Svetlana Makarovič odvrgla rdečo zvezdo! Poglejte, zakaj …

Svetlana Makarovič (foto: STA)

Bivši predsednik republike in zadnji šef CK ZKS Milan Kučan je v pismu španskemu veleposlaniku v Sloveniji, Joseju Luisu de la Peni, Španijo pozval k dialogu s Katalonijo. Kot je ob tem poudaril Kučan, ima španska vlada pod vodstvom Mariana Rajoya po izidu nedavnih regionalnih volitev v Kataloniji sijajno priložnost, da dokaže in potrdi svojo demokratičnost.

“Ne s policijskim nasiljem, ne s kriminaliziranjem političnih nasprotnikov, ne z zapori in ne s sodišči, temveč z dialogom. Z dialogom tudi o vprašanjih, zaradi katerih veliko Kataloncev v Španiji ne prepoznava države, ki je prijazna do njihove nacionalne identitete in prihodnosti,” je v odgovoru na zapis španskega veleposlanika, ki je bil nedavno objavljen v nekaterih slovenskih medijih, še zapisal bivši slovenski predsednik, ki velja za enega največjih zagovornikov pravice Kataloncev do samoodločbe med slovenskimi politiki.

Ob tem je še izrazil prepričanje, da “v Sloveniji ni človeka, ki se ne bi z veliko spoštljivostjo spominjal zglednega prehoda Španije iz obdobja Francove diktature v demokracijo,” na katerega ga v pismu opozarja veleposlanik.

Vir: twitter

Pametuje o demokratičnosti, da se “vselej dokazuje v odnosu do tistega, ki misli drugače”
“Vendar moram ob tem povedati, da nihče, ne človek ne nobena država nimata licence demokratičnosti, ki bi veljala enkrat za vselej. Tudi Slovenija ne. Demokratičnost je potrebno dokazovati in jo potrjevati vselej na novo, ob vsakem dogodku in v vsakokratnih novih okoliščinah, ki jih prinaša razvoj. O demokratičnosti tudi ne govorijo toliko statistični podatki, na katere me napotujete, ampak predvsem dejanja oblastnih organov. Naj vas spomnim, demokracija se vselej dokazuje v odnosu do tistega, ki misli drugače,” je v zadnjem odgovoru veleposlaniku de la Peni še zapisal Kučan.

Vir: Twitter

Španski veleposlanik je nedavno v pismu, ki so ga objavili nekateri slovenski mediji, odgovoril na predhodno pismo Kučana, v katerem je bivši predsednik republike veleposlanika seznanil s povzetkom okrogle mize o razmerah v Kataloniji. To je sredi meseca pripravil Forum 21 – društvo, ki mu Kučan predseduje. Španski veleposlanik je v pismu kritiziral bivšega predsednika in mu očital, da s svojim odnosom do Katalonije ogroža dobre odnose med Slovenijo in Španijo.

Lahko preslepi Špance in Katalonce, ne more pa tistih, ki ga dobro poznajo
No, kot vedno doslej je tudi tokrat Kučanovo pisanje polno sprenevedanja. S svojo nedvomno salonsko humanistično odprtostjo Kučan lahko sicer preslepi Špance in Katalonce, ne more pa preslepiti tistih, ki Kučanov politični »slalom« preveč dobro poznajo. Pa ne samo zaradi njegove »intimne opcije«, pač pa tudi zaradi tega, ker je pri demokratičnosti vedno držal figo v žepu.
Ne glede na to pa bi bilo za Španijo najboljše, če bi Rajoyeva vlada brez vmešavanja dopustila nov referendum o katalonski neodvisnosti ter možnost, da prebivalci Katalonije sami odločijo o svoji usodi.

C. R. / Demokracija