fbpx

Odkritje spominske plošče Demos v Novem Mestu

Novo mesto, GRM Novo mesto - Center biotehnike in turizma. Predsednik republike Borut Pahor je obiskal Center biotehnike in turizma - GRM Novo mesto, kjer je skupaj s clanom prvega demokraticno izvoljenega predsedstva Ivanom Omanom vodil pogovor z dijaki na temo Nastajanje samostojne slovenske drzave. Odkritje spominske table v spomin na srecanje voditeljev Demosa o nacinu osamosvajanja Slovenije in vkljucevanja vseh parlamentarnih strank v osamosvojitveni projekt.

Borut Pahor, predsednik republike Slovenije in Ivan Oman, član prvega demokratično izvoljenega predsedstva republike Slovenije, sta danes obiskala dijake Centra biotehnike in turizma – GRM Novo mesto, s katerimi sta se pogovarjala o nastajanju samostojne slovenske države.

Ugledna gosta je pričakalo več kot štiristo dijakov in študentov centra, ki prav letošnje leto praznuje 130. obletnico obstoja in je pomembno prispeval tudi k osamosvajanju in nastajanju slovenske države.

Pogovor sta pričela Borut Pahor in Ivan Oman, ki sta spregovorila nekaj besed o tedanjem prelomnem dogajanju. Pahor je dejal, naj si dijaki današnje srečanje vtisnejo v spomin, da bodo lahko o njem pripovedovali naslednjim rodovom. “Gospod Oman ima v najbolj plemeniti in žlahtni podobi vizijo in znanje ter pogum, ki ga je bilo potrebno v tistih časih imeti, da smo Slovenci dobili svojo državo. Letos decembra bomo praznovali 25 let, od kar se je slovenski človek odločil za slovensko državo”, je med drugim povedal.

Radovedni dijaki
Dijake je nato zanimalo več vprašanj v zvezi z osamosvojitvijo. Pahor je menil, da nas zgodovina uči, da le skupni dogovor o najbolj zahtevnih narodnih vprašanjih omogoča soočanje s problemi: “Skupaj smo močnejši. Če pa bi prišlo do narodnega razkola, bi morebitne rane čutili še dolga desetletja.”

Ivan Oman pa je dejal, da je bilo takrat na poti do plebiscita potrebno veliko potrpljenja in političnega prizadevanja, a je vztrajal, saj je za pomembne odločitve potrebno doseči soglasje. Ena od dijakinj pa je menila, da si v državi želi prihodnosti, ki bo njej in njenim vrstnikom omogočala razvoj talentov, zaposlitev in samostojnost.

Ob tej priliki sta ugledna gosta v šolski vinoteki odkrila spominsko ploščo, posvečeno znamenitemu sestanku poznejših voditeljev Demosa, ki je 29. junija 1990 potekal prav na tem mestu. Na njem so govorili o načinu osamosvajanja Slovenije ter vključevanju vseh parlamentarnih strank v osamosvojitveni projekt.

M. H.

Vir: Urad predsednika RS