fbpx

Od države plačani novinarji nad Viktorja Orbana, sta to naročila Skobe in Glavina?!

Primož Cirman je zopet izkoristil čas za kritično in zavajajoče obračunavanje z Janševo vlado. (Foto: Facebook)

Polna usta besed širjenja strahu imajo že leta in po potrebi iz proračuna plačani novinarji državne RTV Slovenija in Telekoma Slovenije. Kar pripisujejo drugim, pa v resnici počnejo sami!

Pred današnjim obiskom madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana se je na Facebook profilu novinarja portala Siol Primoža Cirmana znašel zapis, ki je vznemiril novinarki RTV Slovenija, Petro Bezjak in Mojco Dumančič. Slednjo do te mere, da je napela mišice in izpustila kletvico.

Širjenje strahu so takoj všečkali v uredništvih tajkunskih časopisov Večer in Delo, kjer se že mesece ukvarjajo zlasti z zagovarjanjem in promocijo gradbenih projektov, s katerimi želijo iz proračuna zaslužiti njihovi lastniki.

 Vse kaže, da bodo Cirman in druščina v prihodnje med rokometaši madžarskega Veszprema preverjali, kdo je volivec Orbana. Ali je takšno zasmehovanje predsednika vlade sosednje države v skladu s politiko državnega Telekoma, že preverjamo pri predsedniku uprave Rudolfu Skobetu in prvi nadzornici Telekoma Lidiji Glavina

Cirman je sicer eden od štirih ustanoviteljev družbe Providentia, d.o.o.; za soustanovitelje je vzel “elitno” druščino kolegov Tomaža Modica, Vesno Vuković in Suzano Rankov – vsak ima 25-odstotni lastniški delež. Skupno jim je to, da so vsi dolgoletni novinarji časopisa Dnevnik, ki so nato okrilje našli na spletnem portalu Siol. Znani pa so tudi po svoji kritičnosti (beri: pristranskosti), zato bi seveda pričakovali, da je njihovo poslovanje davčno brezhibno. Pa je spletni Portal Plus razkril, da ni. Družba namreč nima nobenega zaposlenega, kljub temu pa je leta 2016 ustvarila 164.472,45 evra skupnih prihodkov, lani pa 159.987,38 evra. Omenjeni portal še poroča, da imajo vsi štirje novinarji status samostojnega podjetnika, zato se poraja dvom, če morda ne gre v primeru njihovega poslovanja za t.i. agresivno davčno planiranje. To pa bi lahko predstavljalo svojevrsten izziv tudi za inšpektorje na finančni upravi – Fursu, sploh v primeru izogibanja plačevanja davkov.

Očitno so “posvečeni štirje” mastno plačani za svoje kritične zapise, malo manj pa so kritični do poslovanja svojega podjetja, ki v veliki večini, morda celo v v celoti, izstavlja račune državnemu podjetju Telekomu Slovenije. In potem Cirman na račun davkoplačevalcev po družabnih omrežjih v stilu gostilniških pogovorov zasmehuje predsednika vlade sosednje države. Mar njegovo početje podpirata tudi predsednik uprave Telekoma Skobe in nadzornica Telekoma Glavina? Zaprosili smo ju za odgovor, ali je Cirmanovo zasmehovanje v skladu s politiko Telekoma, a si na Telekomu očitno nočejo mazati rok z zapisi in zgražanjem njihovih novinarjev. Odgovorili so namreč, da “osebna stališča in zapisi posameznikov nikakor ne odražajo stališč družbe. V navedenih primerih posamezniki zastopajo izključno lastna stališča in lastne poglede. V Skupini Telekom Slovenije uveljavljamo etične standarde, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju in spoštovanju dostojanstva vsakega posameznika, zaposlene in sodelavce pa usmerjamo, naj tudi na zasebnih profilih vzdržujejo spoštljiv in dostojanstven ton komunikacije”. Žal pa tega, kar so na Telekomu zapisali, na profilih nekaterih njihovih zaposlenih, ni zaznati …

M. S. / skandal24.si