fbpx

Ob svetovnem dnevu otroka spomnimo, kaj vse je vlada že naredila za otroke in družine v Sloveniji

Foto: Pixabay

Svetovni dan otroka je dan, ko države podpisnice Konvencije o otrokovih pravicah obnovijo zavezo za uresničevanje otrokovih pravic. Združeni narodi so namreč leta 1989 s sprejetjem Konvencije o otrokovih pravicah v svet poslali pomembno sporočilo in obenem zavezo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito. Na dan otroka zato slavimo otroke, prizadevamo si, da bi ustvarili svet, v katerem bi bili vsi otroci lahko srečni. Ob tem dnevu spomnimo, kaj je vlada Janeza Janše storila v tem kratkem času že storila za otroke in družine v Sloveniji.

V času vlade Janeza Janše so omogočili brezplačen vrtec za drugega otroka. Namenili kar 114,7 milijonov evrov za 126 projektov vrtcev in osnovnih šol. Zvišan je starševski dodatek, izplačali so 500 evrov ob rojstvu otroka in 50 evrov dodatka k vsakemu otroku. 300 evrov dodatka so prejele velike družine. Otroci so tudi prejeli turistične bone. Vlada je zvišala pomoč ob rojstvu otroka, zvišala nadomestilo za izgubljeni dohodek staršev otrok s posebnimi potrebami, omogočili so tudi brezplačno sobivanje starša z otrokom v bolnici.

Otroci so pogosto odvisni od odraslih, še posebej v svoji najmlajši dobi, zato smo mi tisti, ki moramo skrbeti zanje in jim nuditi vse, kar potrebujejo za pravilno ras in razvoj – tako duševni kot fizični. Otroci potrebujejo skrb in zaščito odraslih, nemalokrat tudi strokovnjakov, institucij, društev itd. Še vedno otroke izkoriščajo za poceni delovno silo, jih verbalno in telesno zlorabljajo ali jih zapostavljajo, še vedno so mnogi lačni, žejni, živijo brez prave ljubezni … Svetovni dan otroka ponuja priložnost otrokom po vsem svetu, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Vlada pa je s svojim aktivnim delovanjem na tem področju pripomogla k boljšemu položaju družin in posledično otrok v slovenski družbi.

Sara Kovač