O volitvah v Sloveniji: Svobodne in demokratične, a ne nujno poštene in legitimne

Foto: iStock

“V škodo novih političnih strank je bilo kršeno načelo enakih možnosti za nastop na volitvah. V tem pogledu in v tem zelo pomembnem segmentu volitve niso bile poštene,” je o prvih večstrankarskih volitvah leta 1990 v Sloveniji zapisal dr. Lovro Šturm. Poštenost in legitimnost volitev pa v Sloveniji ni bila pod vprašajem zgolj leta 1990. Sile iz političnega ozadja se pred slehernimi volitvami aktivirajo, sprožajo politične afere, ustvarjajo nove obraze, zavzeto in spretno zavajajo slovensko javnost in celo svoje politične nasprotnike. Za slovensko levico cena oblasti nikoli ni previsoka.

V Zboru združenega dela so bile delegatske volitve. Potekale so v podjetjih oz. temeljnih organizacijah združenega dela, kjer nove stranke niso smele imeti svojih organizacij. Če bi imela Slovenija takrat v celoti poštene volitve, bi koalicija DEMOS dobila dvotretjinsko večino in danes ne bi govorili o tem, da tranzicija ni uspela.

Nekdanji ustavni sodnik in bivši pravosodni minister dr. Lovro Šturm (foto: STA).

Dr. Lovro Šturm: “Volitve so bile svobodne in demokratične, niso pa bile poštene.”

“Legitimnost delegatov v takratni ZZD republiške skupščine je sporna iz več razlogov. Volitve v ZZD so bile opravljene v enem samem krogu. Zaradi tega je prišlo do velikega razpona glede na odstotek glasov, ki so ga dobili izvoljeni delegati,” je prof. dr. Lovro Šturm jasno zapisal že leta 2001 in ob tem dodal: “Od skupnega števila 80 delegatov je kar 58 delegatov (to je 72,5 %) prejelo manj kot 30 % glasov v svojih volilnih enotah, to je pod skrajno mejo 30 %, kjer bi bilo še mogoče govoriti o neki sprejemljivi predstavljivosti  volilnega telesa.”

Prof. dr. Lovro Šturm: “To razpoloženje je mogoče najbolj objektivno presoditi glede na razmerje glasov v DPZ, kjer je Demosu od 80 mest pripadlo 47, to je 58.75%. V ZZD je Demos imel 29 mest od 80, to je 36.25%. Razlika je zelo signifikantna.”

Poglavitni očitek pa velja dejstvu, da so stranke ZKS-SDP, SZS-SZDL in  ZSMS-LS  v celotnem obdobju volilnih postopkov že imele in smele obdržati svoje omrežje v podjetjih in ustanovah, to je v vseh volilnih okoljih za ZZD,  zato so bile tu v nesorazmerni prednosti pri kandidiranju in prepoznavnosti delegatov iz svojih vrst, čeprav ti niso nastopali kot njihovi kandidati. Volitve v ZZD niso odražale splošnega volilnega razpoloženja med volivci.

Volitve so bile svobodne in demokratične, a nikakor poštene
Demosu je bilo tako objektivno nemogoče narediti svoje kandidate med množico vseh kandidatov prepoznavne kot kandidate Demosa, saj to na glasovnici za ZZD ni bilo razvidno. Zaradi tega aprilske volitve leta 1990 (z določenim pridržkom zaradi nespoštovanja načela o enakosti volilne pravice zaradi institucionalnega položaja ZZD kot tretjega skupščinskega zbora in zaradi izjemno zapletene in nepregledne zakonodaje, ki se je spreminjala med potekom volilnih postopkov) lahko opredelimo kot prve svobodne in demokratične volitve na Slovenskem po letu 1945, ni pa jih moč opredeliti kot poštene.

Privilegij strank naslednic družbenopolitičnih organizacij v razmerju do novih političnih strank pri volitvah v tretji skupščinski zbor  v ZZD na republiški in na občinskih ravneh je bil izrazit, nove politične stranke so bile zaradi tega dejstva v izrazito neenakopravnem položaju. V škodo slednjih je bilo kršeno načelo enakih možnosti za nastop na volitvah. V tem pogledu in v tem zelo pomembnem segmentu volitve niso bile poštene.

