fbpx

[Odzivi] na vladne varčevalne ukrepe in določanje temperatur vas bodo nasmejali!

Foto: vlada RS

Varčevali bi radi z energijo? Znižajte število ministrstev. V vaš izračun itak ne verjamem,” je eden od kupa komentarjev, ki so se usuli v znak odziva na nedavne vladne varčevalne ukrepe. Vlada je namreč  sprejela odločitev, da se prostori v stavbah državne uprave ne hladijo na temperaturo zraka, nižjo od 25 stopinj Celzija. “Cilj sprejetih sklepov je 10-odstotno znižanje porabe energije,” pravijo. 

Če si boste želite v teh vročih dneh ohladiti pisarno, to žal ne bo več tako samoumevno. Temperaturo v pisarni bo po novem namreč določala vlada Roberta Goloba.

Vlada je na predlog ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Bojan Kumer, tesnega sodelavca premierja, sicer pa iz kvote Gibanje Svoboda, sprejela ukrep, da prostori, ki so v državni lasti ali uporabi, ne smejo biti ohlajeni na manj kot 25 °C ob pogoju vlažnosti 60 odstotkov, je na družbenih omrežjih požel val kritik. “To pa so res genialni ukrepi, še dobro, da vas imamo. Zdaj čakamo še navodila, kje je jogurt najcenejši in je ni krize, ki nam pride do živega!”; “Bravo vlada, sledi imenovanje 500 inšpektorjev, ki bodo nadzirali izvajanje odloka in kazni za kršilce – kaj se še čaka???”; “Norčevanje iz ljudi … Marsikateri zaposleni sploh nimajo klime in delajo del dan pri +30 stopinj ali pa še več,” so le nekateri izmed komentarjev, ki so se usuli ob predstavitvi energetskih ukrepov Golobove vlade v javnem sektorju, ki jih je “požrtvovalno” na lastni koži v zadnjem tednu preizkušal tudi minister Kumer, ki pravi, da želijo s tem podati zgled podjetjem kot tudi industriji.

V kratkem bo objavljen javni razpis vlade RS za nadzornika temperatur v notranjih prostorih stavb državne uprave. Vsaj enega neizvoljenega partijca bodo pa ja našli, ki še ni dobil ministrske ali uradniške funkcije,” je komentirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. “Vrnila se je Milka Planinc v podobi Roberta Goloba,” je komentiral eden od uporabnikov Facebooka, drugi pa je v znak posmeha dodal: “Takoj uvesti obvezni dresscode bikini na vseh delovnih mestih v državni upravi. Tako bodo temperature lahko tudi višje od 30.” Daleč od tega, da je edini. Pojavil se je namreč tudi komentar v smislu: “Na večernih sejah državnega zbora, ki bo temperatura 28 stopinj, bo predsednica v kopalkah in japonkah.”

https://twitter.com/dr_muller/status/1546452630532235264

https://twitter.com/jelka_godec/status/1546410471699484672

Ne bi se oni rajši ukvarjali z višino plač, da bi ljudje lažje plačevali položnice, ne, zdaj je njihova klima pomembnejša“; “In kaj ima to veze s končno ceno elektrike za gospodinjstva?”; “A javna uprava dela tud ponoči … aja valda je SVOBODA, se lahko dela”; “Naslednji odlok bo ta, da bo treba poleti topel zrak zapirat v termos flaše, ki jih boste lahko odprli pozimi🤣🤣🤣Samo da ni Janša… Volili ste tako, zdaj se pa poleti kuhajte, pozimi boste pa zmrzovali, najverjetneje lačni …“; “Brez izjem.🤦A zdaj bodo ponoči in za vikende bolne starčke v DSO kuhali na vročini. Ti niso normalni, so le nekateri izmed komentarjev,” ki so se usuli pod Facebookovo objavo Vlade RS.

Janševa vlada poskrbela za nižje položnice, Golobova pa svetuje kuhanje v vročini
Čemu smo priča tolikšnemu ogorčenju, je jasno kot beli dan. Če samo primerjamo odziv na energetsko krizo med aktualno in prejšnjo vlado je razlika več kot očitna: Vlada Janeza Janše je namreč poskrbela za polovico nižje položnice, vlada Roberta Goloba pa na drugi strani svetuje: Šparajte z elektriko in se kuhajte! 

https://twitter.com/UrosRaztresen/status/1546495970371899392

Sara Kovač