Ob svetovnem dnevu Romov se spominjamo tudi žrtev revolucionarnih etničnih čistk, ki jim ljubljanski “woke” župan Janković še vedno odreka dostojen pokop!

Ljubljanski župan Zoran Janković. (Foto: STA)

Danes obeležujemo svetovni Dan Romov. Ob tem se je potrebno še posebej spomniti vseh krivic, ki so se zgodile tej skupnosti v času množičnih pomorov med 2. svetovno vojno, ki so jih zagrešili komunistični klavci. Govora je zlasti o žalostni usodi preko 400 pomorjenih otrok, žena in mož, ki so jih partizani brez sleherne krivde, po ukazu Edvarda Kardelja in Borisa Kidriča zverinsko pomorili, in sicer večinoma leta 1942. Mnogi izmed njih še vedno nimajo groba, tudi zato, ker “odprti” in “svetovljanski” župan Ljubljane Zoran Janković ne dovoli, da bi jih pokopali na Žalah. 

Na današnji dan se spominjamo vseh, med 2. svetovno vojno pomorjenih Romov, ki so bili dejansko žrtev genocida. Vendar pa se ob tem pozablja, da jih niso morili zgolj nacisti, marveč so si “dali duška” tudi domači partizani po naročilu dveh krvolokov: Edvarda Kardelja in Borisa Kidriča. Ob tem pa je še posebej krivično to, da se mnogim med njimi še po smrti odreka dostojen pokop, grob in spominsko obeležje na Žalah, kot ga med drugim imajo prav borci.

Krivica se jim dogaja tudi po smrti, zlasti po zaslugi “svetovljanskega” in “odprtega” oziroma, kot bi rekli v modernem “prebujenskem” žargonu – “woke” župana Zorana Jankovića, ki pa v zadnjih letih ni pozabil dosledno obeleževati simbolike zločinskega totalitarnega režima – titoizma. Kot primer lahko navedemo vnovično postavitev jamborov z rdečimi zvezdami ob Poti spominov in tovarištva oziroma Poti ob žici. Janković pa ni odlašal niti s postavitvijo doprsnega kipa vidnemu predstavniku nekdanjega zločinskega režima – Janezu Stanovniku. Stanovnik je sicer ognjevito nasprotoval slovenski osamosvojitvi. Kako dvolično. Ob tem pa ne smemo pozabiti niti na zloglasne koncerte “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki jih Janković organizira kar sredi slovenske prestolnice.

Ljubljanski župan Zoran Janković je slovesno postavil kip zagrizenemu protiosamosvojitelju Janezu Stanovniku, obenem pa diskriminira izvensodno pomorjene Rome. (Foto: Twitter)

Spomnimo tudi, da se je “narodni heroj” Stane Semič Daki s svojim zločinskim podvigom, torej množičnim pomorom Romov, celo bahal. Šlo je za dejanje v sklopu “dokončne rešitve” Romskega vprašanja pri nas. Sledilo je iztrebljenje celotnih romskih vasi na Slovenskem. Maja 1942 so pobijali Rome pri Mačkovcu, v “svobodni republiki Sodražici” so jih strpali na star avtobus in nato streljali pod Boncarjem, pravi genocid so izvedli tudi pod Krimom, kjer so s strojnico pomorili Rome vseh starosti in obeh spolov iz Vrbljen in Podpeči, dva meseca pozneje pa v zgodnjem julijskem jutru še Rome iz Kanižarice.

Iška poboj Romi

Grob pobitih Romov v Iški, kjer je tudi okostje otroka. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg