fbpx

Obveščevalec: Z Izraelci se je posvetovala že Alenka Bratušek

Alenka Bratušek (foto: STA)

“Popolnoma jasno je, da bi to lahko bil odličen način curljanja podatkov, čeprav, resnici na ljubo, to ni prvič, da bi si znan slovenski politik in političarka najela strokovnjaka iz tujine. Z izraelskimi strokovnjaki za upravljanje javnega mnenja se je posvetovala tudi Alenka Bratušek in tudi takrat je šlo za precej drag štos,” nam je zaupal vir iz krogov obveščevalnih služb.

V četrtek smo poročali o morebitnem uhajanju tajnih podatkov iz premierovega kabineta v tujino, saj predsednik vlade Miro Cerar sodeluje z dvema tujima strokovnjakoma za javnost – srbsko državljanko Tijano Arih in še neznanim izraelskim državljanom. V kabinetu predsednika republike sicer trdijo, da z njihove strani podatki, ki bi bili označeni s katerokoli stopnjo tajnosti, ne morejo uhajati nepooblaščenim osebam, saj kabinet z njimi ne posreduje. Podobno so nam odgovorili s sedeža SMC, kjer niso hoteli razkriti predmeta, identitete neznanega izraelskega svetovalca in višine pogodbe med pogodbeniki.

Vprašanje, ki smo jim ga zastavili, ali je mogoče, da bi bili PR-strokovnjaki lahko izpostavljeni tajnim podatkom, se seveda ni nanašalo na to, ali obstaja pravna podlaga za posredovanje podatkov ter ali kabinet in SMC s temi podatki razpolagata. Pomembno vprašanje je, ali so lahko strokovnjaki za javno komuniciranje nenamerno izpostavljeni tajnim podatkom, saj je znano, da naročniki s tovrstnimi izvedenci delujejo v tesni navezi.

“Za konkretni primer sem slišal iz druge roke, zato težko komentiram. Lahko pa povem, da pri takšnem delu vedno obstaja tveganje izpostavljenosti tajnim podatkom, ker je za kvalitetno svetovanje nujno zaupanje in delitev informacij. Menim sicer, da je vlada naredila dobro potezo, ker je bila na tem področju šibka,” je komentiral strokovnjak za javno komuniciranje Sebastjan Jeretič.

Osebe, za katere obstaja verjetnost, da bodo izpostavljene tajnim podatkom, sicer preverjajo tri institucije: Policija, Ministrstvo za Obrambo in Sova. Obstajajo tri stopnje preverb, glede na tajnost podatkov, ki so jim v svojem delu lahko izpostavljeni. Končno potrdilo izda Urad za varovanje podatkov.

Pomnimo, da so podatki že uhajali na podobno banalen način v aferi okoli Arbitražnega sporazuma, ko je slovenski arbiter, Jernej Sekolec, kar preko nezavarovane telefonske linije komuniciral z agentko slovenske vlade za arbitražni sporazum, Simono Drenik. Zaradi afere je Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma.

Glede tega, kakšno varnostno grožnjo predstavlja morebitna izpostavljenost strokovnjakov tajnim podatkom in ali so strokovnjaki hočeš nočeš tem podatkom izpostavljeni, smo povprašali tudi Urad RS za varovanje tajnih podatkov, a na njihove odgovore še čakamo. Prav tako čakamo na odgovore, ki smo jih poslali na Zavezništvo Alenke Bratušek.

Žiga Korsika