fbpx

Tanker z rusko nafto privezan čaka v koprskem pristanišču

Fotografija je simbolična. (foto: epa)

S koncem leta bo EU prepovedala uvoz surove nafte, prihodnje leto pa tudi ostale naftne proizvode iz Rusije. Vse do takrat je nafta izjema, zato v Evropo še vedno prihaja nafta ruskega izvora, vendar pod drugimi zastavami. Ena takih je bila opažena privezana v koprskem pristanišču, njen naziv naj bi bil Mariner A, registriran pa naj bi bil na Malti, poroča N1.

Po izrečenih in uvedenih sankcijah Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino v Evropo še vedno prihajata zemeljski plin in nafta, saj bo s koncem letošnjega leta EU prepovedala uvoz surove nafte, po 23. februarju prihodnje leto pa tudi uvoz naftnih proizvodov iz Rusije. Do takrat pa velja uredba, ki sicer prepoveduje uvoz nekaterih dobrin, a nafto določa kot izjemo.

Po poročanju N1 je pristaniški kapitan na Upravi RS za pomorstvo Vladimir Vladović potrdil, da gre za nafto ruskega izvora, ki pluje pod drugo zastavo. Kljub uvedenim sankcijam Evropa še vedno prejema določene naftne proizvode na podlagi prejšnjih pogodb, ki so bile sklenjene pred vojno v Ukrajini. Nafta je dobrina, ki velja kot izjema, vse do 5. decembra, ko bo EU prepovedala uvoz surove nafte, po 23. februarju prihodnje leto pa tudi uvoz naftnih proizvodov iz Rusije (dizel je naftni proizvod).

EU v veliki meri še odvisna od ruske nafte
Na EU medtem letijo kritike, češ da prepočasi zapira pot ruskim energentom na evropski trg, s tem pa posredno financira vojno. Je pa potrebno priznati, da so posamezne države močno odvisne od ruskih energentov in jih posledično težko na hitro nadomestijo. Tako je EU aprila uvedla embargo na uvoz premoga, konec maja pa še delni embargo na uvoz ruske nafte, medtem ko naj embarga na plin ne bi bilo več na mizi (je pa na drugi strani ruski Gazprom sam različnim državam zmanjšal dobave plina). Podatkov o tem, koliko ruske nafte pride v Slovenijo, ni, naj bi bila pa med manjšimi uvoznicami ruske nafte v EU. Po podatkih Eurostata je lani uvozila za 100 milijonov evrov, piše N1. Po podatkih CREA rusko nafto še vedno kupujejo tudi naftni velikani, kot so Exxon, Shell in Total. Kot napisano, embargo stopi v veljavo konec leta oziroma februarja prihodnje leto.

Tanja Brkić