fbpx

Občani Lenarta razburjeni in razočarani: Objekt Črni les za begunce ni primeren

Črni les v Lenartu (foto: printscreen/googlemaps)

Svetniki Občine Lenart so na današnji izredni seji ocenili, da nekdanji hotel Črni les ni primeren niti za namestitev beguncev niti za ureditev izpostave centra za tujce, o čemer zdaj razmišlja država. Od vlade zahtevajo, da v prihodnje – pred kakršnimi koli odločitvami v zvezi z namestitvami beguncev v tej občini – pridobi soglasje lokalne skupnosti.

Izredno sejo je župan Občine Lenart Janez Kramberger sklical potem, ko je iz medijev izvedel, da država v objektu Črni les načrtuje izpostavo centra za tujce.

Kramberger je povedal, da država o teh namerah občine ni prej seznanila. Razložil je, da je on osebno informacijo dobil pred dvema dnevoma, nato je v sredo dopoldne poslal dopis na ministrstvo za notranje zadeve in medtem po telefonu s strani PU Maribor dobil prve informacije. Prve pisne podatke s strani policije je dobil v sredo zvečer, potem ko se je že odločil za sklic izredne seje.

Jezero Komarnik (printscreen/youtube).

Jezero Komarnik (printscreen/youtube).

Gre za območje, ki je namenjeno rekreaciji
Razprava na današnji seji, na kateri sta sodelovala tudi predstavnika ministrstva za notranje zadeve in policije, je po županovih besedah potekala umirjeno. Župan ocenjuje, da objekt Črni les za namestitev beguncev ni primeren, prav tako ni primerna lokacija objekta, kar se je po njegovem že izkazalo v praksi, in sicer ob namestitvi beguncev tam.

Gre za območje v bližini avtoceste in jezera Komarnik, ki je namenjeno športu in rekreaciji.

Občani Lenarta: Upoštevajte mnenje lokalne skupnosti
Občani Lenarta so po Krambergerjevih besedah ob informacijah glede namestitve beguncev v objekt Črni les zelo razburjeni in hkrati razočarani. Menijo, da je pri takšnih odločitvah potrebno upoštevati mnenje lokalne skupnosti in da država z enostranskim ravnanjem podcenjuje državljane. Prav tako so na občini razočarani zaradi komunikacije, pričakujejo namreč, da naj bi bili o teh zadevah seznanjeni že prej.

Na ministrstvu za notranje zadeve so danes za STA pojasnili, da je objekt Črni les že od začetka povečanega migracijskega toka, to je od septembra 2015, namenjen nastanitvi migrantov, o čemer je bila po navedbah ministrstva lokalna skupnost pravočasno obveščena.

V. V., STA