fbpx

Obalno-kraška regija ponovno obarvana rdeče, strokovnjaki pozivajo državljane k spoštovanju vseh preventivnih higienskih ukrepov

Foto: EPA

Na podlagi mnenja Svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje je vlada na včerajšnji seji odločila, da trenutne razmere ne dopuščajo dodatnih sproščanj veljavnih ukrepov. V skladu z Načrtom sproščanja tako še naprej ostajamo v oranžni fazi. “V interesu vseh nas je, da čimprej in v vseh regijah napredujemo v rumeno fazo, v okviru katere bomo lahko sproščali dodatne dejavnosti. Zato pozivam vse državljane k spoštovanju vseh higienskih preventivnih ukrepov, da maksimalno zmanjšamo možnosti za prenos okužb,” je na novinarski konferenci pozval državni sekretar Simon Zajc.

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike se v Obalno-kraški regiji ponovno zapirajo vse tiste izjeme, ki so drugače določene za oranžno fazo. Torej vse tisto, kar ni nujno, se sedaj zapira. Dovoljeno pa je obratovanje prodajaln s površino do 400 kvadratnih metrov in ne glede na vrsto blaga, s tem da je treba tedensko testirati zaposlene. V preteklem tednu so nadzore izvedli na 12 smučiščih, pri čemer so bile na petih lokacijah ugotovljene neskladnosti, v zvezi s katerimi je bilo fizičnim osebam izdanih 27 opozoril po Zakonu o prekrških. Nadzor gostinstva na smučiščih pa je pokazal tri neskladnosti in sicer so bile na smučiščih Golte in Mariborsko-Ruško Pohorje izrečene štiri sankcije po Zakonu o prekrških, na smučišču Krvavec pa dve opozorili. “Glede na to, da se je v zadnjem času nekoliko povečalo število izdanih opozoril v zvezi z neuporabo ali nepravilnim nošenjem zaščitnih mask, tudi danes apeliramo na državljane: delno sproščanje ukrepov naj ne bo razlog za to, da pozabimo na najbolj osnovno zaščito,” je poudarila Deana Potza z Zdravstvenega inšpektorata.

Včeraj so v Sloveniji opravili 4565 testiranj, 852 testov je bilo pozitivnih na covid-19, kar predstavlja 18,7 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 546 oseb, intenzivno nego  je rabilo 103 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 50 oseb, umrlo pa jih je sedem. Sedemdnevno povprečje znaša 763 potrjenih primerov. Na podlagi podatkov, ki so najbolj zaskrbljujoči za Obalno-Kraško regijo, kjer so se razmere v zadnjem tednu precej poslabšale, je vlada sklenila, da ta regija ni več oranžna, temveč se je zaradi trenutne situacije in negativnega trenda žal ponovno obarvala rdeče. Zato bo vlada zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v tej regiji, tudi pri začasni omejitvi gibanja. Vlada je včeraj podaljšala veljavnost nekaterih odlokov še za en teden, in sicer Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe, Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah ter Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Vlada je včeraj pričela z obravnavo Strategije cepljenja. Ker gre za zelo pomemben dokument, je vlada sklenila, da si bo vzela še nekaj dni za njegove dopolnitve, saj želi, da bo vseboval vse potrebne informacije. Strategija bo sprejeta v naslednjih tednih.

Obalno-kraška regija v režimu rdeče faze
Vlada je včeraj določila nekatere spremembe, ki zadevajo Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. “Z zadovoljstvom lahko povem, da se podaljšuje obdobje veljavnosti obstoječega odloka, z veljavnostjo od 27. februarja do 5. marca letos,” je dejal državni sekretar Simon Zajc. S številom okužb in stanjem epidemiološke slike je pogojeno tudi odpiranje dejavnosti, zato se zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v Obalno-Kraški statistični regiji izjeme oži na način, kot je določeno za rdečo fazo sproščanja ukrepov. V Obalno-kraški regiji se tako poleg obstoječih izjem, ki ne zahtevajo pogoja testa, ponudba in prodaja blaga in storitev potrošnikom dovoli obratovanje tudi v sledečih dejavnostih, pod pogojem izvedbe tedenskega testiranja: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom, prodajalne s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga, tržnice, premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij, druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov in storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege (npr. storitve frizerskih salonov, kozmetične dejavnosti, pedikura, manikura, dejavnosti za nego telesa), individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice), storitve salonov za nego živali. Zaradi medresorske usklajenosti so v odloku spremenili tudi starost testa za tiste, ki so se že testirali. Ti po novem ne smejo biti starejši od 48 ur, kar je drugače od prejšnjih odlokov, ki so določali starost testa na največ 24 ur.

