Ob prihodu iz Srbije karantena z današnjim dnem ni več obvezna

Foto: STA

Slovenija je na sobotni dopisni seji umaknila Srbijo iz rdečega seznama na rumeni seznam. Za tiste, ki bodo prihajali iz Srbije karantena ni več obvezna. Hrvaška zaradi visokega števila okužb ostaja na rdečem seznamu. 

Vlada Republike Slovenije se je na sobotni dopisni seji seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah znotraj Evropske unije in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah in s kriteriji za poslabšanje epidemiološke situacije, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Na dopisni seji so tako strokovno utemeljili omejitve za izvajanje ukrepov za preprečitev širjenja bolezni covid-19 na mejnih prehodih, na kontrolnih točkah in v notranjosti Republike Slovenije.

Z rdečega seznama so tako črtali Srbijo, ki so jo uvrstili na rumeni seznam. Za vstop iz Srbije karantena torej ne bo več obvezna. Na rdečem seznamu ostajajo Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Albanija, Kosovo in Črna gora. Na Hrvaškem še vedno beležijo visoko število okužb, samo včeraj so zabeležili 312 primerov okužb z novim koronavirusom. Od pričetka pandemije je bilo največ okuženih v Srbiji (31 tisoč), Bosni in Hercegovini (19 tisoč), na Hrvaškem pa skoraj deset tisoč. Precej več kot v primerjavi s  Slovenijo, kjer smo skupno zabeležili le 2843 okužb.

Sara Kovač