fbpx

Odprto pismo zaposlenih na Onkološkem inštitutu: Ne nasedajte ministrici za zdravje

Foto: STA

V javnost je prišlo odprto pismo zaposlenih na Onkološkem inštitutu, naslovljeno na predsednika vlade in ministre, z vsebino, naj ne nasedajo ministrici za zdravje Kolarjevi, ki je na strani “tistih, ki v zdravstvu ohranjajo privilegije in kriminal najbolj sprevržene vrste”.

Zaposleni so se v pismu postavili na stran Janeza Remškarja in se opredelili proti njegovi zamenjavi na vrhu Onkološkega inštituta ter zahtevali odpoklic vseh članov sveta zavoda. Remškarja so opisali kot človeka in strokovnjaka visoke etične drže, ki je v svoji karieri že večkrat sprejel objektivno odgovornost za napake v zdravstvu.

Lotil se je nedotakljivih zdravniških “baronov”
V pismu zaposleni še zapišejo, da Remškar ni pristal na utečene razlage, kaj je prav, in se je zato nepravilnosti lotil s strokovnim pristopom, celo ko je šlo za zdravniškega barona Erika Breclja. Za njegova domnevno sporna ravnanja je Remškar naročil pravno analizo pri pravnici Zlati Štiblar Kisić, na podlagi katere si je Brecelj prislužil sankcioniranje, saj po njihovem mnenju ne bi smelo biti nedotakljivih: “Breclja so za nedotakljivega ustvarili slovenski mediji, čeprav svojih trditev ni nikoli dokazal.

Šoltes s svojim zakonom kriv za odtekanje javnega denarja
Zaposleni so izpostavili še povezave Breclja z nekdanjim predsednikom Računskega sodišča Igorjem Šoltesom, ki ni nikoli resnično pregledal poslovanja na UKC in Onkološkem Inštitutu. “Bil je tudi glavni avtor zakona o javnem naročanju, preko katerega denar odteka iz zdravstva,” so še zapisali v pismu. Zelo dvomljivo zanje je ravnanje Breclja, ki je Šoltesa  predlagal za ministra za zdravje, s čimer bi slednji prevzel vlogo volka, ki čuva ovce.

Pokvarjenci brez primere
Kot vrhunec vseh nepravilnosti pa zaposleni omenijo Breclja, ki je dosegel odstavitev Remškarja, in imenovanje nove v. d. direktorice, ki si je izplačala 5 tisoč evrov nadur kot “pokvarjenost brez primere”.

Pismo je prejel tudi predsednik SDS Janez Janša:

M. P.