J. F.

Vir: ŠTURM, Lovro. Vključitev Demosa v volilne postopke za nastop na volitvah leta 1990. Čas. zgod. narodop., 2001, letn. 72 = n.v. 37, št. 3/4, str. 327-340.

 

 • Novakec1

  Naj se vam demokracija zatakne v grlu. Ista svinjarija kot izmi

 • Franc Novak 1979

  Demokracija bo plačala zato, ker bo skušala ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim bo to dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot stari, žene bodo hotele biti kot moški. Tujci bodo hoteli staroselske pravice. In demokracija jim bo to dala. Tatovi in goljufi bodo hoteli pomembne državne funkcije. In demokracija jim bo to dala. In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast, ker kriminalci in zločinci težijo po moči, bo nastala hujša tiranija, kot je bila za časa katerekoli monarhije ali oligarhije.

 • Borut Stari

  A mi nekdo razloži kakšne so to svobodne in predvsem demokratične volitve?

  • janez cepec

   če zmaga ljubljeni vodja, so volitve poštene, če pa popuši je neki hudo narobe, krivi so pa komunajzarji pa Kučko. isto verzijo ima prerok za sodišča. če sodjo njemu u prid, so poštena, če ga obsodjo, so komunistična.

   • Borut Stari

    Si pa res kronani cepec.Svoja sranja pusti v domačem okolju, če se upaš,seveda.Tipično za tvoje umske sposobnosti, nimaš pojma.Vprašanja nisi zmogel razumeti in podtikaš logiko, ki nikogar razen tvojega Lutkarja, ne zanima.

    • janez cepec

     kdo je tle cepec je jasno, sam, da si pa ti še idijot za povrh. se vid, de si zavedena ovca, u stvari koštrun dobrega pastirja, ki meketaš, kar ti on ukaže, sam pa nimaš treh čisteh. Bunksl

     • Viktorh

      Jasno je, da si cepec ti, jasno pa je tudi, da si pravi idiot

     • Borut Stari

      Pazi, da te tako togotnega ne raznese. Usmradil in onesnažil boš okolje.

   • Janez

    Velika !
    Novica o plačanih ex KP, ZK komentatorjih – na tem portalu !
    F. Tunnek in ” teka iz ozadja” sta
    – pobegnila
    – s tega portala.
    Zgleda , da sta se ustrašila podatka, ki sem ga napisal,
    Da je nam vsem po slabem še predobro
    – znani KPJ J. BROZ !
    – IGRAL CHOPINA NA KLAVIR.
    V zavihku o “proslavi” morjenja naših slovenskih prednikih – v Grahovem.
    Čudim se,
    da sta se tega lrpega podatka ustrašila: saj – vsaj kakšno lepo ladtnost je pa – LE IMEL !
    Le ?
    Ti še vztrajaš: saj te bodo odlikovali. S čim pa ? Si kaj predstavljaš ? L.r. JANEZ KOMENDA

    • janez cepec

     pa ti maš pa res dobre veze u Begnah, de te tkole za tok cajt ven spustijo. useen pa počas nazaj oddefeliri, de se ti ne bo kej naredl

     • Viktorh

      ..on ven, ti not…

   • Nata

    Ti bi bil pa res velik revček brez J. J. ? O čem bi pa potem razpravljal? Bi ti kar privoščila, da padeš v naš pravosodni mlin.

 • xtc

  Največja rana je ravno volilni sistem;ki bi moral biti večinski;kot tudi zakonodaja;ki bi morala določiti;da morajo z odhodom vlade tako kot v ZDA oditi tudi vrhovni tožilec in sekretarji in tisto kar se menja z administracijo_in se ne morejo zaposliti več v državno službo:

  • Olga

   +++++++++

 • janez55

  Predlog novega zakona o volitvah:
  1. člen: Svobodne, demokratične, poštene in legitimne so samo tiste volitve, na katerih zmaga SDS.
  2, člen: Če na volitvah zmaga kakšna druga stranka, je treba zamenjati volivce.

