Očitki o nezakonitih imenovanjih, siromašenju programa in protesti zaposlenih RTV so neutemeljeni: Sproženi postopki zaradi blatenja

Datum:

Programski svet RTV Slovenija je po opravljeni razpravi s sklepom ugotovil, da so očitki o nezakonitem imenovanju odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija, o siromašenju prvega televizijskega programa in očitek o prenosih oddaj in shodov, da svoje delo opravlja odvisno in pristransko ter v nasprotju z Zakonom o RTV Slovenija, neutemeljeni. Njihovo javno izražanje pa pomeni resno krnitev ugleda javnega zavoda RTV Slovenija s strani tistih, ki take očitke neutemeljeno sporočajo javnosti. Zato je z istim sklepom generalnega direktorja RTV Slovenija pozval, da sprejme ustrezne ukrepe, s katerimi bo preprečil tako tovrstno neutemeljeno blatenje javnega zavoda RTV Slovenija v javnosti kot tudi nedopustne posege sindikatov v kadrovsko politiko in v uredniško neodvisnost.

Programski svet je na svoji drugi seji opravil razpravo o očitkih vodstvu RTV Slovenija, ki se predvsem s strani različnih sindikatov pojavljajo v javnosti. Pri tem je vodstvu RTV Slovenija ponudil možnost, da na očitke odgovori.

Po opravljeni razpravi je Programski svet s sklepom ugotovil, da se v konkretnem postopku imenovanja odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik v povezavi s 3. odstavkom 63. člena Statuta ne more uporabiti, saj je vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija generalnemu direktorju RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu v imenovanje predlagal oba prijavljena kandidata.

Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough (Foto: Miloš Ojdanič/Siol)

Programski svet RTV Slovenija je po opravljeni razpravi s sklepom tudi ugotovil, da so očitki o nezakonitem imenovanju odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija, o siromašenju prvega televizijskega programa in očitek o prenosih oddaj in shodov, da svoje delo opravlja odvisno in pristransko ter v nasprotju z Zakonom o RTV Slovenija, neutemeljeni, njihovo javno izražanje pa pomeni resno krnitev ugleda javnega zavoda RTV Slovenija s strani tistih, ki take očitke neutemeljeno sporočajo javnosti.

Zaposleni na RTVS so izrazili nasprotovanje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC (Foto: STA)

Zato je z istim sklepom generalnega direktorja RTV Slovenija pozval, da sprejme ustrezne ukrepe, s katerimi bo preprečil tako tovrstno neutemeljeno blatenje javnega zavoda RTV Slovenija v javnosti kot tudi nedopustne posege sindikatov v kadrovsko politiko in v uredniško neodvisnost. Programski svet je s sklepom obsodil tudi nedavne javne in grobe napade na vršilca dolžnosti urednika Uredništva za nove medije (MMC), Igorja Pirkoviča. Generalnega direktorja RTV Slovenija je pri tem pozval, da sprejme ustrezne ukrepe, s katerimi bo tovrstne javne napade na zaposlene preprečil.

Zahvale Programskega sveta RTV Slovenija glede poročanja o dogajanju v Ukrajini
Na svoji drugi seji je Programski svet RTV Slovenija sprejel izjavo glede Odmevov Plus. V izjavi v prilogi se je Programski svet javno zahvalil odgovorni urednici Informativnega programa TV Slovenija, Rebernikovi in vsem članom tega uredništva za vložen trud in kakovostne vsebine, ki so ustvarile trend na tem področju in presegle vsa pričakovanja glede gledanosti.

Dopisnica RTVS v Ukrajini Karmen Švegl (Foto: Zajem zaslona RTV)

Programski svet se je tudi zahvalil vsem ostalim enotam RTV Slovenija in njihovim ustvarjalcem za ažurno in kakovostno poročanje o vojni v Ukrajini. Programski svet je s sklepom izrekel zahvalo in priznanje dopisnici RTVS iz Ukrajine Karmen Švegl za pogumno, kakovostno in profesionalno poročanje z vojnega območja. S sklepom se je Programski svet zahvalil tudi vodstvu RTV Slovenija, voditeljema, vsem izvajalcem in ostalim zaposlenim, ki so sodelovali pri izvedbi dobrodelnega koncerta Stopimo skupaj za Ukrajino za organizacijo in odlično izvedbo koncerta, ki je imel izjemen odziv in predstavlja zgovoren izraz solidarnosti z žrtvami vojne v Ukrajini.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova vlada znova prevarala gospodarstvenike in zaposlene

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...