fbpx

3. decembra praznujemo Ta veseli dan kulture

Ta veseli dan kulture (foto: Vlada RS)

“Tretjega decembra praznujemo Ta veseli dan kulture. In kaj pravzaprav je kultura? Kultura je vse, kar določa človeka v njegovem odnosu bodisi do družbenega bodisi naravnega okolja. Je način, kako on sam ta prostor preoblikuje, nadgrajuje, soustvarja in o njem premišljuje, pa seveda s svojo prisotnostjo tudi humanizira.” se je glasilo sporočilo državne sekretarke dr. Ignacije Fridl Jarc ob današnjem dnevu kulture.

Na današnji dan slavimo dan kulture, ki ga obeležujemo vsako leto ob dnevu rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Leta 2000 je bil ta dan na pobudo ministrstva za kulturo ob dvestoletnici pesnikovega rojstva obeležen prvič, kasneje je prišlo v navado, da na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem. 

V okviru današnjega dne kulture po vsej Sloveniji potekajo številni brezplačni kulturno-umetniški dogodki, v nasprotju z lanskim letom pa jih zaradi epidemiološkega stanja letos nekaj poteka v živo, nekaj pa po spletu. Kulturne ustanove so pripravile širok nabor dogodkov, ki je primeren za vse starostne skupine, med drugim tudi za organizirane skupine iz vzgojno-izobraževalnih zavodov. 

Pomembnost slovenske kulture je na socialnih omrežjih poudaril tudi predsednik vlade Janez Janša in s svojo objavo pokazal naklonjenost današnjemu prazniku.

Tanja Brkić