih papkov niti ti polpismeni papki o ničemer ne odločajo….tam so zato, da popolnijo neke strankarske kvote ter pokurijo par tisočakov davkoplačevalskega denarja…..efekta ni nobenega ne z leve ne z desne…..le, ko se gre za globaliste in eu, torej tiste, ki vam dajejo denar in stolčke, takrat znate strniti vrste…skupaj proti slovenskemu mainstreamu……tvorite pač odvečen razred družbe, ki je tudi cokla v napredku slovenije…..upam da vam je to z leve in desne jasno….

  • sloustava

   Poba, ne posplosuj! Ne dovoli si, da te primerjam s Kucanom ali Peterletom! To je namrec najnizji nivo, ki si ga taki, kot si ti, sploh privoscijo. Vsegliharstvo! Ne parckaj me ali s Kucanom, ali z laznivcem, ali z morilcem, morda s tujcem , muslicem, NE!

   • vsegliharstvo v politični konstelaciji levo desno, kjer levo pomeni forum 21 kučan soros globalna socialistična liberalno progresivna internacionala združeni narodi globalisti…..
    malo manj levo (torej kvazi desno po slovensko) pa pomeni krščanske socialiste NSi , javnosektorske marksiste iz SDS (logar je izjema ampak je popolnoma sam) janša, tonin, european people’s party juncker liberalna “ideja evrope” centralnoplanske nad-države globalisti…..

    zato so skozi perspektivno, ki je na vpogled v zgoraj opisanih zaporedjih pojmov, vsi klasificirajo kot globalisti oziroma isti :)

    ti še pojasnim zakaj….ko bodo naslednje volitve bo v ospredju seveda migrantksa politika, in ker vsi vemo, da je marakeški sporazum eden od temeljev tega, da policija in sodstvo z ilegalci in azilanti postopa, kot postopa, vsi vemo, da je odstop od tega sporazuma temelj za normalizacijo…..nobena stranka z leve in desne odstopa iz marakeša ne bo dala v program…

    vsi vemo, da se ekofašistična agenda obnovljivih virov energije in zelene energije forsira s strani centralnobankirskih kartelov z namenom hiperinflatornega scenarija, zaradi razvrednotenja kupne moči prihranokov v denarju, hkrati pa poizkušajo z drakonsko davčno regulativo ljudi prisiliti v revščino in materialno bedo….davki na co2 izpuste? srat me bo…vsi vemo,da je pravna podlaga za te zadeve ideologija združenih narodov o radikalnem okoljevarstvu hkrati pa sporazum pariški akord. odstop od tega je bil prvo dejanje Donalda Trumpa na prvi dan v beli hiši. Na naslednjih volitvah nobena plitična stranka ne bo dala v program odstop od pariškega akorda.

    Zato vsi isti globalisti :)

  • Andrej

   Nakladaš, ne da bi razumel članek.

   • zgoraj sem napisal enemu od vaših znanstvenikov sledeče….pa ni nič odgovoril….copy/paste:

    vsegliharstvo
    v politični konstelaciji levo desno, kjer levo pomeni forum 21 kučan
    soros globalna socialistična liberalno progresivna internacionala
    združeni narodi globalisti…..
    malo manj levo (torej kvazi desno po
    slovensko) pa pomeni krščanske socialiste NSi , javnosektorske marksiste
    iz SDS (logar je izjema ampak je popolnoma sam) janša, tonin, european
    people’s party juncker liberalna “ideja evrope” centralnoplanske
    nad-države globalisti…..

    zato so skozi perspektivno, ki je na
    vpogled v zgoraj opisanih zaporedjih pojmov, vsi klasificirajo kot
    globalisti oziroma isti :)

    ti še pojasnim zakaj….ko bodo
    naslednje volitve bo v ospredju seveda migrantksa politika, in ker vsi
    vemo, da je marakeški sporazum eden od temeljev tega, da policija in
    sodstvo z ilegalci in azilanti postopa, kot postopa, vsi vemo, da je
    odstop od tega sporazuma temelj za normalizacijo…..nobena stranka z
    leve in desne odstopa iz marakeša ne bo dala v program…

