fbpx

Upravno sodišče razsodilo v prid Francu Kanglerju

Franc Kangler (Foto: STA)

Upravno sodišče je razsodilo v prid Francu Kanglerju v tožbi proti KPK. Komisija za preprečevanje korupcije se je pred leti zaradi njegovega sodelovanja kot državnega svetnika pri razpravi in obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, katere predmet je bil sam, odločila, da je kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Po večletnem pravnem sporu, ki ga je Franc Kangler sprožil proti KPK zaradi odločitve komisije, da je kršil dva člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je Upravno sodišče RS razsodilo v prid Francu Kanglerju, ki mu mora zdaj plačati tudi stroške v višini 347,7 evra.

Komisija za preprečevanje korupcije je pred leti sklenila, da je Franc Kangler deloval v nasprotju interesov, ko je kot državni svetnik sodeloval pri razpravi in obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, katere predmet je bil sam. Kangler je sprožil pravni spor, ki pa je danes dobil zaključek – v prid Kanglerju, ki mu mora  plačati stroške v višini 347, 7 evra. Ob pozitivni razsodbi se je oglasil tudi Kangler, ki je na Twitterju zapisal: “Še ena dobljena sodba! A bo @TarcaRTVSLO na temo političnega obračunavanja na račun KPK obravnavala DOSJE GLOBOKA DRŽAVA? Žalostno a resnično kakšno nacionalno @rtvslo v službi globoke države imamo! @JJansaSDS @aleshojs @AlojzKovsca @KovacicMlinar @BorutPahor”.

Spomnimo, Kangler je kot državni svetnik prisostvoval na razpravi in obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona zoper njega. KPK je že pred leti podala sistemsko načelno mnenje, da se morajo uradne osebe v podobnih primerih v celoti izločiti, in sicer tako iz odločanja kot tudi same obravnave. Kangler se je v postopku v državnem svetu izločil le iz odločanja, kot član komisije pa je o zahtevi, ki se je nanašala nanj, razpravljal.

Kangler in njegov zastopnik sta takrat za medije trdila, da sta bila prepričana, da je s tem Kangler le izvrševal funkcijo državnega svetnika, na katero je bil veljavno izvoljen. Že takrat sta opozorila, da poslovnik državnega sveta izločitve ne predpisuje in da do nasprotja interesov ni moglo priti, ker Kangler o zahtevi ni glasoval. Prav tako sta trdila, da ugotovitev KPK Kanglerju odreka ustavne pravice, ki izhajajo iz njegove funkcije državnega svetnika, iz njegove pasivne volilne pravice (biti voljen), pa tudi iz njegove pravice do svobode izražanja. Kangler je že takrat zanikal kakršno koli kršenje zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, Upravno sodišče RS pa je odločilo, da ima prav.

Tanja Brkić