fbpx

Odvetnik babice koroških dečkov ekskluzivno za Nova24TV: Ministrica v resnici dobila klofuto ESČP!

Anja Kopač Mrak (foto: STA)

Odvetnik babice koroških dečkov Velimir Cugmas je v razgovoru z voditeljem Nova24TV in vodstvom Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev zanikal trditve ministrice v odstopu Anje Kopač Mrak in režimskih časopisov Delo in Dnevnik. Omenjeni so trdili, da gre za poraz babice koroških dečkov pri uveljavljanju pravice do družinskega življenja pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Po mnenju odvetnika Cugmasa nikakor ne gre za poraz babice pri njenem srčnem zavzemanju za vrnitev koroških dečkov v njuno edino in pravo družino, ampak v resnici za etapno zmago na poti do cilja združitve na silo ločene družine, saj je Evropsko sodišče za človekove pravice v celoti pritrdilo Vrhovnemu sodišču RS, ko pravi, da gre za hudo kršitev človekovih pravic babice do družinskega življenja z nedolžnima vnučkoma. S tem je tudi Evropsko sodišče za človekove pravice pritrdilo zagovornikom pravic vnukov in starih staršev, ki vseskozi opozarjamo, da je ugrabitev koroških dečkov protipravno dejanje in huda kršitev človekovih pravic babice in koroških dečkov do družinskega življenja.

Ministrica in CSD Velenje in Slovenj Gradec trmasto vztrajajo pri zanikanju povzročitve hude škode
Odvetnik poudarja, da je ESČP pritrdilo vrhovnemu sodišču, ki v primeru koroških dečkov zaradi onemogočanja družinskega življenja zaznava hudo kršenje ustave in zakonov. Po njegovem mnenju pravice do družinskega življenja ni mogoče secirati in ločiti ter trditi, da pravica babice nima zveze s koristmi otrok, kot to zgrešeno trdi odvetnica CSD Velenje in Slovenj Gradec Simona Marko. Pravilno razumevanje pravice do družinskega življenja je v vzajemnosti pravic babice in obeh vnučkov, še pojasnjuje odvetnik Cugmas.

Odvetnik Cugmas: ESČP je pritrdilo vrhovnemu sodišču glede kršitve pravice do družinskega življenja
V nadaljnjem razgovoru je Cugmas komentiral nekatere pavšalne trditve Dela in Dnevnika ter pojasnil, da po tej sodbi ostaja odprt prostor za uveljavitev pravice babice do rejništva, različno je le pravno gledanje, ali lahko babica doseže pravico do družinskega življenja skozi institut rejništva, kar bi lahko bila sprejemljiva pot. V zvezi s tem Cugmas pričakuje ugodno razrešitev babičine vloge. V postopku za odločanje o rejništvu odvetnik pričakuje vrnitev nemočnih vnučkov v njuno edino in pravo družino.

Nad ESČP sta Bog in modro nebo
Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev je na lanskem shodu pred parlamentom od CerarŽidanErjavčeve koalicije zla zahteval, naj nemudoma vrne vnuka starim staršem. Naslednja naša zahteva je bila naslovljena na mariborsko upravno sodišče, naj končno že odloči o babičini vlogi za rejništvo. Naš odbor se takrat ni opredelil za zahtevo po kaznovanju ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak. Naložili smo ji, naj se odkupi za krivico tako, da otrokoma iz svojih žepov kupi otroško posteljico in opremo za novo sobo.

Čas se koroškima dečkoma neusmiljeno izteka. Odvetnik Cugmas pravi, da se boji edino tega, da bosta koroška dečka odrasla, medtem ko bo babica na poti iskanja pravice po sodiščih, otroka pa usodno ločena od ljubeče babice in dedka.

Anja Kopač Mrak, če se to zgodi, boste skupaj s pajdaši za zločin nad nemočnima otrokoma odgovarjali pred sodiščem. Kot zločin nad otroki s Petrička, ki ga zdaj na tiho prodajate, namesto da bi bil park spomina na zločine komunizma, tudi ta ne bo zastaral!

Franci Donko