 • Janez

  Še hujša!
  Je tista Češka ustava iz časa pred Praško pomladjo –
  1. Člen: Rusi imajo vedno prav !
  2. Če Rusi slučajno – nimajo prav : glej 1. Člen.

  V tvojo verzijo se da vnesti tudi : stranke ex KP, ZK !
  – te so za Slovenijo , nas Slovence,
  veliko slabša izbira od SDS. Mar ne ? Kaj dobrega je od njih? Navedi primer ! L.r. JANEZ KOMENDA

  • janez55

   Se vidi, da si zakrknjen levak, ko take pišeš.

   • janez cepec

    ma kašn levak, prfuknen je do amena

 • cosmosjasnovidec

  Sem že nešteto krat poudarjal in pisal tukaj,da so v Sloveniji volitve prirejene.
  Škatle z volilnimi lističi zamenjajo z prirejenimi tako,da vedno namestijo katerega od levaških zahojenih bedakov zato pa nikoli nimamo ustrezne vlade ampak same izprijeno zahojene istospolneže katerim drugo ne gre po betici kako bi naskočili istospolno osebo.
  Za vse drugo pa skrbijo izdajalci Slovenije z njihovim komandantom tovarišem komunajzarjem “milanom kurčanom” ter ostalo čefutarsko golaznijo.

 • Viktorh

  Žal, tako je bilo leta 1990 in tako je še danes.
  Volilne rezultate prirejajo.

 • Nata

  ++++++++ dobro je povedal g. Šturm.
  Že začeli smo z nepoštenostjo. Potem se je pa samo še stopnjevalo.
  Silna demokracija ja, če se prvi mož KPS čez noč spremeni v demokrata z zamrznjeno rdečo knjižico !!

 • Franjo Trojner

  Ta volilni sistem je pravi zmazek in glavni
  krivec za neizvedbo vseh nujno potrebnih reform v naši državi! Ta volilni sistem je garant, da se v naši državi ne da nič na bolje spremeniti! Ta volilni sistem je na kožo pisan mikro strančicam, ki po volutvah v raznoraznih koalicijah vedno zasedejo pomembna ministrska mesta, ko v koaliciji zškripa pa venomer izsiljujejo z izstopom, da svoje dosežejo in s tem zmagoviti stranki na volitvah preprečijo izvedbo programa, zato v Sloveniji ni izvedenih prav nobenih reform. Problem so tudi kvalitetni kadri, ki jih mikro strančice koalicije NIMAJO a kljub temu v koaliciji zasedajo pomembna ministrska mesta in to je še en razlog več, da se nujno potrebnih reform v Sloveniji ne da izpeljati. Kdor razume tudi VE, da je ta volilni sistem že leta 1990 namerno spisan tako, da onemogoča vse spremembe, VSE REFORME in tudi LUSTRACIJO in pod pretvezo demokracije omogoča paleti mikro levih strank vedno znova oblikovanje koalicije in s tem ohranitev oblasti kar omogoča zadržanje moči odločanja, to pa pomeni obvladovanje kapitala in cilj je dosežen. Imeli smo referendum in volilci smo na referendumu potrdili večinski volilni sistem, s so ga leve kumunistične stranke

  • Franjo Trojner

   torpedirale, kar počno še danes. Ta sedanji volilni sistem je porok da kumunisti vladajo še v naprej, kar pa pomeni neizvedbo sleherne nujno potrebne refirme in zadolževanje do nezavesti. Izgleda, da bomo morali tudi Slovenci na ulice, če se bomo.hoteli znebiti kumunizma in kumunistov, kakor to ravnokar počne narod v Venezueli. A mogoče kdo ve ali so Kordiš in Tomičeva in Mesec z Vatovcom že odleteli na pomoč prvemu kumunistu Venezuele Manduru??

