fbpx

Odbor 2014: Uspejo potrpežljivi in vztrajni

Foto: Twitter/odbor2014

Odbor za človekove pravice in vladavino prava nadaljuje z rednimi četrtkovimi shodi pred Vrhovnim sodiščem RS v Ljubljani z željo, da bo Slovenija dejansko uspela vzpostaviti vladavino prava. Na tokratnem shodu so udeležence nagovorili Nada Brinovšek, Petra Janša in predsednik Odbora 2014 Aleš Primc.

 »Vsaka uspešna in stabilna demokracija temelji na odprti družbi, za katero je varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin prioritetnega pomena, zato so spremembe v slovenskem pravosodju nujno potrebne, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji,« so zapisali v sporočilu za javnost Odbora 2014.

Člani in podporniki Odbora 2014 v svojem sporočilu za javnost zahtevajo javnost in preglednost sodniškega dela ter vzpostavitev sistema odgovornosti med funkcionarji v pravosodju. Po njihovih besedah mora vsem žrtvam pravosodja – ne le država, ampak tudi sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci, ki so jim s sodnimi zmotami in z zlorabo pravosodja povzročili krivico – osebno zagotoviti materialno in moralno zadoščenje. Zavzemajo se tudi za vzpostavitev neodvisne preiskave stanja in zlorab v slovenskem pravosodju s strani tujih pravnih strokovnjakov, ki jih odlikuje nedvomna neodvisnost in strokovna integriteta.

J. F.