fbpx

Odbor DZ si je premislil, referendum o družinskem zakoniku prestavljen na 20. december

Foto: STA

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na seji sklenil, da državnemu zboru predlaga, naj bo referendum o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih 20. decembra. Roki za referendumska opravila pa naj bi začeli teči 9. novembra.

Nujno sejo odbora, ki se je začela že opoldne, so vmes prekinili zaradi dilem okoli časovne opredelitve razpisa in izvedbe referenduma, na kar smo opozorili tudi v našem prispevku.

Med obema datuma je bilo več kot 45 dni
Člani odbora so namreč na mizo dobili predlog, da bi roki za referendumska opravila začeli teči 17. novembra, 10. januarja pa bi referendum izvedli. A je med tema datuma več kot 45 dni.

Zakonodajno-pravna služba DZ je zato opozorila, da lahko po Zakonu o referendumu in ljudski iniciativi od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja preteče več kot 45 dni, če DZ to sprejme z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Sejo so tako nadaljevali ob 20. uri in uspeli za obravnavo na sredini seji DZ pripraviti predlog, na katerega zakonodajno-pravna služba ni imela pripomb.

DZ bo o predlogu odločal v sredo.

B. O., STA