fbpx

Tako je Možina odgovoril na vulgarno in primitivno pesem “častne” meščanke Ljubljane

Častna meščanka Ljubljane Svetlana Makarovič in ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

“Saj veste, da ne bom odgovarjal na vulgarnosti enoumnih. Bolj zanimivo je kaj mi v teh dneh pišejo resnični ljudje, potomci žrtev – Dražgošani: “…kaj doživljamo, ko gledamo borčevske rdeče zvezde in zastave. Zakaj kar nekaj Dražgošank po vojni ni hotelo sprejeti borčevske penzije”, se je na pesem modro odzval Jože Možina.

Na petkovem protestu je Svetlana Makarovič zrecitirala pesem “Utrip laži”. “Kdo poklicni je lažnivec, kdo potvarja zgodovino, kdo ponižni hlapec vlade? O, poznamo ga, Možino. To zmene nikoli sito, našla svinja je korito, žre se pase in kozla itak drugega ne zna. Izkozlal je Pričevalce, stopil je med izdajalce, koncentracija sovraštva, kombinacija laži in poceni nastopaštva. Obrekljivec brez časti pljuval bi po partizanstvu, v rit je zlezel domobranstvu, rdeče zvezde se boji. Partizanstvo je vrednota, domobranstvo pa sramota. Dražgoše okrvavljene, kraj so častnega spomina. Smrt fašizmu, smrt janšizmu, jezik za zobe Možina“.

Še vedno se govori o oddaji Utrip, s katero je Jože Možina razburil levo srenjo, saj je razkril resnico o bitki pri Dražgošah, ki je sicer nikoli ne bi priznali. Na  levem polu so ga popolnoma popljuvali in napadli, medtem ko so sami najbolj goreči podporniki “novinarske svobode”. Piko na i pa je dala Makarovičeva s svojo pesmijo.

Možina modro ni želel odgovarjati na tako primitivne pesmi enoumne Makarovičeve, odzval pa je z odlomki pričevalcev za katere je Makarovičeva spesnila “izkozlal je Pričevalce, stopil med izdajalce”. Dražgošani so mu hvaležni, ker je predstavil resnico o tragičnih dogodkih v Dražgošah januarja 1942.

Sara Kovač