fbpx

Očitki o zlorabi postopkov v korist sina prvega policista

Prvi mož policije Marjan Fank (Foto: STA)

Če smo verjeli besedam prvega policista v Sloveniji Marjana Fanka, ki je pretekli teden zaradi incidenta svojega sina Primoža Fanka dejal, da verjame v profesionalno delo policistov in da ni bojazni, da bi poskušal vplivati na njihov postopek, se zdi, da temu le ni tako.

Postopka po naših informacijah namreč ne obravnavajo policisti policijske postaje, kot bi ga morali – torej v skladu s pravili in dolžnostmi – temveč so primer prevzeli Fankovi bivši neposredno podrejeni kriminalisti.

To pa je – tako naš vir – v nasprotju s pravili, ki urejajo postopanje v takšnih primerih, saj lahko kriminalistična služba primer prevzame zgolj takrat, kadar gre za umor ali poškodbo, sicer pa je tak slučaj v pristojnosti uniformirane policije. Ob tem naš vir še poudarja, da gre za očitno “komando” z vrha, cilj pa je, da bi zaradi groženj in upiranju morala slediti “ovadba za kaznivo dejanje, sedaj pa bo vse skupaj prijavljeno zgolj kot prekršek”

Verjamem v profesionalno delo policistov – tako kot v vseh drugih primerih. Kakršnakoli bojazen, da bi poskušal vplivati na postopek policistov, je odveč. Kot oče pa sem razočaran in obsojam ravnanje svojega sina, ki pa je seveda polnoletna oseba, in prav je, da odgovarja za svoja dejanja,” je medijem sporočil prvi mož policije ob izbruhu afere, ki jo je povzročil njegov sin.

Na PU Maribor vse zanikajo
Na PU Maribor potrjujejo, da so primer prevzeli kriminalisti v delu, ki se nanaša na sum storitve kaznivega dejanja. Uniformirani policisti policijske postaje MB1 pa so zaradi prekrška kršiteljev že 14. januraj izdali kršitelju plačilni nalog in ga pridržali. To odločitev so pojasnili z dejstvom, da “so bili v primeru ravnanja mladostnika Fanka podani razlogi za sum, da je bilo storjeno tudi kaznivo dejanje preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi”.

Prav zato po njihovih navedbah “kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Maribor, v katerih pristojnost spada obravnava tovrstnega kaznivega dejanja, še vedno zbirajo obvestila in dokaze o tem kaznivem dejanju in preverjajo, ali so podani vsi elementi tega kaznivega dejanja“.

Po zaključku preiskave bodo – tako s PU Maribor – glede na svoje ugotovitve podali ali kazensko ovadbo ali pa poročilo pristojnemu državnemu tožilstvu.

Trdijo, da se držijo Gorškovega pravilnika kaznivih dejanj
Iz mariborske policije so še odgovorili, da je pristojnost obravnavanja tovrstnih kaznivih dejanj urejena v katalogu kaznivih dejanj in dogodkov, ki ga je izdal nekdanji direktor policije Janko Goršek. V 5. točki 15. člena pa je navedeno, da “so kriminalisti sektorjev kriminalističnih policij policijskih uprav dolžni opraviti ogled in vsa nadaljnja preiskovalna dejanja kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi”.

Kot še dodajajo, se teh določb na PU Maribor “držimo v vseh primerih takih kaznivih dejanj, tudi v primeru omenjenega mladostnika”.

Koliko dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ste zaznali oz. bili o njih obveščeni, koliko jih je obravnavala kriminalistična in koliko uniformirana policija v lanskem letu?
“V letu 2015 smo na območju Policijske uprave Maribor zaznali 25 kaznivih dejanj preprečitve  uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 299. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), prav vse pa so, kot to določa katalog kaznivih dejanj in dogodkov, obravnavali kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor. Policisti, verjetno ste v vašem vprašanju spraševali po “uniformiranih policistih”, sami niso obravnavali nobenega kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 299. členu KZ-1″, so še povedali na PU Maribor.

Razgrajač Primož Fank policistu grozil z izgubo službe
Spomnimo, da se je incident zgodil prejšnjo sredo ponoči v mariborskem lokalu Trust, v katerem je pod vplivom alkohola razgrajal mlajši moški. Kljub intervenciji varnostnikov ga ti niso uspeli pomiriti, zato so poklicali policijo. Očitno opit mladenič je s kršitvami nadaljeval, žalil policista in jima grozil z izgubo službe, zato sta ga vklenila in odpeljala na policijsko postajo.

Dogodek bi ostal neopažen, če vročekrvni mladec, ki so mu prevelike količine alkohola zameglile um, ne bi bil 19-letnik Primož Fank, sin generalnega direktorja policije Marjana Fanka. Fankovi nekdanji sodelavci so ga označili za načelnega in strokovnega človeka in jamčili zanj, da se ne bo vtikal v postopke proti svojemu sinu.

M. P.