 • Franjo Trojner

  Ta volilni sistem je pravi zmazek in glavni
  krivec za neizvedbo vseh nujno potrebnih reform v naši državi! Ta volilni sistem je garant, da se v naši državi ne da nič na bolje spremeniti! Ta volilni sistem je na kožo pisan mikro strančicam, ki po volitvah v raznoraznih koalicijah vedno zasedejo pomembna ministrska mesta, ko v koaliciji zškripa pa venomer izsiljujejo z izstopom, da svoje dosežejo in s tem zmagoviti stranki na volitvah preprečijo izvedbo programa, zato v Sloveniji ni izvedenih prav nobenih reform. Problem so tudi kvalitetni kadri, ki jih mikro strančice koalicije NIMAJO a kljub temu v koaliciji zasedajo pomembna ministrska mesta in to je še en razlog več, da se nujno potrebnih reform v Sloveniji ne da izpeljati. Kdor razume tudi VE, da je ta volilni sistem že leta 1990 namerno spisan tako, da onemogoča vse spremembe, VSE REFORME in tudi LUSTRACIJO in pod pretvezo demokracije omogoča paleti mikro levih strank vedno znova oblikovanje koalicije in s tem ohranitev oblasti kar omogoča zadržanje moči odločanja, to pa pomeni obvladovanje kapitala in cilj je dosežen. Imeli smo referendum in volilci smo na referendumu potrdili večinski volilni sistem, a so ga stranke kumunistov torpedirale, kar počno še danes. Ta sedanji volilni sistem je porok, da kumunisti vladajo še v naprej, kar pa pomeni neizvedbo sleherne nujno potrebne refirme in zadolževanje do nezavesti. Izgleda, da bomo morali tudi Slovenci na ulice, če se bomo.hoteli znebiti kumunizma in kumunistov, kakor to ravnokar počne narod v Venezueli. A mogoče kdo ve ali so Kordiš in Tomičeva in Mesec z Vatovcom že odleteli na pomoč prvemu kumunistu Venezuele Manduru??

 • francelj3

  Dvokrožni večinski volilni sistem ima pred proporcionalnim toliko
  prednosti, da jih je težko našteti. Goljufanje volilcev s prestopanjem
  poslancev med strankami po volitvah bi se nehalo. Goljufanje volilcev zaradi
  povolilnih koalicij (namesto predvolilnih) bi se nehalo. Volilci bi glasovali
  neposredno za posamezne kandidate, s čimer bi se prenehala tako imenovana
  strankokracija, ko stranke (tako kot nekoč KPS) namesto volilcev določajo
  zmagovalce volitev. Goljufanje volilcev, kar se tiče predvolilnih programov, bi
  bilo zelo oteženo tudi zato, ker bi bil mogoč odpoklic izvoljenih poslancev oz.
  županov, če bi volilci ugotovili, da delujejo proti interesom volilcev in
  prelamljajo predvolilne obljube. Vse vsakič nove stranke, majhne stranke, ki
  komaj zlezejo čez volilni prag v parlament, skrajne ekstremistične stranke in sindikalne
  stranke, npr. Desus, bi bile onemogočene. Drobitve parlamenta v nešteto majhnih
  interesov bi bilo konec, parlament bi postal ustanova, ki lahko sprejema
  odločitve, ne samo bolnih kompromisov. Dejansko vladanje majhnih strank z
  izsiljevanjem večjih bi se končalo.

  Sliši se predobro, da bi bilo lahko res. Zato je dvokrožni večinski
  volilni sistem že enkrat zmagal na referendumu, vendar so ga nekateri pod
  vodstvom Milana Kučana s pomočjo Zavoženega iz SLS uspeli nelegitimno povoziti
  in proporcionalni sistem celo vključiti v ustavo. Zato in samo zato je zdaj
  Slovenija gospodarsko in politično truplo v stanju rigorja mortis, kjer se ne
  more in ne sme spremeniti nič, samo posvečeni smejo ves čas krasti,
  davkoplačevalci pa jim ropanje prisilno financiramo in ga bomo do bridkega
  konca – popolnega bankrota države.