Odbor za obrambo onemogočil pridobivanje političnih točk Združeni levici, 50 pripadnikov Slovenske vojske gre v Latvijo

Foto: STA

Slovenija ne bo odpovedala načrtovanega sodelovanja Slovenske vojske v Natovi operaciji v Latviji. Parlamentarni odbor za obrambo, ki ga vodi Žan Mahnič iz SDS, je z devetimi glasovi proti dvema zavrnil predlog poslanske skupine Združene levice.

Poslanec ZL Miha Kordiš ni uspel prepričati članov odbora za obrambo, da sodelovanje Slovenske vojske v operaciji zveze Nato v Latviji škoduje odnosom z Rusijo. Slovenija ima po njegovem pravico, da se izvzame iz katere koli Natove operacije, a tega v nasprotju z nekaterimi članicami Nata, kot so Češka, Slovaška in Madžarska, ni storila. Navedel je tudi finančni razlog za odpoved sodelovanja v operaciji. Poudaril je, da vojska nima denarja za urjenje pilotov, ima pa ga očitno za napotitev vojakov v Latvijo.

V bataljonu pod kanadskim poveljstvom, v katerem bo od 1000 do 1200 pripadnikov, bo sodelovalo do 50 pripadnikov Slovenske vojske v več rotacijah. Slovenija bo v bataljonu predvidoma sodelovala od maja ali junija letos do konca leta 2019.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak je povedal, da bodo glede na trenutne izračune stroški sodelovanja Slovenije v operaciji letos znašali 2,8 milijona evrov, prihodnje leto 4,6 milijona, za naprej pa je težko napovedati, ker se razmere lahko spremenijo. Bizjak je tudi zanikal Kordiševe navedbe, da Češka, Madžarska in Slovaška v operaciji ne bodo sodelovale, Nemčija pa da nasprotuje operaciji. Članice Nata, ki niso vključene v to operacijo, sodelujejo v operaciji ob Črnem morju, je pojasnil. “Gre za ukrep izrazito odvračalnega značaja, katerega namen ni poslabšati odnosov z Rusijo,” je še zatrdil Bizjak. Dodal je, da gre le za odziv na varnostne razmere na območju, najbolj ogrožene pa se  počutijo vzhodne članice zavezništva. Poslanci, ki so sodelovali v razpravi, se s Kordiševimi očitki niso strinjali. Poudarjali so, da je Slovenija v Nato vstopila po volji svojih državljank in državljanov.

Gre za klasično provokacijo ZL, ki na ta način pridobiva politične točke,” je bil kritičen Matej Tonin (NSi). Poudaril je, da je slovensko prisotnost v Baltiku treba postaviti v kontekst in omenil hipotetičen primer, da bi se tudi Slovenci počutili ogrožene, če bi Italija delovala podobno kot Rusija.

B. J, STA

 • Vera

  Dokler smo članica NATA je treba izvrševati vse naloge, ne pa poslušati ZL , ki je sovražnica naše osamosvojene Slovenije .

  • FRANC3

   Kaj so rekli levaki leta 2004 ob vstopu Slovenije v NATO: EU-ROPA.

 • mirodel

  Dobro bi bilo za mentalno zdravje tega utopista Kordiša, da prebere kakšno delo ali misel Misesa, Hayeka, Lockeja, Bastiata ….

  • stajerc5

   Ne ga no lomit! Ce mu te osebe samo omenis, te bo vprasal v katerem Buffetu sedijo…

  • samotoje

   Kdo mu bo pa bral?

 • centurion

  Kordiša in njegove bastarde, ki zagovarjajo komunizem bi
  najprej poslal na usposabljanje v vojsko tipa JLA, da mu enkrat za zmeraj
  zabetonirajo vrednote in tekovine NOB na njihov način v glavo.
  Ker mu je JLA razsul Janez Janša priporočam, da vstopi v vrste istokrvne
  armade Severne Koreje.
  Se mu bo kmalu izbistril um na temo komunizem, Che, Tito, Stalin…

  • samsara

   Tam doli nekje, čimbolj južno, v kakšni šiptariji, jugovzhodni Srbiji, Bosni, do nekje 80′ prejšnjega stoletja.

  • Ivan Friderik Novak

   Ivan razsul JLA?
   Smešno in zelo neumno.

   Mimogrede, centur, si služil vojaški v JLA?

   • centurion

    Ne.
    V Wehrmachtu, opica.

 • Olga

  Združena levica s Kordišem bi šla pa k Putinu ali k Isisu?

  • cosmosjasnovidec

   Naj se kar odpravijo takoj jih nihče ne bo pogrešal le nekaj več svežega zraka bo tukaj v Sloveniji.

  • FRANC3

   Najraje v Venezuelo ali pa v S. Korejo. Svoji k svojim!

 • garfi

  Žan Mahnič SDS v odmevih in levi fašist kordiš

  • Jojo

   Kupi si mozgane in jih zacni uporabljati. Nabijas v tri krasne z amerisko propagando…

 • samotoje

  V današnjih Odmevih je študentek, bivši študentski funkcionarček Kordiš spet priredil svoj običajni verbalni performans, daleč od kakšne pameti. Ubogi.

 • Aron

  na naslednjih volitvah je nujno podpreti stranko, ki bo vodila politiko v smeri izstopa iz zločinske organizacije NATO.

  • xtc

   nUJNO JE TREBA PODPRETI STRANKO ;KI BO ZAHTEVALA OKREPITEV SAODELOVANJA Z nATO M IN ODVZEM DRŽAVLJANSRTVA in izgon rusofilov v Moskvo:

 • Jojo

  Tle bodo spet zmagali levaki na naslednjih volitvah. Vsi ki so proti natu in vedo tocno kaj ta rakava tvorba, bodo volili smetarja in druscino ker so “proti”. Vi kao desnicarji pa se jebite z natom in eu ce mislite da ste bolj varni. Na eni strani jocete kako so islamisti teroristi a podpirate prav to ker nato ni nic druga kot teroristicna gmota ki zna pobijati otroke in kmete na bliznjem vzhodu. Zdej bi pa se pobijali ruske otroke in kmete ker so slednji vasi sovrazniki in vas ogrozajo…

  • xtc

   pREDEN SPESNIŠ SPET KAKO NOVO IDIOTERIJO VZAMI POMIRJEVALA ČUDAK:

 • xtc

  dEJSTVO JE ;DA kORDEŠU NITI TAKIH BEDNIH RAZPRAV NEBI SMELI DOVOLITI;POSTAVITIBI GA MORALI PRED VRATA;SMO DEL ZAVEZNIŠTVA nATO IN TAKO JE PRAV IN NAŠA VELIKA SREČA:
  kDOR ŽELI “PRISRČNE ODNOSE” Z KOMUNISTIČNO rUSIJO NAJ GRE TJA ;ODNOSI SO Lahko le taki Rusi za svoje meje;oni nam robo ali denar mi njim robo ali denar;ti odnosi so več kot dovolj:
  Je pa res ;da je treba dvigniti sredstva za vojsko in Nato;ta bi lahko dobili z odpovedjo gostoljubja prosilcev za azil:zmanjšanjem socialnih transferjev;borčevskih nezasluženih penzij;znižanjem plač v JS in še bi se našlo:

 • Domoljub

  KORDEŠA BI MORALI MOBILIZIRATI, DA BI ČISTIL STRANISČA V AZILNEM DOMU, DA BI OSEBNO OBČUTIL KAKŠNI NEMARNEŽI SO.