fbpx

Odlazkove zarubljene revije bodo prodali na dražbi

Martin Odlazek z odvetnikom, 2013 (Foto: STA)

Na podlagi sklepa Okrajnega sodišča v Ljubljani v režiji sodnega izvršitelja Marjana Bakana se bo 16. septembra, ob 9. uri, v osrednji poslovni stavbi medijskega tajkuna Martina Odlazka odvila dražba. Požareport poroča, da bodo na zahtevo upnika, družbe Lepenka, d. d. iz Tržiča, prodajali že zarubljene štiri revije v lasti Odlazkove družbe Tretje revije d. o. o.

Do dražbe naj bi prišlo zato, ker Odlazkovi niso plačali papirja v skupni vrednosti 175 tisoč evrov. Sodeč po dražbenem razglasu bo izklicna cena revije Nova 599.000.000 evrov, za blagovne znamke Liza, Čarovnija okusa in Moje lepo stanovanje pa po 7.000.00 evrov. Seveda je precej vprašljivo, če in kdo bo pripravljen odšteti toliko denarja – sploh za Novo, za katero Požareport sklepa, da izhaja v nakladi okoli 500 izvodov, na spletu pa je niti ne najdemo.

Medijski tajkun Martin Odlazek ima sicer na glavi še več drugega masla. Leve vlade so v preteklosti z davkoplačevalskim denarjem reševale Odlazkov imperij prek DUTB (slabe banke), ki je odkupila lastniške deleže nekaterih zadolženih Odlazkovih podjetij v višini 17 milijon evrov. Vendar je nekdanji predsednik upravnega odbora DUTB reagiral na dolgoletne poslovne kršitve družbe Salomon in drugih podjetij v lasti družine Odlazek. Številne nepravilnosti je ugotovil tudi Urad RS za preprečevanje pranja denarja. DUTB je vložila kopico kazenskih ovadb proti poslovnim sodelavcem in članom družine Odlazek. Poročali smo že, da je eden ključnih Odlazkovih operativcev Gregor Repič, ki se pojavlja kot direktor družb Dolenjski list, Salamon in Elevat – kjer je tudi večinski lastnik. Epilog te zgodbe zaenkrat še ni znan, smo pa organe pregona povprašali, ali je preiskava že zaključena oziroma v kateri fazi je postopek.

 

V Odlazkovi lasti in lasti njegove družine je sicer več tiskanih in spletnih medijev, radijskih postaj ter ena televizijska postaja. Nedolgo nazaj je na svoj seznam dodal še Primorske novice in Večer – ob čemer so se zganili tudi tajkunovi nekdanji zagovorniki, kot je na primer dr. Marko Milosavljević. Ta je opozoril, da  imamo danes praktično sto odstotkov revialnega trga v rokah ene osebe. No, podobno stanje smo imeli tudi že včeraj, pa profesorja na katedri za novinarstvo to ni nič motilo.

Sara Bertoncelj