Običajni smrtniki na zabavo z avtomobili, ministrica in načelnik Generalštaba SV in njegova soproga pa kar s helikopterjem

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Najbolj slaven skakalec na svetu Peter Prevc se je v Planico na zadnjo tekmo odpravil z vlakom. Predsednik slovenske vlade Miro Cerar se je v Planico ravno tako odpravil z vlakom. Vsi ostali državljani pa z lastnimi avtomobili oziroma avtobusi. Z eno veliko izjemo, in sicer ministrice za obrambo Andreje Katič in načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana ter njegove soproge.

Lepo je, če ti prevoz plačujejo vsi državljani. To si je verjetno mislila obrambna ministrica iz vrst SD Andreja Katič. To je ministrica, ki sicer vodi tisti resor, kjer se tudi dogaja, da zaposleni nimajo niti za normalne obleke, včasih ne celo za hrano.

Kljub temu pa ministrica ni kaj dosti pomišljala, ko se je odločila, da gre v Planico – za razliko od vseh ostalih – kar s helikopterjem. Ker je bilo na helikopterju dovolj prostora, je za sopotnika povabila še načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana. Da ne bi bilo kakšnih zamer in podlih namigovanj o romantičnem potovanju v Planico, pa je pogumni Andrej na helikopter vzel še eno damo – svojo ljubko soprogo.

Uradna pojasnila z ministrstva za obrambo so sicer nekoliko drugačna – res pa je tudi, da nismo pričakovali, da bodo zapisali, da so organizirali romantično potovanje. Odgovori so približno takšni, kot jih je javnosti prodajal nekdanji tesni Drnovškov sodelavec Mirko Bandelj, ko je hitel razlagati, da moramo znamenitega Falcona z vsem luksuzom nujno kupiti, da bomo lahko prevažali ranjence.

Foto: STA

Foto: STA

Ah, gre samo za prvo pomoč
V zvezi z romantičnim poletom proti Planici so namreč z ministrstva za obrambo sporočili, da je šlo za del nujne medicinske pomoči, brez katerega izvedba Planice sploh ne bi bila možna. Če povzamemo njihove besede: v okvir nujne medicinske pomoči na obrambnem ministrstvu štejejo, da so na Brniku ‘pobrali’ ministrico Katičevo, se dvignili v zrak in nato ponovno spustili nekoliko naprej v Lescah, kjer so zaradi nujne medicinske pomoči morali ‘pobrati’ še načelnika generalštaba in njegovo simpatično soprogo.

“Posledice zmanjševanja proračuna so nižja usposobljenost, tehnološki zaostanek, nizka stopnja vzdrževanja, zastarela zaščitna sredstva in vozni park,” je ministrica Katičeva pred dobrim mesecem dni opisala samo nekatere od problemov, s katerimi se zaradi pomanjkanja sredstev za vojsko sooča slovenski obrambni sistem.

Za pot v Planico, ki je eden največjih praznikov slovenskega športa, pa sta ministrica in načelnik generalštaba izrabila kar helikopterski prevoz Slovenske vojske in tako letela nad vso gnečo ter zastoji, ki so jih z jeklenimi konjički povzročili običajni smrtniki, ki so v dolino pod Poncami želeli priti na ogled naših orlov.

Eno je protokol, drugo je turizem
Ministrica Andreja Katič je bila prisotna na sobotni in nedeljski tekmi smučarjev skakalcev. V soboto je po trditvah ministrstva v Planico prišla z družino z avtomobilom, v nedeljo pa skupaj z delegacijo, kjer je bil poleg tudi avstrijski minister. No, izvedba protokola je eno, medtem ko naši viri pravijo drugače, saj so družino ministrice opazili, kako izstopa iz vojaškega helikopterja Bell 412. Prav tako je z istim helikopterjem na izlet svojo ženo popeljal tudi načelnik generalštaba, česar v Slovenski vojski niso niti zanikali, saj zakon prevoza civilnih oseb z vojaškim helikopterjem ne prepoveduje.

Dodatnih stroškov ni bilo?
Kot so še sporočili iz Slovenske vojske, je bil vojaški helikopter del zagotovitve nujne medicinske pomoči in transporta v času tekem v Planici, brez katerega – po njihovem – tekem ne bi zmogli speljati. Slednji je na nalogo zagotovitve nujne medicinske pomoči poletel z letališča Brnik, med potjo se je ustavil na letališču Lesce, kjer se je nanj vkrcal načelnik Ostermana s soprogo, ter nadaljeval let v Planico. Po zaključeni nalogi zagotovitve nujne medicinske pomoči se je helikopter s potniki v bazo vrnil po isti poti. Ker je helikopter na redni poti ‘pobral’ načelnika in ministrico z družino, naj za slovenski obrambni proračun, ki je že tako v rdečih številkah, ne bi nastali dodatni stroški.

M. P.