Odletela glava urednice Dela, na Društvu novinarjev rahlo vznemirjeni

Foto: STA

V časopisni hiši Delo so razrešili odgovorno urednico Matejo Babič Stermecki, na položaj vršilca dolžnosti odgovornega urednika pa so imenovali Gregorja Knafelca. V Društvu novinarjev Slovenije imenovanje Gregorja Knafelca ocenjujejo kot “nerazumno, neodgovorno, poslovno napačno odločitev”, aktiv novinarjev Dela pa pričakuje, da se bo Knafelc z njimi sestal v nakrajšem možnem času.

Aktiv novinarjev Dela potrjuje, da je bil danes seznanjen z odločitvijo družbe FMR, lastnice Dela, d. o. o., da za v. d. odgovornega urednika Dela za obodbje enega leta imenuje Gregorja Knafelca. Pričakujejo, da se bo Knafelc v najkrajšem možnem času z njimi sestal in pojasnil “vsebinsko in strateško vizijo uredniškega vodenja Dela”. Pričakujejo tudi, da bo s tem seznanil celotno uredništvo.

“Ker v. d. odgovornega urednika nima ne novinarskih ne uredniških izkušenj, pričakujemo, da bo profesionalno organiziral delo uredništva in da bosta neodvisnost novinarskega dela in novinarska avtonomija ostali neokrnjeni in v skladu z visokimi standardi novinarskega dela, ki jih je Delo vedno zagotavljalo. Kljub temu da je izdajatelj že imenoval v. d. odgovornega urednika, pa zahtevamo, da se izpeljejo postopki za pridobitev mnenja uredništva o njegovem imenovanju tako, kot to določa zakon o medijih”, so še sporočili iz aktiva.

Oglasili so se tudi na Društvu novinarjev Slovenije (DNS): “Gre za podjetnika oziroma piarovca, ki nima nobenih novinarskih in uredniških izkušenj, celo več, na mesto prvega človeka prihaja v uredništvo nekdo iz ‘nasprotne strani’, ki je doslej v medijih ščitil izključno interese svojih strank.”

Uredniško politiko bi moral voditi profesionalec
“Takšne procese bi moral voditi visoko usposobljen novinar oziroma urednik, profesionalec, zavezan novinarski etiki in standardom, ki bi obenem predstavljal tudi požarni zid pred morebitnimi poskusi lastniških posegov v novinarsko vsebino,” so prepričani v DNS.

Vodstvo društva je pozvalo vodstvo Dela, da ob izrekanju novinarjev o v. d. odgovornega urednika njihovo mnenje upošteva pri nadaljnih odločitvah.

Gregor Knafeljc zamenjal Matejo Babič Strmecki
Na položaju v. d. odgovornega urednika bo s 1. februarjem 2016 Gregor Knafelc zamenjal dosedanjo odgovorno urednico Matejo Babič Stermecki, ki ostaja zaposlena pri Delu.

Andrej Kren, predsednik uprave FMR, je za Delo je odločitev pojasnil z besedami:“Želimo ohraniti vodilno vlogo medijske hiše Delo na časopisnem trgu ter prevzeti vodilno vlogo na digitalnih platformah in pri spremembah medijskih poslovnih modelov.”

Delo navaja, da je “menjava na uredniškem mestu časopisa Delo eden pomembnejših aktivnih korakov v smeri razvoja novega poslovnega modela medijske hiše”.

Kdo je Gregor Knafelc?
Gregor Knafelc (41 let) je sicer diplomirani komunikolog in dolgoletni svetovalec družbe FMR za odnose z mediji. Zadnjih šest let je bil zaposlen v podjetju GreCom, ki se ukvarja s poslovnim razvojem in korporativnim komuniciranjem, predvsem za vodilna domača in tuja tehnološka podjetja.

Gregor Knafelc, v.d. odgovornega urednika Dela, je povedal: “Moja vloga vršilca dolžnosti odgovornega urednika bo zagotoviti nemoteno kreativno, pluralno in neodvisno ustvarjanje novinarskih vsebin. Hkrati bom sodeloval pri nadaljevanju prestrukturiranja Dela, reorganizaciji uredništva časopisa Delo in predvsem pri zagonu projektov tehnološke prenove, ki bodo omogočili razvoj novih poslovnih modelov in posledično prihodkov iz digitalnih platform v naslednjih letih.”

Na Delo smo naslovili vprašanji, zakaj so Babičevo sploh razrešili in kakšno funkcijo bo opravljala po novem. Na odgovore še čakamo.

N. K., V.V.