fbpx

Odbor za obrambo onemogočil pridobivanje političnih točk Združeni levici, 50 pripadnikov Slovenske vojske gre v Latvijo

Foto: STA

Slovenija ne bo odpovedala načrtovanega sodelovanja Slovenske vojske v Natovi operaciji v Latviji. Parlamentarni odbor za obrambo, ki ga vodi Žan Mahnič iz SDS, je z devetimi glasovi proti dvema zavrnil predlog poslanske skupine Združene levice.

Poslanec ZL Miha Kordiš ni uspel prepričati članov odbora za obrambo, da sodelovanje Slovenske vojske v operaciji zveze Nato v Latviji škoduje odnosom z Rusijo. Slovenija ima po njegovem pravico, da se izvzame iz katere koli Natove operacije, a tega v nasprotju z nekaterimi članicami Nata, kot so Češka, Slovaška in Madžarska, ni storila. Navedel je tudi finančni razlog za odpoved sodelovanja v operaciji. Poudaril je, da vojska nima denarja za urjenje pilotov, ima pa ga očitno za napotitev vojakov v Latvijo.

V bataljonu pod kanadskim poveljstvom, v katerem bo od 1000 do 1200 pripadnikov, bo sodelovalo do 50 pripadnikov Slovenske vojske v več rotacijah. Slovenija bo v bataljonu predvidoma sodelovala od maja ali junija letos do konca leta 2019.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak je povedal, da bodo glede na trenutne izračune stroški sodelovanja Slovenije v operaciji letos znašali 2,8 milijona evrov, prihodnje leto 4,6 milijona, za naprej pa je težko napovedati, ker se razmere lahko spremenijo. Bizjak je tudi zanikal Kordiševe navedbe, da Češka, Madžarska in Slovaška v operaciji ne bodo sodelovale, Nemčija pa da nasprotuje operaciji. Članice Nata, ki niso vključene v to operacijo, sodelujejo v operaciji ob Črnem morju, je pojasnil. “Gre za ukrep izrazito odvračalnega značaja, katerega namen ni poslabšati odnosov z Rusijo,” je še zatrdil Bizjak. Dodal je, da gre le za odziv na varnostne razmere na območju, najbolj ogrožene pa se  počutijo vzhodne članice zavezništva. Poslanci, ki so sodelovali v razpravi, se s Kordiševimi očitki niso strinjali. Poudarjali so, da je Slovenija v Nato vstopila po volji svojih državljank in državljanov.

Gre za klasično provokacijo ZL, ki na ta način pridobiva politične točke,” je bil kritičen Matej Tonin (NSi). Poudaril je, da je slovensko prisotnost v Baltiku treba postaviti v kontekst in omenil hipotetičen primer, da bi se tudi Slovenci počutili ogrožene, če bi Italija delovala podobno kot Rusija.

B. J, STA