fbpx

Odbor za zdravstvo o otroški srčni kirurgiji: “Odgovorni se skrivajo, pritožbe ostajajo v predalih.”

Izredni strokovni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije kaže, da so pritožbe ostale v predalih, je na seji Odbora za zdravstvo poudarila poslanka Jelka Godec.

V državnem zboru je potekala seja Odbora za zdravstvo, na zahtevo poslanske skupine SDS, na kateri so obravnavali ureditev razmer na otroški srčni kirurgiji v UKC Ljubljana. SDS je sicer že pred tedni zahteval izredno sejo ter izredno parlamentarno sejo Odbora za zdravstvo ter pozval k “objektivni ali subjektivni odgovornosti zaradi katastrofalnega stanja na otroški srčni kirurgiji v letu 2007-2013”.

Ministrice že drugič ni na sejo

Slika: RTV SLO -MMC

Slika: RTV SLO -MMC

Seja se je začela z naštevanjem predsednika zdravniške zbornice Andreja Možine, kdo vse se je opravičil, da se ne bo mogel udeležiti seje. Med njimi so bili v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andrej Baričič, strokovni direktor UKC Sergej Hojker, nekdanji generalni direktor Simon Vrhunec, vodja oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak.

Ob tem je poslanka SDS Jelka Godec dejala, da “to kaže, da se odgovorni skrivajo pred odgovornostjo in jih zato ni. Ministrice že drugič ni na sejo, ki je sklicana na to temo,” je izpostavila.

Glede zloglasnega poročila o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo je dejala, da je izredni strokovni nadzor jasno pokazal, da so pritožbe ostale v predalih.

Strle: ”Boljše, da program ostane v Sloveniji”
Predsednik zdravstvenega sveta Franc Strle je dejal, da je boljše, če program v celoti ostane v Sloveniji in da je spremenjen program potrebno podpirati.

Zdravstveni svet je UKC pozval, da v 14 dneh predstavi poročilo o dosedanjem delu programa in da v roku 2 mesecev pripravijo konkretno vizijo razvoja. Strle meni, da je pri pripravi kup pasti in da lahko razvoj samega programa traja tudi od 5 do 10 let.

Sandra Tušar, državna sekretarka z Ministrstva za zdravje, je predstavila nekaj ukrepov, med drugim ureditev skupnih sistemskih nadzorov.

”Ministrstvo bi moralo postaviti na mesta odgovorne ljudi”
”Nihče v Sloveniji ne prizna napake,” je povedala Godčeva in se spraševala, kaj s tem sporočamo javnosti. Do vodilnih v UKC je bil kritičen tudi poslanec Jani Möderndorfer. Neproduktivna organiziranost kliničnega centra izhaja še iz prejšnjega sistema, kjer je bilo nastavljeno verižno odločanje,” je povedal.

Jan Ulaga