    vsi
    vemo, da se ekofašistična agenda obnovljivih virov energije in zelene
    energije forsira s strani centralnobankirskih kartelov z namenom
    hiperinflatornega scenarija, zaradi razvrednotenja kupne moči
    prihranokov v denarju, hkrati pa poizkušajo z drakonsko davčno
    regulativo ljudi prisiliti v revščino in materialno bedo….davki na co2
    izpuste? srat me bo…vsi vemo,da je pravna podlaga za te zadeve
    ideologija združenih narodov o radikalnem okoljevarstvu hkrati pa
    sporazum pariški akord. odstop od tega je bil prvo dejanje Donalda
    Trumpa na prvi dan v beli hiši. Na naslednjih volitvah nobena plitična
    stranka ne bo dala v program odstop od pariškega akorda.

    Zato vsi isti globalisti :)

 • sloustava

  LMS, Korce, lazi! To je sobivanje osebkov v stranki, ki je ni na zemljevidu EU, se manj na zemljevidu Slovenije. JA, po “anketah” jo najdemo, a vemo, kaj ankete so, oz. KDO ankete so. Kot je za govorance Pivceve rekel njen soupokojenec, jaz recem za govorance Korzetove na Odmevih. Me pa zanima, a se ta laznivka sploh zaveda, kaj blebeta?

 • JANEZ GUS

  Korčetova in Idrijski šalabajzar Bevk sta totalna idiota..Falirana študentka iz Logatca popovnoma zastopa svojega idiotskega šefa.Idrijska baraba pa čaka penzijo.Glasoval je proti povečanju glavarine občinam.Zapravlja po ne potrebnem državni denar na Keltiki-galerija v Zali po ne potrebnem,samo da se rdečuh hvali.Ne uporaben za bilo kaj,skupaj s koliektorskim gangsterjem.

 • Andrej

  Škoda, da Hojs ni imel primernega sogovornika. Ve, kaj govori in kar govori zna tudi narediti. S takimi nesposobnjakoviči se ne more nič dobrega narediti. Škoda časa. Vse, kar so sogovorniki znali, je bilo na nivoju pišmeuhovskega nihilizma do resnih predlogov opozicije.

 • FORT WORTH

  Jerca razpravlja o tako pomembni temi, kot je SV ?!
  Kje ima obcutek odgovornosti, da se sploh vkljucuje v take debate ?
  Naj nekdo pove smrklji, da njeno mnenje pac nima nikakrksne teze.

  • JANEZ GUS

   Lahko ji pove,samo ne bo razumela ,kot njen šef ne.

  • Božidar Rodica

   Jerca ja.. gobezdalo na kvadrat ..bla,bla,bla poooojma nikjer

   • borko

    lažnivka

 • JANEZ GUS

  Lepa prilika,da EU IN ZDA vidijo,s kom se naša pravosodna kinistrica slika,da ne bo pomote.To je možno samo v slovenskem sramotnem komunističnem peskovniku.In ta zločinska banda bi rada sodila Trumpu.

 • Unikatna

  Pomanjkanje domovinske zavesti in spoštovanje domovine se kaže v njihovem razmišljanju. NSi je tudi vredna svojega denarja, sami ne vedo na katero stran bi se obrnili…O SD in LMŠ ni vredno komentirati.

 • Lisjak

  Kučan ob dnevu državnosti za ponovno uvedbo naborniškega sistema

  Da se moramo zediniti o skupnem slovenskem cilju in da bi morali razmišljati o ponovni uvedbi naborništva v Slovenski vojski, je, v pogovoru za Kanal A ob včerajšnjem dnevu državnosti, povedal prvi predsednik Republike Slovenije (RS) Milan Kučan.
  26.junij 2019

 • crniocar

  če bi to predlagala sd .lmš,levica bi bila sđds—proti!!! ćist logično–
  kdo je že ukinu naborništvo??????

 • lokec

  Valentin Hajdinjak je bližje levici kot krščanskim demokratom. Verjemite mi. Le redko se mi zgodi, da narobe ocenim človeka.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Ampak nekaj je res: par dronov in zradirajo tako imenovano slovensko vojsko. Moderni tehnologiji se je težko upreti s polnimi puškami, kaj šele s praznimi. Take imamo.V končni fazi je glede na stanje duha vseeno kaj imamo; profije ali nabornike. Škoda s profiji je manjša.

 • mare

  Lažnjivo Korčetivo so potegnili iz naftalina.