Nadzori nad izvajanjem ukrepov
Skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov v obdobju od 15. do vključno 21. februarja 2021, določenih za nadzor v PKP 7, je bilo 3.576. Delež neskladnih lokacij znaša 10 odstotkov, kar v primerjavi s prejšnjim tednom ostaja nespremenjeno. Izrečenih je bilo 25 prekrškovnih sankcij, 346 opozoril po Zakonu o prekrških in 151 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1.083 nadzorov, izrekel pa štiri prekrškovne sankcije, 81 opozoril in štiri upravne ukrepe, je sporočila Deana Potza z Zdravstvenega inšpektorata. V gostinstvu je bilo opravljenih 193 nadzorov. Izrečene so bile štiri prekrškovne sankcije in šest opozoril. Na zunanjih javnih površinah je bilo 323 nadzorov, pri čemer smo izrekli 61 opozoril; v večstanovanjskih stavbah pri 38 nadzorih ni bila ugotovljena nobena neskladnost. Na področju drugih storitvenih dejavnosti je bilo nadzorov 500, izrečenih skupno 16 opozoril in dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti.

V šolah in vrtcih je bilo opravljenih 29 nadzorov v povezavi s testiranjem zaposlenih; nepravilnosti niso bile ugotovljene. Vsi zavodi so zagotavljali testiranje zaposlenih s strani pooblaščenega izvajalca; tudi glede organizacije testiranja in obveščanja zaposlenih o izvedbi testiranja nikjer ni bilo težav. Številčno največ nadzorov je Zdravstveni inšpektorat opravil v frizerskih in kozmetičnih salonih. Prioritetno se je preverjalo opravljanje dejavnosti ob predhodnem testiranju zaposlenih, neskladnosti pa so bile ugotovljene v treh primerih. V preteklem tednu so se sprostile tudi individualne storitve strokovnega izobraževanja in usposabljanja do deset oseb (inštrukcije, jezikovne šole, glasbene šole brez koncesije). Pri nadzoru je bilo ugotovljeno, da ponudniki izobraževanj te še vedno opravljajo na daljavo.

Zdravstveni inšpektorji so med drugim preverjali javna mesta na sedmih izletniških točkah, kjer neskladnosti ni bilo zaznanih in pa središča nekaterih mest na pustni torek in soboto, ko so bila posameznikom izrečena opozorila. poleg nadzora gostinstva na smučiščih, je dodatnih 12 nadzorov na smučiščih izvedel tudi Inšpektorat za infrastrukturo, ki je neskladnosti ugotovil na devetih lokacijah. Izdanih je bilo skupno 77 opozoril po Zakonu o prekrških in ena ureditvena odločba upravljavcu. “Za prihajajoči vikend napovedujemo skupen poostren nadzor Zdravstvenega inšpektorata, Inšpektorata za infrastrukturo in Policije na vseh odprtih smučiščih v Sloveniji,” je napovedala Potzova.

Potza je tudi povedala, da ponovno zaznavajo povečano število groženj inšpektorjem. Gre tako za objave na socialnih omrežjih kot tudi za neposredne grožnje na terenu. “Poudarjamo, da bodo vsi primeri oviranja inšpekcijskih nadzorov brez izjeme predani organom pregona,” je opozorila.

V primerjavi s tednom dni poprej smo tako policisti izvedli za 2 odstotka manj nadzorov (14.957), je povedal Tomaž Pečjak. Pri tem so izrekli skupaj 926 oz. za 8,5 odstotka manj ukrepov kot teden dni poprej (1.012). Od tega so izrekli 641 opozoril in izdali 279 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov, v štirih primerih pa so izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. O dveh kršitvah smo obvestili Zdravstveni inšpektorat, ker je šlo za kršitev izven naše pristojnosti. V večini primerov je pri tem šlo za kršitve odloka o omejitvi gibanja – omejitve združevanja, gibanja v nočnem času ali nošenja mask). Zmanjšanje števila ukrepov je predvsem posledica, da je od prejšnjega ponedeljka, 15. februarja dalje ukinjena omejitev gibanja na občine oz. statistične regije.

“Ponovno prosimo vse, ki se odpravljate na smučišča, na izlet, v gore, v nakupovalna središča, da upoštevate vse veljavne zaščitne ukrepe in priporočila. Še posebej glede zagotavljanja distance, uporabe zaščitne maske in razkuževanja rok,” je ponovno poudaril Pečjak.

Pečjak je še posebej opozoril na upoštevanje zaščitnih ukrepov na smučiščih, kjer bodo skupaj s pristojnimi inšpekcijskimi službami nadaljevali z izvedbo poostrene nadzorov s poudarkom na redu na smučiščih in upoštevanju priporočil NIJZ. Pri vseh dejavnostih – še posebej velja za smučanje pa bodimo previdni, da zaradi malomarnosti ali pretirano drznosti ne pride poškodb, je dejal.  Namreč vsaka poškodba pomeni dodatno obremenitev bolnišnic in zdravstvenega osebja. Samo v času med 18. in 24 februarjem so policisti obravnavali 27 nesreč na smučiščih, od tega je bila več kot polovica s hudimi telesnimi poškodbami in prav tako je šlo v večini za mladoletne osebe. “Bodimo s svojim obnašanjem zgled vsem okoli nas,” je pozval namestnik generalnega direktorja Policije.

Sara Bertoncelj